Нова е во календарот за имунизација.. Мислам дека е е задолжителна се уште.. Но и мене ми препорачаа да ја примиме посебно ако одиме во градинка... Таму најчесто и се префаќаат дечињата..
Денеска ја примивме вакцината против мали сипаници. Ми рекоа локално реакција нема да има, можно е по десетина дена да се јави благо покачена температура или симптоми како за настинка. Ќе видиме како ќе поминеме.
Ќерка ми ја прими пред една недела првата ревакцинација на дитепер хиб и полио, со новите вакцини. И кажав за ММР здравје на пролетт.
kako pominavte ima li reakcija taa vakcina ,nie sega sme na 30 samo neznam dali da go odnesam bidejki malku kako da mu tece noseto
Konsultiraj se so maticna,neka ti go pregleda. Jas nojata ja smeniv od taa pricina.Novava vika,malku grlo da ima,nema odenje na vakcina.Prethodniot nat tokmu za revakcinaccija na DTP pet dena bevme so temperatura.
Петокот сабајле и ние ги примивме првите вакцини. . Кај нас после раѓање не прими ниту една, дури сега на неполни три месеци доби два шприца. Првен имав мала дискусија во врска се земање крв, но како што очекував не даваат и не даваат. Сепак до сега не беше разболена и мојот општ впечаток дека е здрава го потврди и докторката и ги примивме. Душиче, се исплаши кога и ги ставија и плачеше се додека не заспа. Не качи никаква температура, немаше црвенила ниту болки. Немаше ниту промена во однос на цицање/спиење. Малку ми е покенкава, сака повеќе да се гали и за во раце, но тоа беше и некој ден пред вакцината, претпоставувам е скокот на три месеци. Се надевам нема поаксно да се појават негативните ефекти од истата и дека првите вакцини успешно ги совладавме. Наредниот преглед ни е за 2.5 месеци и тогаш пак нова вакцина . Тогаш само малку ако мислам дека нсое тече или дека можеби е настината не давам да ја боцнат доколку не ми дозволат крвна слика на мој трошок.
Dali nekoj primi petovalentna nie sme 5.5 meseci odime utre i da znam reakcii ,sto da ocekuvam i preporaki?
Без никаква реакција, како да не примаше вакцина. Во никој случај не смее да ја прима ако не е тотално здраво детето.
Blagodaram ,znam pravevme krvna slika dobra e,taa fala Bogu e dobra ,ke vidime utre.Super sto ste nemale reakcija.
Каже те ми како се прави, крвна слика и вакцина во ист ден или еден по друг ден? Нас во Ј.Сандански ни рекоа обавезно прво кај матичната за крвана слика, па после ќе дојдете за вакцина. Ние сме три и пол месеци, првата вакцина требасе на два и пол, ама пусти страв си викам ај уште малку да ојача.
Можеш во ист ден,но ако ти е полесно може и еден ден пред тоа.Јас така направив. Крвната слика ти е добро да ја направите и за да се види дали мируваат леукоцитите,односно дали е настинато бебчето.Ако е,препорачливо е да не се вакцинира.
Најубаво ден по ден да направите,за да не му дојде многу плачење во исти ден,ама може и во исти ден,како ти е на тебе полесно,ама резултатите од крвната слика сепак треба матичната да ти ги види,па да не ти е многу шетање низ гужвите во Ск.Инаку ние ја примивме шестовалентната на два и пол месеци и супер поминавме,така да немај гајле и со лесно
@danichap , и овде не сакаат да проверуваат крвна слика пред вакцина Можам јас на своја рака да го однесам, само што додека закажам ќе ми требаат 2-3 дена (пошто не е приоритет здраво дете, на болните им даваат предност), па да чекам уште 1 недела за резултати, па да ги носам резултатите кај доктор педијатар (не кај матичната) да ми каже дали е се ок (за ова уште едно закажување)......И што ми вреди таа крвна слика на ден на вакцинација Од друга страна, одлуката дали ќе го вакцинираме на закажаниот ден е исклучиво наша, т.е. на родителите, ако имаме некакво неубаво чувство и несигурност, треба да кажеме и нема да се вакцинира, па се закажува нов термин. Денес треба да прима 3 доза 6-валентна, ама нема да ја прими. Има некој скок во развој, скроз му е пореметено спиењето, малку и јадењето, така што не сакам да му додавам уште нешто плус. Нека се стабилизира, па ќе закажеме нов термин. Немаше реакции првите 2 пати за оваа вакцина, не би требало ни сега да има, ама посигурно ми е да ја одложам. А за ММР веќе одлучив дека нема да ја прими на 18 месеци, ќе ја одложувам што е можно подолго, може и да не ја прими воопшто.
Nie kaj sto se vakcinirame ne ne primaat bez prethoden pregled kaj pedijatar i krvna slika.taka da prvo bevme na pregled, a utre denta so krvnata slika za vakcina.sledna ni e setsvalentna pa daj boze i so nea ubavo da pomineme ko so petovalentnata
Мајки има некоја со бебе кое ја примило 6 валентната, малку се исплашив денес бебе на другарка ја примаше и после 5 саати голем оток на едната нога, дури и на другата некаде отекло бебето и сега се на клиника, незнам дали и нешто друго се случило, не успеав да ја прашам, а пак да и вртам е многу незгодно (знам како е тешко во тоа грдотијата да се лежи...). Какво е вашето искуство, ние треба за некое време да ја примаме...
И ние ја примивме во Септември и фала бога немаше никаква реакција,од убодот имаше само една точка и утре ја снема,а крвна слика не правев,само докторката ја прегледа и матичната.По две недели после вакцината правевме крвна слика и се беше ок