Кај нас од хексата имаше покачена температура 38.6 и ставав чепчиња ефералган, а наредниот ден лепенки cool pad на убодот. Дента кога примивме вакцина по 3-4 часа од примањето ја штедеше ногата и беше кенкав. Кога ја примавме пентата одма ставив лепенка на убодот и немавме никаква реакција. Ни температура ни ја штедеше ногата а и весел беше.
Парацетамол или блок макс. Искрено, само еднаш досега малата беше болна, и давав парацетамол за пониска температура (38.5) додека над таа, давав блок макс како посилно. Во принцип викаат од вакцина до 38.5 да не се дава ништо, за да се избори телото само... искрено, среќа што не крена, затоа што не знам дали ќе издржев да не дадам ништо... иако знам дека не треба. Ако имаш аптека блиску, не се секирај, не земај ништо. Причекај. Кај малава немаше ништо, ниту лепенки, ништо не ставав.
Мајко мила ништо не разбирам. Ние треба да ја примиме првата што е на два месеци. Таа е петвалентна така? а следната е шествалентна или грешам. Намерата ми е после боцкањето да му ставам лепенка (колку саати треба тие да стојат во фрижидер?во обичен така?) и ако крене температура да имам сируп. Незнам дали грешам.
Хммм. Веројатно досега сте примиле само за туберлулоза и хепатит - тие се по раѓање одма ги даваат во болница. Ако е така, ви остануваат уште две хекси и една пента. Хекса е: - Дифтерија, - Тетанус, - Пертусис, - Полио, - ХиБ, - Хепатит. Пентата е иста со хексата, само без хепатит. Од таму и имињата, т.е. петвалентни и шествалентни. Ако те фаќа страв, речи им прво пентата ако може. Ма да нема правила. Направи си крвна слика. Земи еден парацетамол за секој случај и лепенките евентуално. Ништо не ставај. Само фаќај го бебето за челце повремено. Не мери температура, освен ако не ти се види жешко. Тоа е. Со лесно!
Да да, само тие во болница ни се примени. Крвна слика направивме во четвртокот а планирам во среда да го носам. Дали ќе важи таа крвна слика незнам. Го прегледа и матичната и ја виде крвната слика рече дека се е во ред. фала
Mamicki i nie isto treba da ja primime taa sto e na dva meseci ,prvata posle tie dve na raganje sto gi prima, zborev so Dr. Venera i zosto mi kaza deka nema potreba od krvna slika. Ve molam za iskustvo. Izvinete za latinicava od mob pisuva.
Ние денес бевме. Ја примивме првата петовалентна. Минатата недела направивме крвна слика. До сега е добар. Докторката ми рече лепенка на ногата да му ставам наредниве 3 дена и ако качи над 38 тогаш сируп. До кога да очекувам да не качи тт?
Моево попладнето кај 15 крена малку - 38, вечерта 38.5, ништо не му дадов. Само облоги на местото. До другиот ден ништо немаше. Температура мерев на 90 мин откако заспа вечерта ама не качуваше. Со лесно и наздравје вакцина
Мојава не качила до сега температура од вакцини туку друго ми беше муабетот.Пред 2 месеци требаше да примиме шествалентна.Ни стигна одложување за полни 6 месеци да сме ја примиле ама вчера ми се јавија да ја одложат пак бидејки немале вакцини.Ај си велам подобро вака бар ке пркне малку бебчево.Мислам дека не претставува проблем што така каснеме или може кога било да се примат вакциниве ама ич не сум запознаена нема кој да објасни овде
ние денес примивме хекса ( шестовалентна) на 7 месеци и една недела, добри се девочјињата, не плачеа, малку се раскенкаа после... ама се беше во ред, немаме температура, јадеа нормално и заспаа, за секој случај пред спиење ставивме чепче ефаралган (парацетамол), мислам дека деца што цицаат помали шанси има да имаат реакција, па затоа сум мирна. се надевам нема да имаме тт и утре
И ние вчера примивме прва вакцина откако е родена, хекса шестовалентна на 2 месеци и една во уста, нешто гастро....запомтив само дека се викаше и ни кажа педијатар дека може грчеви да има од тоа и навистина имаше, неколку часа само, а вечерта се смири и си спиеше мирно. Тт не качивме, се надевам и нема да качиме во рок од 3 дена после вакцината, само поспана беше вчера, почесто спиеше и кенкава беше и сакаше исто така почесто да цица, друго се ок. Денес како ништо да не било
Јас, бидејќи намерно ги каснев вакцините, ја прашав мојата докторка, и таа ми рече дека до година треба да заврши со дтп, хепатит, полио и хиб. Треба да има минимум 40 дена од една до друга вакцина. Јас ги распоредив. На 3 месеци хепатит, на 6,5 месеци првата - хекса, па на 9,5 втората - пента, и на скоро 11,5 третата - пента. Волшебна, мислам дека не се даваат антипиретици доколку нема температура. Дури ми рекле до 38.5 ништо не се дава. Јас не ви издржала, на 38 би дала сируп, ама без никаква реакција нема потреба да се труе организмот со лекарства, а и треба сам организмот да си се избори и да си створи антитела.
Поминаа 24 часа од вакцината. Не качи тт. Лепенка има цело време на ногата. Ама од што мрда и таа му се изместува. Нас ни рекоа ако качи над 38 тогаш сируп инаку никаква превентива. Незнам дали може данес да качи тт. Инаку спиеше 10 саати со едно цицање. Он и друг пат си ја предпива цела ноќ, па затоа ова не би го препишала на вакцината.
чепче ставивме превентивно, затоа што цел ден плачеа на периоди, и беа раздразнети, за ноќта да не качат тт, инаку денес сме добри, ама синоќа стануваа на пола час, плачеа, бараа да цицат често, тт не качија.
Јас ништо не давав,освен ладни облоги. И да,κачи на неκоја од ваκцините(мислам на 6месеци од дтп полио и хиб) 38.5 и почеκав пола саат,тт почна да се симнува и тρаеше но не κачи повеќе. Се плашам од т пρемногу,мислам деκа со сеκоја т мене κосава ми обелува
Sakam da prasam dali vo Mk primate vakcina protiv virusot Rota? Vakcinata se vika Rotarix ili Rotateq, prvata doza se prima vo rok od 6-8 nedeli od ragjanjeto na bebeto, a vtorata e posle eden mesec od primanjeto na prvata doza i se prima isklucivo vo usta. Se prima za zastita od gastretiritida ili stomacen virus. Kjerka mi ja primi sega na 2 meseci, voedno i sestovalentnata ja primi i naredniot mesec kje ja primime i vtorata doza zaedno so druga vakcina. A dodeka pak za sin mi ne postoese taa vakcina ili ne ja imaa vovedeno pedijatrite tuka vo Gr, ne znam.
So sigurnost ne znam ama onaa Jadranka Kostova ko da ja slusnav pred pola godina pred da stasaa polivalentnite vakcini deka ke ja vovedile vakcinata protiv rota virusot,znaci togas ne bila zadolitelna dali sega e vo nekoja od polivalentnite ne znam.
Калиас каде си ти? Малата моја ќе прави годинка, има примено само поливалентни ама ја нема во нив. За Рота вирусот ја нема во нашиот календар за имунизација. Не знам дали ја има, а ако ја има можеби е опциона.
Син ми ја прими оваа вакцина, сите три дози. Првите две беа заедно со шестовалентната, третата беше само таа, ја одложивме шестовалентната. Вториот пат имаше малку реакција со стомачето, ама не бев сигурна дали од неа или од другата вакцина. Овде во Шведска не е во задолжителните вакцини (додуше ниедна не е задолжителна), воведена е пред некоја година, и веќе масовно ја примаат децата оваа вакцина, матичната кажа дека има добар ефект и заштита кај децата.