Ние примивме досега две дози на рота.Лесно минавме,тт.не качи.Дома кога си дојдовме одма лепенка и ставив и супер беше.А опремена сум дома со се' за температура ,лепенки,сируп,чепчиња од пусти страв Не сакам температури високи ич,а уствари кој пак сака.
Не реков дека не треба да се мази или гале Туку дека е бебе и нормални се сите тие појави што ги наброја , нормално дека и треба блискост и јас го гњавам моево на скоро 5м 24/7 . Поентата ми беше дека не се става чепче на 37 , чепче оде на висока температура. Нова мама си и се ти е ново непознато и собрано и на тебе нормал е , само не избрзувај , посебно со лекови , ќе влезиш во шема за некое време па ќе ти е појасно се околу неа.
На 29ти ќе одиме..ама ја немаат уште,пријателки што беа ми кажаа.Впрочем ја имаат ама со поминат рок им била,така ми кажаа првиот пат кога бевме
Не не никаде не рече дека не треба да се мази разбрав дека за лекарства ми зборуваш и за тоа дека е бебе хаха .... Дури да влезам во шема треба време малце тоа е фала ти многу и извини ако не се разбравме убаво
Jas celo vreme mislam od sestovalentnata deka moze da kaci tt, rotata mislev onaka niso posebno....se sum pomesala
Ротата не предизвикува тт, само можи пролив или грчеви (моево од 2те дози немаше реакција). Таа е жив вирус кој се прима преку уста во едно мало како шишенце.А шестовалентната (која е со боцкање) можно е да предизвика тт или омалаксаност, ние и од неа немавме некоја посебна реакција. Сега примавме превенар 3 доза, др рече не ствара тт само болки на боцнатото место (кажа дека ептен, изгор болела. Ние лесно поминавме , секогаш одма ставам лепенки на местото).
Нема од неа да,ние со ротата примавме и превенар и затоа пишав немавме тт,а и од ротата немаше реакција...така да ги поминуваме сите вакцинии добро ќе е
Lepenkata sea i ja izvadiv, ke ja ostaam nekoj saat bez za posle banjanje da i stavam. Mi bese strav da ne e mnogu sega da i stavam nova pa posle banjanje pak nova....ili nema veze ova?
Јас обично првите два дена менувам на 8 часа (за првата и втората вакцина од страв можно е да ставав и 3 дена хахахах).Сега последниов пат многу често му беше одлепена, не знам зошто не лепеа убаво па така повеќе изгледа помина без лепенка.
И моево денес прими вакцини хекса и рота. Абе се здроби викајки уште пред да влеземе во болницата се извади од памет кога не виде со маски особено од татко му. Мислам дека најмалку врескаше на боцкањето. Кога завршија со боцкањата налутено и намуртено ме гледаше у фазон е ќе видиш ти после и ми еба мамата денеска извинете на израз...Сега подкачи малку темптература ама не мн 37,3 да се спремам за ноќта дека ќе качува уште или?
Тоа никој не може да ти каже, секое дете е различно.Обично првите вакцини се без реакции.Со лесно да поминете. @Pacient srna не разбрав дали е боцкано бебето?Нашиот педијатар кажа после вакцинирање 24ч да не се мокри местото,тоа значи да не се бања бебето.Ова ти го кажувам оти спомна бањање.
И мајка ми вака ми кажа за бањањето, а педијатрите тука препорачуваат да се избања и да се шета. Јас ниту го бањав тој ден, ниту го шетав.
За шетање сум ја шетала,ама во парк.Зошто така ми кажа педијатарот не знам,а што е правилно и тоа не знам.Нареден пат ако ми каже пак , ќе прашам зошто?Ама па ако качи тт кај ќе бањаш раскенкано бебе?!
Јас го шетав само на последните вакцини на скоро година, а бебенце низ Скопје свежо вакцинирано не ми се носеше. За бањањето прескокнував тој ден ама со температура секогаш го туширам само надоле без глава со поладна вода мада не помогнало.