Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.835
    На 18 мес. Ди-те-пер ревакцина мислам и таа е последната, потоа на 4-5 години.
    Мислам некаде прочитав некое споделено искуство дека можело преку ред, ама сепак мислам тоа најмногу завиди од тие таму во диспанзерот за вакцинации како ќе ти речат.
    Пример кај мене тука ми имаат кажано дека може да се оддложува 6 месеци ммр-от, ама не верувам дека би ставиле "преку ред" вакцина.

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.197
    Таа на 18 и на 20 месеци сега се во една, со едно боцкање. Мене вчера докторката ми ја закажа за крај на јануари. Па на пролет здравје боже планирам да ја прими "фамозната" ММР.

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  3. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.694
    Допаѓања:
    35.621
    Јас планирав овој период да ја примиме ММР, ама пред еден месец ни се појави страшна алергија на храна. Се додека не бидам сигурна дека не е од белка, нема шанса да ја вакцинирам. Ќе ги почекам резултатите од алерготестот, па ќе видам. Во меѓувреме ќе ја примиме ревакцинацијата на 18 месеци.
    Како и да е ќе одам до Јане Сандански да се консултирам со докторките таму.

4. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    971
    Od,zdravstven i sekakov dr aspekt moze da se primi revakcinata pred MMR, nema da ima nikakva razlika vo efektot na vakcinata, nesakani efekti i sl. Od aspekt na faktot sto se poveke roditeli, medju koi i jas, odbivaat voopsto primanje na MMR ocekuvajte, zavisno od personalot, pritisoci i objaanuvanja deka ne moze redosledot da se menuva.

На victoria и An-na им се допаѓа ова.
  5. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.602
    Допаѓања:
    48.967
    Мајки, освен вакцината што се прима при раѓање, која е прва следна вакцина и кога?

6. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.835
    Ели досега беше на месец дена ревакцина на хиб мислам.
    Е сега со поливалентниве не знам како оди и кога.
    Малечка моја прими на месец дена е потоа стигнаа поливалентни па продолживме со нив.

7. Angel.Heart

Angel.Heart Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2012
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    2.053
    Nie sega na treti, togas pravime i tocno 2 meseci ke primame vakcina. Sin mi denovive kaka zeleno, verojatno e nastinat, pobarav upat za krvna slika utre ke odime da mu zemat krv. Pred da ideme na vakcina ke go odnesam na pedijatar sekako sme na pregled isto na 3 da videme sto ke kaze doktorkata. Ako e nastinat ne bi trebalo da ja prima vakcinata mislam.

8. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.732
    Допаѓања:
    322.889
    Ја молам @joy1или друга мајка која знае ако може да ми одговори:
    Утре на малата ќе ставам вакцина за стрептокока.
    Дали има реакции после таа вакцина и дали се става во еден наврат или повеќе.

9. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.597
    Допаѓања:
    15.685
    Кажете ми ревакцината на Хепатит б дава ли реакции? Не сме отишле да ја примиме,се одложуваме,од немање време

10. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Не.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Малава ја прими и последната поливалентна вакцина. Доцна малку, ама почнав подоцна со вакцинирање, со мислење дека со секој поминат ден има појак имунитет да ја прифати вакцината.

Првата ја прими надвор од МК, шествалентна, затоа што тогаш не беа стигнати кај нас поливалентните вакцини. Втората и третата беа петвалентни, затоа што еднаш ја имав однесено пред хексата да прими хепатит.

Реакции немаше од никоја. Помина супер, а еве и после вчерашното вакцинирање, и вчера и денес е супер. Само се молам да остане така. Пред секое вакцинирање ми е хорор.

Сакав да прашам, гледам @referentka пишала за вакцини за стрептокока... која е таа вакцина и кога се дава? Јас ја немам во календарот за имунизација?

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  12. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.732
    Допаѓања:
    322.889
    Ja nema vo kalendarot.
    Se stava 'po zelba' na roditelot..pogotovo ako maloto odi vo gradinka.
    Se kazuva na maticniot,toj pravi poracka,koga ke stigne vakcinata ti se javuva na telefon i odis da ja stavis.
    Se prima dozirano,ne naednas,vo zavisnost od tezinata i voztasta na deteto.
    Preporacliva e za deca koi odat vo gradinka,znaete zosto.
    Nie ja primivme.
    Nema nikakvi reakcii.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  13. CrAzZyYy

CrAzZyYy Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2011
    Пораки:
    665
    Допаѓања:
    2.213
    Колку што прочитав некои постови повеќето зборувате за бебиња ама морам да прашам.
    Завчера примав Тетанус и веќе два дена многу ме боли, вчера бев кај матичната за нешто сосема друго и ми ја погледна вакцината ми рече дека лошо ме боцнале да ставам ациди борици меѓутоа ме боли цела лева рака и пола грб не се издржува веќе плачам од болка знаете ли нешто што ќе ми помогне барем да се смири болката ? Ќе ви бидам многу благодарна

14. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Нема многу да ти помогнам со советов, ама да тркнеш пак на лекар? Сопругот прими тетанус летово, ама нит ја осети, нит го болеше.

Можеби е нормално и да боли - не ми е целта да те паничам, не сум стручна, ама јас на твое место обавезно би отишла на лекар на второ мислење. Нејсе, таму најдобро знаат и што да ти дадат за болка.

На CrAzZyYy му/ѝ се допаѓа ова.
  15. CrAzZyYy

CrAzZyYy Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2011
    Пораки:
    665
    Допаѓања:
    2.213
    Ни кажаа дека е вакцина што највише боли и повеќето ги боли на мрдање на стегање мускул а мене и ништо да не правам ме боли и грбот ме боли за тоа не се издржува, ќе причекам да се врати татко ми од работа ако не ми подпомине дефинитивно на дежурен ќе идам обавезно, и ти благодарам на одвоеното време :D

16. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Мамички се токмиме неделава за првата вакцина. 6 месеци сме ама уште не сме почнале. Ај малку подгответеме. Што да очекувам? Што да купам во случај на тт? Имам од тие лепенките, колку време да стојат во фрижидер? Фала.

17. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.995
    Petvalentna??? Nema nikakva reakcija, dva pati primivme i super pomina.

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Генерално очекувај да нема никаква реакција, и од петто и од шестовалентната.

19. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    И јас почнав покасно, на 6,5 месеци. Прво со хекса, па после две пенти (хепатит имаше примено на 3 месеци).
    Од никоја немаше реакции.

Наводно хексата знаела да направи реакции, а пентите не.

Имај само сирупче. Јас ништо не земав, имам аптека дежурна блиску, па си реков ако треба, тогаш.

Со лесно!

20. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Мила кое сирупче ? Стварно незнам.