Вакцинирање и реакции после вакцина

Discussion in 'Бебе' started by stefi23m, Oct 30, 2012.

1. Sanjicka15

Sanjicka15 Истакнат член

Имаме 3 месеци и две недели, значи три ипол месеци утре. Ни рекоа да одиме пак за вакцинација за 40 дена. Одете во амбуланта и ќе видам таму во картонот што има примено и што не и ќе ви кажат кога да одите за вакцинација. Ако си од Скопје, ние одиме во Млин Балкан, поликлиника Идадија, докторката и сестрите се супер, што се за вакцини. Сестрите и ни запишуваат позади на киншката кога да дојдеме на следна вакцина и кога ќе помине вакцината само го шкртнуваат тој датум и го пишуваат следниот.

2. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

мамички ние утре сме на прва вакцина, т,е на еден месец. која е таа вакцина и што да очекуваме?? :?:

3. ikame

ikame Популарен член

па ние ја примивме бсг пошто у болница ја немаше а и плус со папачето имаше гранилом па и го гореа па чекавме незнам да не треба ди-те-пер незнам нака каже некој

4. Sanjicka15

Sanjicka15 Истакнат член

Треба да ја примите Хепатит Б втора доза. Ништо страшно, само облоги ќе му ставаш цел ден со памукче и Бор алкохол и толку.

5. Mayyya

Mayyya Популарен член

Нас не ни рекоа да ставаме облоги, се става вакцината напред во бут, рекоа дека само во моментот додека се става пече, а потоа нема никаква реакција.
    Можни реакции се очекуваат од овие што се ставаат на 3 месеци, Сањичка што ги примале.

6. pepus

pepus Истакнат член

Облоги мислам се ставаат само ако има реакција на местото ние немавме ништо такво да се пофалиме со ди теперот немавме ни температура супер поминавме малку бевме кенкави и завивавме 2 дена по ред ама ок сме и мерев на 15 мин мислам температура од страв дека плачеше многу ама немаше одлично си поминавме сирупчето ни остана неотворено :D и облоги не и ставав она недаваше ни да ја легнам во тие денови ми преседе на раце ама кога спиеше ги фаќав местата каде што ја боцнаа немаше ништо и ништо не ставив а имав и борова вода и алкохол

7. Sanjicka15

Sanjicka15 Истакнат член

Значи мамички распоредот на вакцини е овој:

Возраст на детето: 24 часа по раѓање
    Вакцина: Хепатит Б
    Доза: прва доза

Возраст на детето: пред излегување од породилиште
    Вакцина: Туберколоза (БеСеЖе)
    Доза: вакцина

Возраст на детето: 1 месец
    Вакцина: Хепатит Б
    Доза: втора доза

Возраст на детето: 2 месеци
    Вакцина: Дифтерија, тетанус, голема кашлица (ДиТеПер); Детска парализа (Полио); Хемофилус инфлуенза (Hib)

Возраст на детето: 3 1/2 месеци
    Вакцина: Дифтерија, тетанус, голема кашлица (ДиТеПер); Детска парализа (Полио); Хемофилус инфлуенза (Hib)
    Доза: втора доза

Возраст на детето: 6 месеци
    Вакцина: Дифтерија, тетанус, голема кашлица (ДиТеПер); Детска парализа (Полио); Хемофилус инфлуенза (Hib); Хепатит Б
    Доза: трета доза

Возраст на детето: 13 месец
    Вакцина: Мали сипаници, рубеола, заушки (МРП)

Возраст на детето: 18 месец
    Вакцина: Дифтерија, тетанус, голема кашлица (ДиТеПер); Детска парализа (Полио); Хемофилус инфлуенза (Hib);
    Доза: ревакцинација I, само за Хемофилус инфлуенза (Hib) е ревакцинација

Возраст на детето: 3,5 години
    Вакцина: Дифтерија, тетанус, голема кашлица (ДиТеПер)
    Доза: ревакцинација II

Понатамошна вакцинација се врши во училиште од 6 годишна возраст. Возраста на детето може да биде варијабилна.

Lolo5 likes this.
  8. ljubicicaa

аха фала многу, за ова баш е добро да си знаеме... значи ние утре ја примаме втората доза за хепатит б
    а другите две да гледам во картонот од болница сме ги примиле во болница. а дали ке има некоја реакција ке видиме

9. Sanjicka15

Sanjicka15 Истакнат член

Јас да ви кажам многу добро поминавме со вакцините, три одеднаш и немаше некоја реакција, јас се плашев заради ДиТеПерот, ама качи најмногу температура до 37,3 и тоа само првиот ден, другите си беше супер. Ставав облоги ладни на чело, почесто миење со топличка вода, почесто мерење на температура и често доење. И немаше потреба од сирупот кој го купивме превентивно. На маж ми во аптеката му рекле превентивно едно лажиче Парацетамол, но според мене и докторката најдобро е организмот сам да се избори со вирусот, без додатни лекарства. А во амбуланта кога бевме ми кажаа бидејќи прима три вакцини одеднаш ќе има подобар имунитет, па ќе видиме :)
    Љубичица вие како поминавте?

10. ljubicicaa

и ние поминавме мн добро, немавме никаква реакција, ама и јас одма штом ни ја ставија вакцината, си купивме сируп ефералган ( така ме советуваше една докторка, тој бил добар сируп ) и му дадов да се напие, меревме постепено температура ама беше во нормала, и на ноџето нема ништо само црвена точка :)
    е сега здравје боже ке одиме наредно за еден месец

11. HEV

HEV Популарен член

од првите 3 вакцини немаше реакција но од вторите 3 дена имавме температура му мерев во газето ми дадоа далерон сирупче,но кога качи 39,2 ми дадоа капсули ја сронив капсулата се одмузев и му ја дадов и за 15 мин син ми немаше температура утредента имаше 37.8 и му дадов далерон и начисто ја намали сеа сме во март пак на вакцина се надевам дека ке поминеме добро,инаку после вториве вакцини мн го болеше рачето едвај го мрдаше,а и да се надополнамм го масиравме со алкохол 70% кој бесе растворен во вода само нз како беше колку алкохол колку вода ама знам дека вода беше повеке.

UMUT and Nedzhla like this.
  12. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

да ве прашам нешто, што може да се слуќи ако се закасни повеке од 3 недели 2рата вакцина за хепатит б, кај нас во болница еве 3 недели ја нема неможат да му ја стават и почнав да се загрижувам ке дојдат на ред другите вакцини па сите наеднаш не ми изгледа убаво :?:

13. meU

meU Популарен член

Nisto, jas namerno ja kasnev, duri na 2meseca ja primi

senjorita.lombardi likes this.
  14. Micika80

Micika80 Истакнат член

http://www.diagnosia.com/en/drug/infanr ... tis-b-rdna
    Јас сериозно размислувам за петовалентнава вакцина од Грција само имам прашање до мајките со искуство?
    Син ми прими прва и втора доза за хептатит Б, а петовалентнава вакцинава ја содржи и таа, дали смеам да дуплирам, што ви рекоа педијатрите, дали ќе претставува проблем што сме примиле 2 поединечни дози за хепатит б??
    Јас ќе разговарам и со педијатар, ама ме интересира вашето искуство во пракса?

15. meU

meU Популарен член

Не, шестовалентната ја содржи. Ние примивме втора доза Хепатит Б, а петтовалентна ставивме потоа.

16. Micika80

Micika80 Истакнат член

http://www.diagnosia.com/en/drug/infanr ... tis-b-rdna
    http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp? ... 058001d124
    МеУ сигурна си?Имаш дома упатство да провериме, бидејќи јас на сите интернет сајтови ја најдов петовалентната дека содржи доза за хепатит, а нема хемофилус инфлуенца.
    Еве отвори ги горните сајтови ќе видиш што пишува, не верувам дека е грешка??

17. meU

meU Популарен член

Сигурна сум, на кутивчето не го пишува хепатитБ, а за упатството мислам дека е исто и во четиривалентната и пет и шест. Во него пишува само како и каде се аплицира, производство, контраиндикации...
    http://www.reglek.com.mk/dokumenti/upatstva/2826_2.pdf еве упатство и на македонски.
    Јас се консултирав со четворица педијатри од кои тројца веќе ја користат вакцината, советот беше оваа да се земе, зошто претходно ставивме хепатитБ.

18. pepita82

pepita82 Истакнат член

колку кошта петовалентната вкцина во Грција ?

19. meU

meU Популарен член

30-35евра, еднадоза, а потребни се три

pepita82 likes this.
  20. ljubicicaa

ние утре сме на вакцина се надевам дека ке поминиме лесно. вие мамички како си поминавте со вакцините на 2 месеци?? и ако ми крени температура што да правам :?: мора да се спремам, зш ке сум сама цел ден, а во последно време само паники ме факаат за се :(