Лелеее а јас сама барав последниот пат да ги прими и петовалентната и превенарот, на една мака и едно плачење да беше. Ама не ми дозволи докторката. Среќа….. Инаку баш пред секоја вакцина правите крвна слика? Ние не баш… Сега последниве два месеци на секој две недели имаме вакцини, па и крвна слика премногу ми е накако боцкање…
Да, ми бараат во диспанзер. И зошто на 2 недели, најмалку месец мене ми кажуваа да има растојание меѓу вакцини..
Не сум правела кс пред вакцина никогаш. Два пати му имам направено еднаш на 4 месеци и после тоа на 6 мислам дека беше ради повраќање ама се беше супер.
Немора пред секое вакцинирање крвна слика , освен ако нешто ти е на мисла. Доволно е на 3м па на 6м па натаму како ќе треба.
@Cherry333 Петовалентната и превенарот, прво едната па другата на секои две недели најизменично. И сега на крај ќе завршиме со шестовалентна на 6 месеци така ми кажаа. @Poppins Така и ќе направам, на 3 месеци правевме и сега пред да ја прими шестовалентната може.
Мхм, е не знам колкаво е бебето. Моево превенар почна да ја прима после сите тие 5 6 валентни. Некаде 9 месеци може беше ако не се лажам. Секако беше планирано последна таа, ама месец два ја пролонгиравме зошто беше со вирус.
Нас првата доза Превенар заедно со петовалентна на 4месеци ја прими. Крвна слика топ, ама ете после вакцината 3-4 дена со температури беше, бебче ептен жално и кенкаво. Втората доза заедно со шестовалентна на 6месеци ја прими, никаква реакција немаше. Во Јане памтам на 2месеци ми кажаа дека на 4месеци ќе ја прими превенар, да не и дошло многу наеднаш на 2м. Сигурно не е лесно за бебчињата, ништо чудно што на некои и до поголема возраст им ги одложуваат или ете доктори советуваат да се дадат во размак со друга вакцина..
На врата во јане за вакцина пишува кс, со малиот пред секое одење правев кс, со малава сега, не знам дали ќе треба пак за следната вакцина. Таа што вади крв без осет, груба е многу. Наеднас ќе ја стави иглата так так.
Мамички крвната слика за вакцина треба да биде од истиот ден, од претходниот, од претходната недела или? Овој пат ни рекоа да одиме на вакцина со кс, досега не сме правеле па незнам како иде
Се разви дискусија за кс, па сакам да го споделам ова со вас. Малиот го вакцинираме во Јане и ни бараат кс од таму. Но, и да не ни бараат ние бебе/дете без кс не би вакцинирале. Тоа се потврди и во петокот кога бевме - лимфоцити покачени. Бебе весело, нема жариште никаде, ако не беше кс немаше што да ни укаже дека се покачени. Не вратија до следна недела да дојдеме пак со кс. Вчера мм се консултираше со докторка во пензија која работела баш на вакцини, истото му го потврди и за носење на кс и за одлуката што се одложила вакцината. Знам дека се поделени мислења за ова, секако секоја мајка одлучува како ќе прави со свое дете, не наметнувам мислење, само споделувам искуство.
Колку беа покачени. Нас 3 пати ни се покачени дупло од нормална горна граница, меѓутоа и педијатар и во Јане рекоа ок и немаше проблем после. Мислам дека леукоцитите се повеќе проблем ако се покачени. Секако е ок кс пред вакцина без разлика дали бараат или не во диспанзер.
И ние со месеци одложувавме вакцини ради лоша кс. И ништо страшно, пак ги прими сите без проблем, остана уште ммр и ревакцина стрептокока. Многу ме направиле луда што правам кс пред секоја вакцина ама стварно спијам помирно така.
Секогаш не вакцинираа со 60% лимфоцити. Никој не ни спомнал дека заради нив треба оддложување. Одговор добив дека е во контакт со се од околината затоа и така покажува. Бебе весело, нема никакви симптоми, уредно беше вакцинирано.
@Evy81 @Jana06 @Alishan30 Лимфоцитите беа 80.5, дозволено е да се покачени до 70. Жената извади и ливче со табела за да ме увери дека е така. Иначе бебе топ си е, пу пу. Вчера докторката (таа во пензија) му кажа на мм дека покачени биле од запчето, скоро извади, и дека не е ништо страшно, но не е за вакцина, да се намалат па тогаш. Баш изречно кажа дека и она би вратила бебе со такви лимфоцити.