Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Вчера примивме шестовалентна вакцина, малку поплака бебуш дур го боцкаа но пројде. Дојдовме дома и цицаше, па задрема. Му ставав ациди борици и мислев нема да го боли бутчето. Ама кога се разбуди кутриот па кога му ја врисна, срце да ти се расплаче. На моменти беше кенкав, потплачуваше ама и се смешкаше/гугаше. Ногата малку по малку му попушти ама качивме температура 38.3 на два пати. Му дадов ефералган чепче и му ставам cool pad лепенки. Денес е повесел, си го мрда ножето ама има температура која варира од 37-37.7 :(
    Добро е што сака да цица и тоа по 15-20 минути на подој.
    Вие како поминавте со шестовалентните?

2. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.995
    Jas bebuska utre ja nosam na pedijatar, ke napravime krvna slika i ako e se vo red planiram vo petok da ja vakciniram.ne se sekiraj normalno e da ima nekakva reakcija i nee strasna temperaturata.ke pomine

3. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.452
    Допаѓања:
    38.503
    Колку вакцини ставаат ко ќе се роди бебе веднаш и кои? Има од нив реакции?

4. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Jas sakam da prasam dali se vakciniraat decata vo Mk so vakcinata prtotiv meningitis? I na koja vozrast se pfima taa vakcina? Kaj nas tuka vo Gr e dosta skapa taa vakcina, a e zadolzitelna i vo rok od 2 meseci se prima i vtorata doza, znaci 2 pati se vakcinira od meningitis....

5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.320
    Допаѓања:
    76.420
    Само од дитепер може да се крене температура, од другите не би требало да има такви реакции... иначе до 6 месеци имаш три дози на полио, хиб и дитепер... ама сега па има и поливалентни па незнам како оди целата работа со вакцините сега... ние во петок ке примаме петвалентна (3 во едно полио, хиб и дитепер кои до пред некое време се ставаа посебно), а после таа ни следува 6валентна (полио, хиб и дитепер + за жолтица)... барем вака ми е објаснето на мене....

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  6. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Nie deneska primivme samo polio,koja ja odlozuvavme zaradi slajmovite.
    Ni rekoa sledi sestvalentna,vo koa ke e treta doza na hib i ditiper i polio.No prvo da napolnel maliot sest meseci.Znaci na kraj na oktomvri.
    I od polivalentnite pak se kacuvalo temperatura.
    Neviden stres mi se vakcinive.

7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.320
    Допаѓања:
    76.420
    во таа вакцина има и плус доза за жолтица... а во 5валентната сега во петок што ке ја примаме е полио, хиб и дитепер, ние до сега не сме качиле температура... направив и крвна слика добра е, ама пак ми е страв...

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Одма после раѓање истиот ден ја ставаат против туберкулоза и хепатит Б. Значи две, и нема реакции од нив.

@kallias не се прима таа вакцина во Мк.

На kallias и kristina.k им се допаѓа ова.
  9. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    И ние ја примавме истата вакцина ама на бутчето немаше ништо освен точка,кренавме тт 38.1 и веднаш дадов само сируп далерон со шприц 1/3 од шприцот и веднаш ја симна и цела ноќ немаше и ете минаа 3 дена и супер сме дури ни точката од вакцината ја нема.Мене таму ми рекоа само марамче со вода да ставам други облози не,ама немаше потреба од ништо,а сирупчето многу ми помогна и веднаш делуваше

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Во болница две,бсж и хепатит б и после на два и пол месеци шестовалентна,па после ни закажаа за петовалентна.Кај нас беше така,родени сме на 05 Јули

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  11. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    маче следната петовалентна на кој возрас ви ја закажаа?

12. Dreams11

Dreams11 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    782
    Еве веке трета ден од кога ја примивме втората доза од дитепер вакцината,ни ставија од новите поливалентната и имаме уште едно боцкање на крај од октомври е тогаш третата доза. Значи првата беше раче ноже и со лажиче а сега е се во една,реакција не би требало да има така ни кажаа . И немавме напротив ептен малку заплака кога ја боцкаа а после дома весела гуга прета се смее...
    За разлика од првиот пат кога беше цела ден поспана кенкава и цело време бевме со облози од ациди борици и тт 38 која сама си спадна овој пат сосема спротивно

На galapce и irenna им се допаѓа ова.
  13. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Вчера и денес е добар, освен што е поплачлив некако ама може се работи за скок во развој. Вчера направи три месеци :) Инаку на ножето има како топче од убодот од иглата па не знам со што да го мачкам и дали да го масирам за да се изгуби :(

14. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Наредниот месец на возраст од 3 месеци и 3 недели ќе бидеме тогаш.Оваа беше на 2 и пол месеци.На 26.10 ни ја закажаа петовалентната.Позз

15. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Мене така ми рекоа само марамче со вода да ставам,ама јас не ставав и се изгуби,а беше само како точка.Може некој има искуство како твоето и ќе ти помогне

16. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.952
    Допаѓања:
    29.044
    Stavaj oblogi so vodicka.. Nikako masiranje.. Treba da se povleci, bez griza

17. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Облоги од алкохол или ациди борици. Масажа не.

18. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.995
    Denes prinivme petovalentna.ni rekoa deka nema da ima nikakva reakcija pa eve do sega fala bogu bebus e dobra osven sto ne saka da spie..cel den e aktivna.sledna e zakazana na 30.10- sestovalentna

На mariz, irenna и galapce им се допаѓа ова.
  19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.320
    Допаѓања:
    76.420
    i nie deneska primivme petovalentna i odlicen bese kako da ne sme ni primale vakcina, eve sega si nanka... i preku den si spiese, isto kako i sekoj den si bese :)

На galapce и Maceto123 им се допаѓа ова.
  20. Bibi 88

Bibi 88 Активен член

Се зачлени на:
    6 март 2015
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    54
    мајки каква е таа вакцина за стрептокока? Свекрва ми работи во болница, и ми се јави докторката запишувала за да знае колку да порача, па дали сум сакала да ги вакцинирам децата. Сите сестри докторки ги вакцинирале внуците. Јас незнам каква е оваа вакцина