Вчера примивме шестовалентна вакцина, малку поплака бебуш дур го боцкаа но пројде. Дојдовме дома и цицаше, па задрема. Му ставав ациди борици и мислев нема да го боли бутчето. Ама кога се разбуди кутриот па кога му ја врисна, срце да ти се расплаче. На моменти беше кенкав, потплачуваше ама и се смешкаше/гугаше. Ногата малку по малку му попушти ама качивме температура 38.3 на два пати. Му дадов ефералган чепче и му ставам cool pad лепенки. Денес е повесел, си го мрда ножето ама има температура која варира од 37-37.7 Добро е што сака да цица и тоа по 15-20 минути на подој. Вие како поминавте со шестовалентните?
Jas bebuska utre ja nosam na pedijatar, ke napravime krvna slika i ako e se vo red planiram vo petok da ja vakciniram.ne se sekiraj normalno e da ima nekakva reakcija i nee strasna temperaturata.ke pomine
Jas sakam da prasam dali se vakciniraat decata vo Mk so vakcinata prtotiv meningitis? I na koja vozrast se pfima taa vakcina? Kaj nas tuka vo Gr e dosta skapa taa vakcina, a e zadolzitelna i vo rok od 2 meseci se prima i vtorata doza, znaci 2 pati se vakcinira od meningitis....
Само од дитепер може да се крене температура, од другите не би требало да има такви реакции... иначе до 6 месеци имаш три дози на полио, хиб и дитепер... ама сега па има и поливалентни па незнам како оди целата работа со вакцините сега... ние во петок ке примаме петвалентна (3 во едно полио, хиб и дитепер кои до пред некое време се ставаа посебно), а после таа ни следува 6валентна (полио, хиб и дитепер + за жолтица)... барем вака ми е објаснето на мене....
Nie deneska primivme samo polio,koja ja odlozuvavme zaradi slajmovite. Ni rekoa sledi sestvalentna,vo koa ke e treta doza na hib i ditiper i polio.No prvo da napolnel maliot sest meseci.Znaci na kraj na oktomvri. I od polivalentnite pak se kacuvalo temperatura. Neviden stres mi se vakcinive.
во таа вакцина има и плус доза за жолтица... а во 5валентната сега во петок што ке ја примаме е полио, хиб и дитепер, ние до сега не сме качиле температура... направив и крвна слика добра е, ама пак ми е страв...
Одма после раѓање истиот ден ја ставаат против туберкулоза и хепатит Б. Значи две, и нема реакции од нив. @kallias не се прима таа вакцина во Мк.
И ние ја примавме истата вакцина ама на бутчето немаше ништо освен точка,кренавме тт 38.1 и веднаш дадов само сируп далерон со шприц 1/3 од шприцот и веднаш ја симна и цела ноќ немаше и ете минаа 3 дена и супер сме дури ни точката од вакцината ја нема.Мене таму ми рекоа само марамче со вода да ставам други облози не,ама немаше потреба од ништо,а сирупчето многу ми помогна и веднаш делуваше
Во болница две,бсж и хепатит б и после на два и пол месеци шестовалентна,па после ни закажаа за петовалентна.Кај нас беше така,родени сме на 05 Јули
Еве веке трета ден од кога ја примивме втората доза од дитепер вакцината,ни ставија од новите поливалентната и имаме уште едно боцкање на крај од октомври е тогаш третата доза. Значи првата беше раче ноже и со лажиче а сега е се во една,реакција не би требало да има така ни кажаа . И немавме напротив ептен малку заплака кога ја боцкаа а после дома весела гуга прета се смее... За разлика од првиот пат кога беше цела ден поспана кенкава и цело време бевме со облози од ациди борици и тт 38 која сама си спадна овој пат сосема спротивно
Вчера и денес е добар, освен што е поплачлив некако ама може се работи за скок во развој. Вчера направи три месеци Инаку на ножето има како топче од убодот од иглата па не знам со што да го мачкам и дали да го масирам за да се изгуби
Наредниот месец на возраст од 3 месеци и 3 недели ќе бидеме тогаш.Оваа беше на 2 и пол месеци.На 26.10 ни ја закажаа петовалентната.Позз
Мене така ми рекоа само марамче со вода да ставам,ама јас не ставав и се изгуби,а беше само како точка.Може некој има искуство како твоето и ќе ти помогне
Denes prinivme petovalentna.ni rekoa deka nema da ima nikakva reakcija pa eve do sega fala bogu bebus e dobra osven sto ne saka da spie..cel den e aktivna.sledna e zakazana na 30.10- sestovalentna
i nie deneska primivme petovalentna i odlicen bese kako da ne sme ni primale vakcina, eve sega si nanka... i preku den si spiese, isto kako i sekoj den si bese
мајки каква е таа вакцина за стрептокока? Свекрва ми работи во болница, и ми се јави докторката запишувала за да знае колку да порача, па дали сум сакала да ги вакцинирам децата. Сите сестри докторки ги вакцинирале внуците. Јас незнам каква е оваа вакцина