Знам дека не може.. Ама ако се тегне ова со осипов до периодот кога условно ќе мора да ја прими за градинка, тоа ми е на мисла
Штом е за градинка, тоа е друг муабет. Не сум во тек со тоа дали малиот ќе оди во градинка, затоа така пишав. Инаку, секако најдобро е да биде здрав за да ја прими. Кога тргнува во градинка?
Фала ти. Исто ако знаеш ти или некоја друга, колку треба да е минималното растојание од прва ревакцина шествалентна и втора доза превенар со мрп? На што да внимавам, што да испитам пред вакцината? Што да му давам да му го подобрам имунитетот пред вакцина?
Здравје планирам септември да почне, летово да ја прими.. Има време, ама нели за да прими мрп треба белка да има пробано не знам зошто, а ја се сомневам дека е алергичен на белка и додатно се секирам.. Ваљда ќе откриеме од што е и ќе санираме
Ние сме на 8+ месеци на вакцина за стрептокока и детска парализа, а според ова што го имаш ставено ти нема во 8ми месец ништо збунка сум.
Како што запишувале така сум одела првиот пат рота со шетовалентна,после втора доза рота со петовалентна и третиот пат трета доза рота со превенар и на 8 месеци детска парализа со превенар треба
За првото не би знаела точнонда ти кажам. Јави се во вакцинален пункт. Инаку стандард пред вакцина крвна слика.( во смисла да е здраво, ок леукоцити).По вакцина секогаш паѓа имунитет и најдобро е да сте дома, да не сте во контакт со други лица. Малце повеќе течност во тој период, витамин Ц, Д е доволно.
Мислам дека составот на вакцината нешто го спомнуваа и поврзуваа со белка, не знам точно да кажам, нека пише некоја што знае за ова.
@Cherry333 Од тоа што имам читано, доколку има алергија или реакција на белка, големи се шансите да има бурна реакција на мрп. Ама претпоставки се, секаде читам поделени мислења, доктори со различни мислења. Како и да е, подобро почекај да бидеш сигурна секако може да се одложи.
шестовалентната вакцина што ја ставаат во ист ден со прва доза рота, дали има рок до кога треба да се прими?
Ја ставаат до 12-та недела поради ротата, но ако се става само таа, мислам дека не мора дотогаш да се стави.
Ако има некој што вакцинира дете во поликлиника Чаир да знаете дека ако почнат со ковид вакцинација таму, за деца ќе се префрли на одделот за школски вакцини.
Здраво мајки. Имам пак прашање за вакцините. Утре треба да одиме на вакцини, живееме во аеродром под кирија и тука ни е педијатарот па ни рече да одиме во Јане Сандански. Но, по адреса се водиме во Чаир па имам информација дека може да не вратат од Ј. Сандански и да мора да примиме вакцина во Чаир. Дали знаете нешто во врска со ова? И каде во Чаир, во поликлиниката? Ви благодарам
Можеш кај сакаш. Јас сум од Аеродром па одиме во Чаир на вакцина. Поликлиниката е кај Средното Економско. Ти ја препорачувам дека воопшто нема гужва и делот за вакцинирање е реновиран. Сестрите се топ.