Не, извини, лошо сум се изразила. Сакав да кажам прв пат кога се иде за вакцина некаде сите 3 ги ставаат, а на вас не ви ставиле шестовалентна така да таа е на ред. Следната превенар мислам дека е накај 6ти месец, за рота не знам, ја испуштивме.
Поручек сме закажани за вакцина. Со ниет сум наеднаш да прими 6товалентна, рота и превенар, се разбира ако одобри лекар. Знам дека можна е реакција од 6товалентната. А од другиве? Шо да очекувам? По колку време да очекувам реакција? Доволно ми е сируп ефералган или и чепчиња да земам? Антипиреа лепенки ќе земам. Друго? Дека прва вакцинација (после хепатит Б и бсж), ептен сум испаничена, ми се ребрат коските.
И мене ми се тресат коските од вакцините, особено од таа проклета температура, ама со шестовалентната убаво поминавме…друго немаме примено…имав спремен сируп Ефералган и антипиреа лепенки, два или три дена му менував лепенки, од друго немаше потреба…Ви посакувам најлесно да поминете
Не се плаши,кај мене немаше реакција од шестовалентна ни рота,само од превернар ама прв пат сега пред месец дена ја прими на шест месеци,благо покачена тт. Со лесно
Ќе дозволи сигурно, така се примаат. Рота и по една боцка во рачињата или ножињата. Викаат дека од превенарот ги боли рачето и најчесто од таа имаат реакции. Те разбирам скроз дека си исплашена зашто го поминав тоа ама те уверувам дека немаш потреба. Моето немаше реакција после ниедна вакцина освен првата рота ама секако си имаше грчеви и без неа. Малку повеќе се поспани, кенкави ама поминува утредента. И да качи температура ќе дадеш сирупче и ќе помине, обично не качуваат високи температури од вакцините. Земи си едни чепчиња за секој случај да имаш ако повраќа. Чепчињата се даваат 15мг/1кг, имаш од 80мг, 150мг и 300мг.
Ние вчера примивме 6валентна, рота не, закаснивме. Приквечерта нскај 18ч приметив малку млака беше, мерев тт 37,ноќедка пак мерев 37.4 и сега е супер. И ја сум паничар кога треба да се примат вакцини, ама мора, за нивно добро е. Со лесно @IRBBB
Фала мама. Ќе земам од 80мг, некаде околу 7кг е синче. Се надевам дека нема да ми направат проблем за ротата, пошто утре 13 недели полни. Сакам сѐ да си прими како шо треба да си е имунизиран. @doubleinfinity @azelea @Trpkovska фала ви мајчички, се надевам дека ќе биде сѐ во ред.
Рота и превенар без реакција ги минавме, но ставав лепенки антипиреа, само кога ја боцкаа почна да плаче(што е нормално)докторката рече дека превенарот печела па затоа.
Леле бее. Ќе му го дадам на маж ми да го држи, не можам да го гледам кај шо плачи. Вчера бевме крв да му земат, му велам држи го ти. Ова па малото ѝ се изнасмеа на лаборантката, глас не пушти. Ама штом печи превенарот, тешка работа да е тивок...
Незнам мами за ротата, една феминка имаше пишано дека бебчето на 16 недели ја примило, а јас знам до 12 дека е и нас не не остадоа…ние со вакцини почнавме на 15 недели и одма ми рекоа рота нема…ќе видиш што ќе ти кажат
Да, читав тука дека и за тоа (како и за сѐ друго) има поделени ставови. Да видиме кој е ставот на докторката после шо ќе го прегледа.
И мојот не плаче од зимање крв ама од вакцините плаче, посебно од превенарот. Јас си го држев секогаш освен за последните, не знам што ми беше ваљда пмс, па и го дадов на докторката и со сестрата експресно завршија работа.
Mene mi rekoa 6to pecela ama nie bevme poveke vo stres od bebeto sto imase reakcija. Jas i dadov cicka koga ja bockaa placese 1-2 min dur i turam lepenkata(secni si gi na pola) taa prekina. Bese omalaksana i pospana den dva ama tolku. Temp ne merev vaka na dopir mi se cinese deka nema potreba. Nie vo vtornik pak sme za 5to,rota i valjda toj prevenarot poso mi rekoa 2 bocki ke se i pak jas cela vo stres sum use od sega....majka toa ni e zadacata
Во право си и нас не ни ја ставија рота, дека 13 недели има, а таа се ставала на 12 недела. Иако во некои диспанзери ја ставаа до 3 месеци. Тоа е што е.
Да,превенарот многу ги болела,мојата на претходните вакцини не плачеше, дури се чудев ,ама на превенарот се изнаплака, сигурно ја болело.