Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.245
    Допаѓања:
    3.613
    Лелеее а јас сама барав последниот пат да ги прими и петовалентната и превенарот, на една мака и едно плачење да беше. Ама не ми дозволи докторката. Среќа…..

Инаку баш пред секоја вакцина правите крвна слика? Ние не баш… Сега последниве два месеци на секој две недели имаме вакцини, па и крвна слика премногу ми е накако боцкање…

2. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.382
    Да, ми бараат во диспанзер. И зошто на 2 недели, најмалку месец мене ми кажуваа да има растојание меѓу вакцини..

На TeodoraMJ и CareTee им се допаѓа ова.
  3. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Не сум правела кс пред вакцина никогаш. Два пати му имам направено еднаш на 4 месеци и после тоа на 6 мислам дека беше ради повраќање ама се беше супер.

На CareTee му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.651
    Немора пред секое вакцинирање крвна слика , освен ако нешто ти е на мисла. Доволно е на 3м па на 6м па натаму како ќе треба.

На CareTee му/ѝ се допаѓа ова.
  5. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.245
    Допаѓања:
    3.613
    @Cherry333 Петовалентната и превенарот, прво едната па другата на секои две недели најизменично. И сега на крај ќе завршиме со шестовалентна на 6 месеци така ми кажаа.

@Poppins Така и ќе направам, на 3 месеци правевме и сега пред да ја прими шестовалентната може. :)

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.382
    Мхм, е не знам колкаво е бебето. Моево превенар почна да ја прима после сите тие 5 6 валентни. Некаде 9 месеци може беше ако не се лажам. Секако беше планирано последна таа, ама месец два ја пролонгиравме зошто беше со вирус.

7. TeodoraMJ

TeodoraMJ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2020
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    274
    Во Јане Сандански бараа кс, за другите поликлиники незз. Јас го носам во Јане обавезно со кс.

На natasam, CareTee и Trpkovska им се допаѓа ова.
  8. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    863
    Допаѓања:
    2.236
    Нас првата доза Превенар заедно со петовалентна на 4месеци ја прими. Крвна слика топ, ама ете после вакцината 3-4 дена со температури беше, бебче ептен жално и кенкаво.
    Втората доза заедно со шестовалентна на 6месеци ја прими, никаква реакција немаше.

Во Јане памтам на 2месеци ми кажаа дека на 4месеци ќе ја прими превенар, да не и дошло многу наеднаш на 2м. Сигурно не е лесно за бебчињата, ништо чудно што на некои и до поголема возраст им ги одложуваат или ете доктори советуваат да се дадат во размак со друга вакцина..

9. ivance..

ivance.. Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2020
    Пораки:
    2.660
    Допаѓања:
    7.122
    Мене само првиот пат ми побараа во јане

10. Trpkovska

Trpkovska Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    1.578
    На врата во јане за вакцина пишува кс, со малиот пред секое одење правев кс, со малава сега, не знам дали ќе треба пак за следната вакцина. Таа што вади крв без осет, груба е многу. Наеднас ќе ја стави иглата так так.

11. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    4.618
    Мамички крвната слика за вакцина треба да биде од истиот ден, од претходниот, од претходната недела или? Овој пат ни рекоа да одиме на вакцина со кс, досега не сме правеле па незнам како иде

12. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Направи ден или два предходно кс да не му дојде мн боцкање во еден ден и него да не го малтретираш.

На TeodoraMJ, Tiny Love и doubleinfinity им се допаѓа ова.
  13. ivance..

ivance.. Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2020
    Пораки:
    2.660
    Допаѓања:
    7.122
    Јас сега кога ја носев не ми побараа иначе знам дека пишува

14. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.385
    Допаѓања:
    2.885
    Се разви дискусија за кс, па сакам да го споделам ова со вас. Малиот го вакцинираме во Јане и ни бараат кс од таму. Но, и да не ни бараат ние бебе/дете без кс не би вакцинирале. Тоа се потврди и во петокот кога бевме - лимфоцити покачени. Бебе весело, нема жариште никаде, ако не беше кс немаше што да ни укаже дека се покачени. Не вратија до следна недела да дојдеме пак со кс. Вчера мм се консултираше со докторка во пензија која работела баш на вакцини, истото му го потврди и за носење на кс и за одлуката што се одложила вакцината.
    Знам дека се поделени мислења за ова, секако секоја мајка одлучува како ќе прави со свое дете, не наметнувам мислење, само споделувам искуство.

На nevermet18, rainbow_bb, Bicka77 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Evy81

Evy81 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    665
    Колку беа покачени. Нас 3 пати ни се покачени дупло од нормална горна граница, меѓутоа и педијатар и во Јане рекоа ок и немаше проблем после. Мислам дека леукоцитите се повеќе проблем ако се покачени. Секако е ок кс пред вакцина без разлика дали бараат или не во диспанзер.

16. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    И ние со месеци одложувавме вакцини ради лоша кс. И ништо страшно, пак ги прими сите без проблем, остана уште ммр и ревакцина стрептокока. Многу ме направиле луда што правам кс пред секоја вакцина ама стварно спијам помирно така.

На Kolache na mama и TeodoraMJ им се допаѓа ова.
  17. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.062
    Допаѓања:
    119.013
    Секогаш не вакцинираа со 60% лимфоцити. Никој не ни спомнал дека заради нив треба оддложување.
    Одговор добив дека е во контакт со се од околината затоа и така покажува.
    Бебе весело, нема никакви симптоми, уредно беше вакцинирано.

На IRBBB и Evy81 им се допаѓа ова.
  18. TeodoraMJ

TeodoraMJ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2020
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    274
    Носи го во Синлаб таму моето ич не плаче, 1 минута работа

На natasam и Trpkovska им се допаѓа ова.
  19. TeodoraMJ

TeodoraMJ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2020
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    274
    Јас си правам редовно и поубаво ми е. Барем да знам каква кс има бебето, да не му ја мислам

На Trpkovska, Kolache na mama и Jana06 им се допаѓа ова.
  20. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.385
    Допаѓања:
    2.885
    @Evy81 @Jana06 @Alishan30 Лимфоцитите беа 80.5, дозволено е да се покачени до 70. Жената извади и ливче со табела за да ме увери дека е така. Иначе бебе топ си е, пу пу:).
    Вчера докторката (таа во пензија) му кажа на мм дека покачени биле од запчето, скоро извади, и дека не е ништо страшно, но не е за вакцина, да се намалат па тогаш. Баш изречно кажа дека и она би вратила бебе со такви лимфоцити.

Последна измена: 8 август 2021