Вакцинирање и реакции после вакцина

Discussion in 'Бебе' started by stefi23m, Oct 30, 2012.

1. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Im docni tenderot garant gi zaboravile kako i se drugo....pasosi,licni karti,tablici za koli....veke ne znam dali ima nesto sto ne prifali vo drzavava

Jana06 and DELFINA81 like this.
  2. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Што е со муабетот дека летно време не се ставало вакцина?:x
    Сакам на малиов (21месец) мрп да му ставиме деновиве, прво козметичарката ми го кажа муабетот (без причина зошто не) вчера една комшика исто...комшикава пак, (четврто дете и е врсникот со моето) и викам ,нели после мрп треба да се причува малку детето од други деца ,поради ослабнат имунитет 10тина дена...ми вика како да не,врска нема(facepalm)

3. katarina5

katarina5 Истакнат член

Нема врска времето. Можеби заради температура ако крене летно време демек потешко се симнува. А нормално е да се исчувате неколку дена и пред и после вакцина, а тоа подразбира да не се мешате со лица кои имаат симптоми на настинка, а не некои драстични мерки од дома да не испаѓате.

dromka and azelea like this.
  4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Ради тоа што надвор е 40 степени и ради тоа склет ќе биде ако качи температура од таа причина. Ако не дај боже закачи ете вирус плус, процесот на опоравување ќе потрае али тоа зависи од имунитетот на детето. :)

5. azelea

azelea Популарен член

Врска нема времето,ако е така нема да закажуваат вакцини во лето,мене зимно време пак ми е пострашно дека има еден куп вируси ,грипови.
    Големата ќерка ми е вакцинирана летно време и немаше никакви реакции.
    Бебе денес прими трета доза рота и прва за стрептокока,се расплака од оваа,рекоа дека болела, претходните воопшто не се расплака.
    Требаше и трета доза шествалентна,ама ништо.
    Имаа ли вашите реакција од пневмокок?

Ava.84, Snowflake92 and Fifi84 like this.
  6. Pacient srna

I majka mi i svekrva mi se doktorki veze nema vremeto ke kazea do sega ne vakciniraj bebe. Kraj na juni si ja primi prvata na 2.5 meseci sto e po kalendar i rota i zakzaa za 10 avgust sledna niednata zbor ne rece sigurno ke iskomentiraa za vnukata baska babi se toa im e rabota

azelea and Fifi84 like this.
  7. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Е мојата прими пневмокок во петокот, вечерта крена темп. и се нафрли. Кога утредента гледам нов осип, и искочи варичела:( Она си била во инкубација кога примила. Бев на инфективно рекоа не е поврзано за не дај боже да направи компликација...

azelea likes this.
  8. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Девојки беба е 2+++ вчера примаме вакцина целааа вечер спиеше од 11 до сега еве скоро 11 е море не ни се разбуди ни температура кога и мерев ама не ми ни јадеше ептен малце кај 6 да се загрижувам да ѕвонам на педијатар или

9. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Нормално е омалаксани да се и повеќе да спијат.

KittyCat:) likes this.
  10. KittyCat:)

Фала ти сепак и се консултирав ми рече парацетамол да и давам на секој 6 саати денес

Brpbrp likes this.
  11. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Мојата има од сите по две дози до сега и без реакција помина.Кај големата со 3 доза имаше тт 38,5. Само еден ден.Со лесно да минете:).

azelea likes this.
  12. Isabel

Isabel Популарен член

Прими вчера втора доза Превенар 13 (пнеумокока). После првата доза немаше реакција, а сега качи тт вечерта околу 38, и денес до 38.5. Го туширав, расоблеков му дадов и сирупче. Искуства колку време трае тт?

13. Pacient srna

Zasto ako nema temp? Ova paracetanolov ko vit c tamu go davaat ili mi se cini:D
    I mojata bese omalaksana pospana posle taa vakcina na 2 mes normalno si e. Ke i pomine. Tie sto se vakcinirale sega za korona neka se prisetat kakvi bevme po vakcina tolkavi luge vozrasni ne pa bebus. Jas nisto ne i dadov na mojata niti i merev temp. Namerno kupiv zivin za da ne meram na 5min ko mrdnata tuku ako mi deluva topla togas vo gaz da i meram. Guskaj bebe i bolje brcni go vo more nego bilo sto drugo

KittyCat:) and azelea like this.
  14. azelea

azelea Популарен член

Вчера само ми качуваше до 37,5 и беше таква кенкава,радразнета и по цел ден залепена за мене,ова не знам дали од вакцината или во петти скок е при крај кај громчето :).

Ava.84 likes this.
  15. KittyCat:)

Парацетамол ми рече не само за температура за олабавување на мускули и за болка помага. Не јадеше воопшто па затоа изгледа ми даде. Ја капев дома море не ми сака плачи хахаха. За корона 2 дена неможев да се соземам кај сум

16. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

На колку години примивте вакцина за стрептокока? Во колку дози и колку времетраење од една до друга доза?

17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

На 6 месеци прва доза, а на 8 месеци 2ра доза, за трета не пишале ама може таа покасно ќе ја стават после година.

Scorpion91 likes this.
  18. Evy81

Evy81 Истакнат член

На 4 месеци прва доза, на 6 месеци втора, третата претпоставувам после 1 година.

Scorpion91 likes this.
  19. Keti84

Keti84 Активен член

Денес примивме рота втора и прва стрептокока , смеам да го бањам денес ?

20. Evy81

Evy81 Истакнат член

После рота не го бањам тој ден и наредни 3 со поливање само, не во кадичка да седи.