Ми се кренаа нервите од сабајле…и во мојов град немало шестовалентна, имале пред 2 недели, пак ми викаат зошто не кажа ќе ти чувавме, сенкир јас видовита сум кога тие имаат кога не, ние посекако касниме со вакцини, имаме 5 месеци а оваа требаше на 2 да ја примиме, уште ми викаат незнаеме летово дали ќе добиеме, е нервите во вис ми отидоа @DELFINA81 вие што направивте?
Ние на 29ти треба да одиме ,веќе ќе имаме и ние 5 месеци,не сме примиле шестовалентна уште.Се надевам дека ја имат.Последниот пат добив одговор "не е до нас,а и не знаеме кога ќе добиеме" Епа до мене не е па ич...
Најубаво да си се јавиш пред 29ти, мене ми рекоа незнаеле ни дали ќе имале претпоставувам мислеа на летово
Zdravo imam prasanje Bebceto ima ne polni 3 meseci vo pon go vakcinirav so taa sto e 6 valentna vakcina od utrovo pocna da mi kasla dali e mozno da e reakcija od vakcinata Ili ako moze da mi kazete iskustva so slucaj kako mojot Fala unapred
Не е реакција на вакцината, однеси го на лекар да го слушнат. Кружат вируси сега баш со кашлица. Носето тече, затнато е?
Немам искуство за толку мала возраст ама ако кашла однеси го чисто да бидеш мирна, може е црвено грлото, може секрет од носот му се слева, па од тоа да кашла. На 3 месеци нели се веќе големи да се чистат од раѓање?
Zdravo. Posle kolku denovi od primena MRP vakcina gi pustavte decata vo gradinka? Koja e pricinata za da ostanat nekolku denovi doma? Jas malata vcera ja vakcinirav, no bidejki zbesna od sto i bese dosadno, denes ja pustiv vo gradinka. Ne znaev deka treba da ostane doma. Doktorkite ne mi kazaa nisto za ostanuvanje doma, a samo sto procitav vakva informacija na grupa na FB, pa ne znam dali e tocna.
Не живеам во Мк и кога ја ревакцинирав одма ја пратив на градинка уште другиот ден.А со првата вакцина имаше распуст од градинка затоа беше дома.Вакцината демак го намалувала имунитетот и затоа ги оставаат дома.Точно и јас приметив настина брзу по вакцината.Ама деца што одат во градинка секако постојано се болни .
Bidna i nasata prva sestovalentna, za cudo malce placese sea ja nabljuduvam doma ne znam sto da ocekuvam? Za rotata nekoj pisuvase mozelo da prefatat roditelite, dezinfekcija na racw po menuvanje pelena taka? I kakata moze da smeni boja intenzitet i slicno?
Да кај ротата со каката да внимавате кој го пресоблекува бебе, после менување пелена одма раце детално миење. Пелена во кеса врзана и во канта. Може да смени интензитет и боја се е нормално една недела. А за темп обично викаат ако првите 72 часа не качи се си е ок, иако од искуство со моево и внукиве ако првиот ден не качи нема ни да качи Следи бебе
Вчера прими втора вакцина ми качи темп 37,4 педијатар рече под 37,5 да не давам ништо ама јас и кладов чепче кемкава беше плачеше ништо не и беше погодено... Денес пак е така нема темпратрура ама цел ден плачи.... Не знам што да правам ми рече стави и чепче еве пак е така..... Совет некој?
А зошто чепче на 37.5 чепче се става на висока темп накај 39. Над 38 ако е кенкава се дава мала доза парацетамол или цела. А боли боцканото и од тоа кенка , плус мало е промени , грчеви , скокови , менуваат. Има и такви денови се е тоа нормално со мало бебе .
Тука има само чепче парацетамол за бебе и затоа изгледа така ми рече.... Цело време сака да се гали да бидам во нејзина близина спија само на мене денес... Тоа е сака да се мази и мама таква е на 22 години ако никој енма до мене а не сум арна плачам а не па таа на 2 месеци
Да не ти рекол 38.5? 37.5 не е висока температура и не се дава ништо, неколку педијатри ми го имаат кажано тоа, само се расоблекува бебе и се бања со поладна вода од вообичаено без да се топи главата.
Denes bas mi naglasija cepce isto na baza paracetamol nad 39 da stavam zaso brzo dosta ja simnuva temp na bebinjata i moze previse da go oladi. Brcni bebe u more ne go maci so cepovi