Малку офф топик, но дали ги носите бебушките на систематски на 1г во вакциналниот пункт каде што си се вакцинира? Конкретно за Јане ако има некој.. Ни запишаа на 1год да идеме за систематски, и се мислам дали да ја однесам. И такс месеци уназад матичната нит ја мери ни ништо, дека се болни одевме и ништо од тоа.
Мајки, дали треба да го пријавам детево за вакцина? За првото не помнам дека сум пријавувала, но педијатарот ми спомна, јас сум Карпош и големиов во Букурешт го вакцинирав, сега др. ми вика во Идадија да одам. Бебе е 4 недели, знам првата на 2 месеци треба. Ај нека ме упати некоја поискусна
Јас ја вакцинирав ќерка ми во петокот со МРП. Не убаво може во смисла жешко е,па тт ако качи уште толку склет..
Чепчињата се дозираат според килажа 15мг/1кг, така да со 1/3 чепче за над 39 температура ништо нема да направиш. Само ќе дадеш помала доза за џабе и нема да ја симне температурата. Најдобронамерен совет дозирај си точно, температура над 39 воопшто не е шала.
E ova ne mi objasni ama ja merea pred toa taka da valjda znae sto kazala....sreka nemase potreba od niv
Според кг се дозираат и на нив пишува баш како што кажа Јана. Прочитај упатството баш ако имаш дома. Иначе има и од 80мг и 150мг , имај си дома и од двете , си имаат долг рок обично. Тоа 1/3 нема ни да можиш да скршиш тие ептен меки и брзо се топат , а и џабе ставање ако треба , нема да има салам ефект.
Има ли некои реакции од вакцината што се прима на два месеци? Нели се пет вакцини,во понеделник сме на вакцина па да знам што да очекувам
Секое дете е различно може кај вас воопшто и да нема реакција, ние сите вакцини досега ги поминавме со плачење првиот ден, грчеви (од рота) и температура до 38.5.Реакција може да има до 3 дена,најчесто и толкав период си плачат и ништо не им е погодено, ги болат ножињата и нормално е.
Дали во Букурешт може да се вакцинираат бебињава, и дали треба да се пријави бебето пред вакцинација?
Mojata nemase reakcija od sestovalentnata nekoja posebna....temp ne merev ne mi deluvase topla, lepenkata samo prviot den, bese malce ko spora omalaksana. Poveke bea primetni grcevite od rotata
Ефералган сируп, можеш и далерон. Не знам колкаво е бебето, не сум лекар да ти кажам точно за помалечки ама прв пат кога се разболе со многу висока температура Блокмакс сируп експресно ја симна. Исто, покасно почнав да користам чепчиња Ефералган. Секогаш е убаво да се има дома неотворен сируп и чепчиња за не дај боже.
Два ипол месеци е па сега прашував аку крени температура од вакцината кое сирупче е најдобро да го земам
Ќе ти кажат каде што го вакцинираш кое да го земиш…мене Ефералган ми рекоа ама немав потреба да дадам
Devojki, da prasam rota vakcinata e so rok.i prvata doza do kolku nedeli se prima? Nekade piauva 12 nekade 15 nekade od 6 do 8.... pedijatarot mi rece posle 2,5 meseci.. pozdrav
Јас знам дека рокот е до 12недела ама една феминка имаше пишано нејзиното бебче во 16 недела ја примило…Најубаво прашај во диспанзер каде ќе примате вакцини