Пишав и во друга тема, па ја најдов оваа. Примивме шестовалентна во вторникот на 2 месеци и 5 дена. Освен локален оток и температура 38 немаше друга реакција. На местот ставам ацидиборици на собна темепратура нанесени во поголема количина на вата и фиксирани со завој . ни рекоа ако повеќе од 2 дена има над 38.5 да дадам Далерон. Исто така ако детето е најадено, суво а уште плаче да дадам 2 мл превентивно Далерон. За среќа немаше потреба. Го преспа денот, го будев за јадење и следниот ден немаше ни оток ни температура.
Бебуш е веќе 4 месеци и некој ден. Има примено само вакцина во болница и после тоа само една на месец дена. Потоа почекавме да стигнат поливалентните, веќе ни имаат испратено и покана скоро месец дена поминаа од тогаш, јас уште не ја однесов. Беше настината, па потоа зафатени, па син ми пак и донесе вирус од градинка, па сега и двајцата се дома. Планот ми е да не го пуштам син ми во градинка, двајцата да се исчистат, пак да не и донесе некој вирус, па потоа следна недела здравје ќе и правам крвна слика, се уште ми е малку со растечено носе, па ќе видам. Не ми се жури. Какво време е полно со вируси, мислам на вакцинација од толку деца ќе ја разболам.
Примивме петовалентна - по календар не ни беа примени ревакцините на 18и 20месеци..до сега е добар, не искажува знаци на болка во рачето, не плаче, нема фала богу до сега температура немс.. Не ми направија проблем што пваа против морбили не ни е примена, но ме прашаа дали планирам да ја ставам и кога. Реков наредната година и така запишаа во картонот..
Zdravo na site, da ve prasam kerkickata mi e polni 13 meseci i pred edna nedela trebase da odime na vakcina, mislam oti MMR e na red,no jas resiv da ja odlozam za nekoe vreme... pa me interesira dali nekoj od vas ima iskustvo okolu primanjeto na polivalentna vakcina MMR i dali ima reakcii i koja vozrast e napogodna za primanje na ova vakcina?Pozdrav
Denes primivme heksa.Taka barem oni ja vikaat. Znaci primeno se do MMR. Prv pat preventivno odma dadov blok maks.Davam na sekoi 6 saati od pricina sto postojano imame 37 so nesto.
Во понеделникот примивме петтовалентна вакцина и супер поминавме. Немаше температура, весел беше и не ја штедеше ногата како со шестовалентната вакцина. На убодот од иглата стававме лепенки cool pad оладени во фрижидер. Единствено ноќта се будеше често и со плачење претпоставувам траума од боцкањето Сестрите ни кажаа дека шестовалентните повеќе печат и се здрвува ногата.
И ние треба да ја примиме ММР другата недела прави година,и ни рекоа после роденденот да појдеме,ама се двоумам.Планирам да ја одложам некој месец.Некој совет од мамичките чии деца ја примиле вакцинава.
Ние здρавје деновиве ќе ја пρимаме,имаме 15месеци,одлагав поρади здρавствени пρичини(ρастечено носе,κашлица,заби.)се надевам ќе помине во најдобаρ ρед.
Nie fala bogu zasega podobro se drzime za razlika od drugite vakcini. Sekogas stavav samo oblogi samo obicna voda ovoj pat ja poslusav majka mi i staviv na krpce rakija.Dali bese do toa ili ne,odma prestana tempoeraturata i eve veke vtoriot den i tretiot nemame temperatura.
Мајки јас скоро сум одлучна син ми да не ја прима ММР вакцината. Ми треба искуство од од мајки кои ја одбиле вакцината. Дури и мтичнта на индиректен начин ме насочи да не ја примаме ММР
@Kaffe Сподели зошто-како те насочи да не ја примате? И ние другиве родители дљ знаеме... Ние се досега имаме примено, само таа ја одложив за понатаму. Како стојат работите, мислам дека детето е здраво, одлично напредува и психички и физички, од тоа што јас знам мислам дека е ок да се прими.. Затоа те молам дај ни инфо...
jas bas vcera zboruvav so familijarna prijatelka sto e doktorka,zasega e opst doktor ama saka da se nasoci za pedijatra. taa mi rece ako deteto ima slab imunitet koga ke ja primi mmr moze da nastanat komplikacii,TT duri i ako e vo faza na prooduvanje da ne pocne da odi zatoa sto MMR bile jaki ,neznam sto bla bla... ama ako deteto si e zdravo i ne nastinato,mora da ja primi na vreme, jas i vikam abe vie doktorite sita taka velite, vika ne ne , zaradi zdravstveni pricini mora da se primi koga e odredena a ne posle godina ili dve. vika ne se plasi deka ke ima negativni posledici,toa sto se mora se mora. ama ne me ubedi nekako,mene mi e strav i sakam da ja odlozam ama od drugra strana site mi vikaat ne se plasi,ke omine dobro,mora da ja primi. jas si stojam na moeto ama i da ja primi ako mu se sluci nedaj boze nesto i da ne ja primi ke me grize sovesta. i stv sum zbuneta
Со самото тоа што матичната ми кажа дека нејзиното внуче ја нема примано, а и ќерка и е докторка мене ме замисли. Исто на моја пријателка матичната и има кажано да не ја примаат. Син ми и психички и физички одлично се развива, но сепак ми е старв. Само Господ да ги чува.
Мене матичната пак ми рече да ја примаме, дека сето тоа што се збори за оваа вакцина е само ,,фама,, и дека според составот, вакцината неможела да предизвика трајни последици. Навистина незнам што ќе правам. Сега за сега мислам дека ќе ја примаме, ако е се во ред со малото. Ама имам време за размислување сеуште
не.. Ние сме 22и баш некни бев на ревакцина дитепер полио инфлуенца... Ме прашаа, кажав дека ја одложивам и напишаа во картонот одлагање. Рака на срце, ништо не ми рекоа