ako deteto,ima slab imunitet i e vo,faza na prooduvanje moze i da ne proodi...zastoMMR se jaki. Ama ako,e,zdravo i nenastinato mora na vreme... Toa sto se mora se mora... Izvini vaka, ama procita li,sto napisa pred da postiras? I dali voopsto znaes sto e MMR i zosto e kontroverzna? Mozebi deka e jaka??????
Денес ми се јави сестрата од амбулантата кај што примаме вакцини и ми кажа во среда со крвна слика да сме оделе да ја примиме ММР. И кажав дека сакам да ја одложувам и она ми вика не може, нас тука ни доаѓа инспекција и си имаме проблеми. Нели може до 2 год да се одложува оваа вакцинаа? Ептен ми го крена притисокот
Одговорност за примање на вакцина сноси само родителот Нека не се чаталат многу Ако САКАМ ќе го однесам.
Ахаха, неможе , госпожа решила така. Што не и рече со полиција да вр собере од дома. Мислам не дум против вскцинирањето, но само јас како родител ќе одлучам кога.
Ќе ја прими малата вакцината дефинитивно но не сакам сега. Ми рече сестрата да одам да зборувам со докторката па ќе видам што ќе ми каже она. Осеќам дека ќе има притисоци
Ако си решила да ја одложиш никој не смее притисок да ти прави Ако докторката почне да ти држи предавања, тогаш дај и празен лист и пенкало да напише изјава дека гарантира оти нема да има последици од вакцината и ако има таа ќе биде инвовирана во цел процес понатака. Ако ти потпише (што нема шанса) вакцинирај го. Јас еве сум пишала тука и пак на кратко ќе кажам. Оваа вакцина планирам да ја ставам на време, ако е се во ред со детето (да не е болно нели...) Но мене што ме нервира е притисокот кој го прават а немаат право да го прават !! Од кај знае она...може си решила да не се прима таа вакцина ?? Која е таа да те убедува и што му е таа на детето ???
Еве што ми одговори докторката за ММР дека не може да се одложува Tocno e se sto sestrata vi kazala po noviot kalendar vakcinata ae prima na 12 meseci a ako vie licno sakate da odlozite togash dojdete da potpishete i da razgovarate ao inspektorite i ne e vistina deka se odlozuva vakcinata vo drugite pynktovi zakonot e sledwn na lice mesto se pishuva kazna od 800 do 1000 evra .ima zakon koj vazi za site a sega ako detwto vi e zdravo nema pricina da sami ja odlozuvate vakcinata od strav ili lazna medicina od fb koja ima za cel da propagira antivakcinalna kampanja.Inspektorite doagaat zacestesteno kako sto se sobiraat kolite so pajak kako sto se isklucuvaat smwtki za dolznici i nesakam utr da mislite deka nie sme vinovni ako samitw ne doagate na vakcina .informirani ste i predupredeni od nas
да само да се избодат децата и казни ке се пишат да се полни буџетото ајде избори идат пари требаат јас не вакцинирам после тоа што ни се случи
Nikoj ama nikoj nema pravo da odlucuva za moeto dete pa neli i ima zakon kade roditelite se zakonski zastapnici do negovi 18 godini. Taka da jas ke si odlucam za toa dali ke go vakciniram ili ne. A samo neka ne viknat na sud mislam deka nema da najdat kako da ti naplatat. Koj ke garantira deka nema da nastane problem koj ke go gleda deteto ako se sluci nesto se znae roditelot i obratno ako nie kako roditeli napravime steta so nevakciniranjeto pak nie ke go jademe. Taka da neka ne ostavat veke da si odlucime a niedna cena ne e previsoka za zdravjeto na deteto. Mislam deka da prasate roditel koj pominal niz golgota poradi vakciniranjeto mislam deka bi izbrav da plati miljarda evra samo da go gleda deteto srekno
Denes primime vtora doza petvalentna.nekoj nov doktor bese pa mi vika stavaj oblogi i na 6 saata daleron da i davam.proslata dr nisto vakvo ne mi rece a i malava voopsto nikalvi simptomi ne pokaza.ke ja sledam vo tekot na denot ako e mlitava ke i dadam Sledna e pocetok na januari sestvalentna
Да си се цитирам. Си го земав картонот од кај што досега малата ги примамаше вакцините и си се префрливме во Букурешт кај докторката Венера. Прекрасна личност која ми остави преубав впечаток. Ми кажа ако е здраво детето и добро си се развива и напредува нема потреба да се одложува ММР вакцината, а кога ќе ја прими тоа вие родителите ќе си одлучите. Јавно им се заблагодарувам на @Nova и @leona83 за споделеното мислење за докторката
Ние вчера примавме поливалентна ревакцина на 18 месеци, а ММР ја примивме пред два месеци. Ниту тогаш немаше реакција, нема ни сега. Се надевам дека така ќе биде и во иднина. Инаку и ние сме во Букурешт. Следна вакцина за две и пол години.
Koga sme kaj doktorite za vakcina i nie sme vo bukurest personalot e odlicen isto taka i uslovite odnosno prostoriite
За Венера исто и јас имам само пофални зборови. Смирена ,совесна, полна искуство и знаење. Освен нејзе, на друг не верувам
Која вакцина се прима на 18 месеци? Ние сеуште не сме ја примиле ММР, планирам да ја одложам уште некој месец. Таа на 18 месеци може пред ММР? Или да одам да си прашам најубаво?
Nie MMR vakcinata ja primirvme koga sin mi imase 24 meseci,odma den posle negoviot 2 rodenden.Nemase nikakvi komplikacii.Inaku ne samo MMR vakcinata ni edna vakcina ne se prima ako deteto e bolno i so slab imunitet.Nie imame odlozuvano dosta vakcini zaradi bolesti,no posle toa si gi primame.