На 6 месеци треба да има белег (пиле ), може и да не се гледа, ама на притисок да се јавува. Ако нема, до годината се дава уште една вакцина без тестирање. Ако се пропушти како вие, се прави манту проба за да се види дали има антитела (дали сепак била успешна вакцината или не дај Боже било заразено со туберкулоза детенцето). Ако пробата е негативна, тогаш се дава вакцина, ако е позитивна значи има антитела и не се дава. Пробата се прави на внатрешна страна од подлактица и резултатот дали е позитивна/негативна се чита по 3 дена.
Ааа па тоа е супер. Дека е за бебе е така брзо резултатот? Во јане знам ако идеш во лабораторија се чека резулатат неколку саати.
И во Железничар е исто, одиш во лабораторија кажуваш дека треба да оди на вакцина и одма ти го даваат резултатот. Јас пред вакцина обично во приватна лабораторија го носам зашто сакам да знам ден порано дали е ок и закажувам тогаш, ако не чекам.
Незнам прво искуство ни беше тоа,мислев може без кс....за прв пат морало,отидовме кажавме дека за вакцина ни треба и рекоа да причекаме и за 2 минутки имаше резултати .
majki, imam bliznacinja, tocno pred 7 dena primaa rota prva doza, no ovie dva dena se kenkavi, ne se vo skok, da ne ima nekoj so vakvo iskustvo?
Моето беше многу кенкаво кога прими 3 доза рота. Мислам дека околу една недела беше таков. Во принцип нормално е да се кенкави. Со лесна после вакцинална реакција.
Бебе прими петовалентна и стрептокока и почна дента често да кака поводесто а другиот ден се искака и зелено, може да е од вакцината? КС му беше добра и си цица нормално. Или да не е од далеронот ?
Породена сум пред 10 дена и ме интересира од кога започнуваат вакцините.Дали за прва вакцина ви стигна покана или сама треба да го однесам бебуш.
Jas ja odnesoov na zdravo na 1 mesec I togas ni dadoja kartonce I na nego go zapisaja mojot broj, den dva pred vakcina se javuvat I kazvat vo kolku satot da ja odnesam.. E kako vo drugite gradovi neznam..
Мене ми се јавија од вакциналниот пункт кога да го однесам бебето на вакцина. По примената вакцина ми закажаа кога следно да го однесам.
Се надевам малце е посредена државна ако правиш таму манту тест. Правев пред 5г ми требаше за патување доказ од манту тест. Чекаш во ист хол со болни од туберкулоза, ти кашлаат во фаца. Јас и сестрите носевме едино маска и докторите. Чисто провери пред да носиш дете. Уште ми е језа кога ќе се сетам колку филм си направив дека се испозаразив
Кај нас во Битола во советувалиште се прави тој манту тест, каде што се вакцинираат здрави деца, барем така знам јас. Се надевам нема да ме пуштат кај болни