Не сме во МК и не би можела соодветно да ти одговорам, но од читања тука на др мајки ако не сте ја примиле првата доза до 12 недела воопшто нема и да ја прими. Сепак нека пише некој со искуство.
Не сум ни јас Мк читам на страна од CDC и ова го најдов. Затоа не ми е јасно и не знам дали воопшто и да ја ставаме. If the first dose of rotavirus vaccine is inadvertently given to a child age 15 weeks 0 days or older, should the series be continued? Infants for whom the first dose of rotavirus vaccine was inadvertently administered at age 15 weeks or older should receive the remaining doses of the series at the routinely recommended intervals. Timing of the first dose should not affect the safety and efficacy of the remaining doses. Rotavirus vaccine should not be given after age 8 months 0 days even if the series is incomplete.
Доколку е дозволено кај вас да се става и после 15 недела тогаш немате проблем, јас сум за примање на истата, сепак останува на вас да си одлучите. Најдобро прашај си кај ти ги ставаат вакцините, така ќе добиеш најсоодветен одговор.
Здраво ќе може да ми кажете по кој ред одат вакцините и во која недела се примаат,ако го имате календарот?Првата рота и уште 2 ги прими во 11та недела следни се закажани за 17та не е рано?
Можеш во книшката да си видиш која вакцина кога се прима,има една страна кај што е како табела и пишува провери...јас баш утрово гледав
Го гледам календаров што го објавила Константина, дали и на некое друго бебе му ставиле пнеумокона прва доза на 4 месеци? Кога го однесов бебево на 2 само шестовалентна и рота му дадоа
Онибтаму си одлучуваат да ти кажам, на нас на 2м само рота му ставија...има по нешо што си одлучуваат...Во секој случај не е страшно штом не ви ја ставиле ќе си ја прими на следното...
Ви ставиле само рота зошто немало тежина доволно, моево си имаше тежина и се останато беше во ред и прими тогаш само шестовалентна и рота. Ја прими пнеумококната на 4, сега ревакцина има на 6, ама ќе прашам во диспанзер баш зошто пишува на 2.
Незнам дали е заради тоа затоа што се роди 4200гр, на 2 м кога бевме веќе беше 6000гр, како и да е они си знаат...
А и на другарка исто, ама си викам чекај да прашам. Читам во странство ја даваат како на календаров од 2 месеци...
Еве јас сум Америка, моето прими 4 на 2 месеци. По календар се 6. Заради недоволно тежина ги раздели. Сега прва доза ќе ја прима исто на 4 месеци PCV а Рота ништо ни помина, не знаев дека има ограничено возраст.