Да, само нека цица често и нема гајле, од еднаш повраќање нема да дехидрира ама убаво е да се има дома сирупи, чепчиња, електролити во секое време. Нека поминува побрзо.
Жени едно прашање, син ми денес прими рота вакцина, али заборавив да прашам дали да продолжам да му ја давам био гајата или да ја стопирам неколку дена.
Продолжи. Баш ми посочија на вакцина кога прима рота да му давам и пробиотик. Со лесна после вакцинална реакција.
Ние имавме многу грчеви, почнуваа 6,7 часа после вакцината и траеја се додека не се искакаше 2-3пати. Мене тука сестрите ме советуваа доколку се мачи бебето со болки после вакцина да му дадам пола од препорачаната доза за возраста парецетамол сируп колку да му ги ублажат болките.
Ние уште ја немам примено ММР, а чекам веќе цел месец да ни закажат. Нели на 12-13 месеци се става? Не ја одложувам, се консултирав со тројца доктори од Германија и сите ме советуваа во рок да му ја ставам. Мојата братучетка има 2 дечиња. Едното додека одеше во градинка вакцинирано се зарази со сипаници, а другото беше многу мало, само 7 месеци и многу тешко поминаа, едвај се спаси детето. Многу се плашам и сакам веднаш да ја прими бидејќи веќе го шетам и контактира со други дечиња..
После колку време од прележан ковид е дозволено да прими детето вакцина,што ве советуваат по вакциналните пунктови?
Мене ме советуваа по еден месец од завршување на изолација, но само татко и беше позитивен, јас со антитела сум уште од бременост веројатно. Денес ставивме Превенар или како и да се вика и Рота втори дози. Засега нема покачена температура но има многу тенка столица, речиси течна. Обично кака еднаш до два пати на ден, денес после вакцина 4 пати. Ќе ја пратам во текот на вечерта како ќе биде, дали ви се има случено и вам после овие вакцини ваква реакција?
Давај пробиотик за столицата. Ние прележавме пред скоро 4м,па сакам овој месец да го носам за ревакцина шестовалентна и трета доза пнеумокока(ги касниме вакциниве)
Утре сабајле сме на вакцина, уште од сеа ме фаќа паника што и како ќе биде.... први ни се уф, сируп парацетамол земав за недај боже, сега ми текна дека неам купено чепчиња, ќе докупам утре тоа и ациди борици да ставам облоги, многу ми е страв
Zdravo majki Vaka, treba da primime prvi vakcini, pa site razlicno me sovetuvaat, da ne sum gi stavala site odednas, na primer rotata utre, ostanatite vo ponedelnik...mnogu sum zbuneta....:/ vie kako gi stavivte prvite vakcini? Site vo ist den ili?
Втора доза рота кога се прима ?Инаку шестовалентни немаше пред една недела. Требаше првата боцка да ја примиме (касниме) ама немаа. Сега ако има ќе треба и втора рота и таа и малку повеќе паника ме фаќа. Да не има некоја членка инфо дали стигнале вакцини
Вчера требаше да прими мојот, кај нас немаше. Само за пнеумокок му дадоа, другите за месец напишале во картончето. Еден куп ќе има за примање тогаш