Денес имавме за шетовалентна вакцина, но немале PCV ( пневмококни инфикции) и таа не му ја ставија туку ни закажаа за во понеделник. И реков на докторката да дојдеме во понеделник кога ќе имаат да му ги стават сите, но таа ме убеди дека немало врска. Сте имале ли ваква ситуација?Сега треба за една недела пак да го буцкаат.
Zdravo majki, denes bevme za prvo vajcibiranje i ni ja dadoa samo rotata...nemase nikakvo bockanje za drugi vakcini...ni zakazaa sledno vakciniranje duri vo avgust koga bebe kje ima 4 meseci, mene mi e cudno...ima nekoj vakvo iskustvo zosto ne ni stavija drugi vakcini? :/
bebeto nema maka samo sto gu bucnaa se uspa malku zaplaka dodeka go bucaa. Stresot od buckanje e najmal problem, tuku misla mi e dali e vo red taka da se prave.
Абе вака е и подобро според мене јас сакав да ги разделам за да не му дојде многу па докторката таму ми се искурчи Кај нас е проблем боцкање минатиот пат кога стававме вакцини за мене хорор детево пукна од плачење плус ме гледа и плаче ко да бара помош абе срце ми се скина и сеа дур пишувам се потресувам
Оф леле душичка, а бе никако не си. Многу е и 6 вакцини одеднаш, а и па да го боцкаат три пати во рок од една недела наместо два пати..незнам. Моето не плачеше многу, само додека го боцнаа дури сестрата зачудено го гледаше вика добар ли е јас го прашав и педијатарот ми рече да правам како што ми кажале, ама пак сакам да видам дали некоја мајка била во ваква ситуација, ма да ако може да се стават толку вакцини од еднаш ваљда не проблем и за една недела.
Пред една недела го вакцинираа бебуш, на едното бутче горе каде што го боцнаа, му се направи како топченце и уште му стои. Не го боли, не му е црвено, ама си стои. Нормално ли е така да се направи?
Таа секако посебно ја бицкаат, мислам шествалентната во една нога, пмеумокок во другата. По мене и подобро што не ги примил во еден ден. Пнеумококот повеќе боли, мојава беше многу нервозна кога ја избоцкаа со двете во еден ден, плус рота.
Па така го боцнаа во двете нози и рота во уста. Не ме плаши боцкањето ќе го поболи и ќе му помине, туку дали е добро за детето во рок од 7 дена пак да приме вакцина.
Кога бевме за втора доза рота, ни ја ставија само таа, кога ја прашав докторката дали да дојдеме за 10 дена за боцкање ми рече не, рано е, во следен редовен термин ќе дојдете за 2 месеци. Не би одела толку брзо на пневмококата, но така јас би направила.
Е па и јас мислам дека е многу брзо за една недела пак да го боцкаат, нондоктпрката таму минрече дека нема врска, а исто и педијатарот. Не е втора доза од истите вакцини туку друга вакцина.
Мајки, превенар 3 доза требаше да ја примиме во април (на 11 месеци) ама од х причини ќе одам утре (сега сме 13 м). Сега пак читав во календарон за имунизација, до 11 месеци се ставаат трите дози а после 12 м се две дози. Се случило ли да ја примите третата доза подоцна од 11 месеци? @0ли не ми пиша ти еднаш дека во август ви ја закажале?