Da nie bevme taka, na prvoto odenje za vakcina primi samo rota, na vtoroto odenje primi rota i 5to valentna, sega ni zakazaa na 7.09 pa ke vidime so ke primi togas
Nie sme 2 godini i 7 meseci ,sakame sega vo ponedelnik da ja primime.. Samo se mislam dali na toplovo moze da ste stava mrp? Majki iskustva so vasite malecki?
Da de, tie gi imavme i na.prvata rota. A temp so sto ja tretiravte? Nie so 6to valentntata super projdovme ama eve se blizi denot za 5to i strav me faka od temp
Jas da ti kazam se seknav, i davav paracetamol sirup i pak mi krevase na 4,4ipol casa…. Tusiranjeto ic ne pomogna, sledno bev resena cepce deka ke stavam ama ne mi krena… den ipol imase temp i pomina, inaku nabavi sirup paracetamol i cepcinja efferalgan 80mg ima i od 150mg ke ti dadat u apteka spored kilaza na bebe
Cepcinjana gi zemav use za prvata ama stojat taka ali stom ima sirup prvo toa,ic nejkam da butam cepcinja
Јас уште не сум ставила 5то и 6то валентна па немам лично искуство но мене пријателка ми препорача некои лепенки за темепратура после вакцина. Ти прилачувам слика како изгледаат ама препрашај убаво во аптека или педијатар.
Девојки знам дека е нормално ама ај пак да пишам..... После месец од BCG појави реакција, сега направи гној ама не на цело туку само на еден дел во капењето пукнал сега истече ама има уште малце да не го чепкам така ?
Здраво мајки, да го прнесам моето искуство после примена МРП вакцина на двојче од 2 г и 4 месеци, пред три недели. Долго време размислував и ја одолговлекувавме оваа вакцина, и иако некои советуваат и да одбегнуваме летен период....ама ете ние се одлучивме и ја примивме пред 3 недели во вакциналниот пункт во Јане Сандански со уредна крвна слика на детенцето. Дента на боцкањето детето беше прилично плачливо и раздразливо, ама од утредента па до шестиот ден се беше најнормално. На 6-тиот ден качи температура, и следните 3 дена цело време беше со температура која одеше до 40.2 и ја симнувавме со наизменично давање на блокмакс и парацетамол на 4 часа. Од симптоми други имаше осип по тело, воспалено непце, оток околу очите,нејадење,....со еден збор детенцето во тие 3-4 дена беше КРШ. Од десеттиот ден сите симптоми полека се повлекоа, детето се врати во нормала......и она што приметив е дека од овој период наваму почна многу да зборува, да повторува нови зборови, стана покомуникативна, ....искрено дететто има огромен ментален напредок кој најверојатно случајно се поклопи со периодот на вакцинирање. Но како мајка, знам како им е на сите кои се двоумат дали да вакцинираат МРП,...истото го поминав - и секојдневно како темен облак ми стоеше помислата од вакцината. Затоа сакав искрено да го споделам моето искуство и да помогнам на некоја мајка која сеуште се двоуми.