Здраво на сите Денеска малото прими рота и шестовалентна, па ако може некој совет од тие веќе што ја примиле за реакциите и што да се преземе. Ми рекоа само ладни облоги на местото и сирупче за тт.да имам дома за секој случај...друго ништо не ми кажаа... Па секој совет од вас би ми значел
I nie pred dva dena ja primivme i fala mu na Gospod nemase nikakva reakcija kaj nas.I meme istoto mi go kazaa imav jas doma sirup ama ne go iskoristivne mu merev redovno tt nemas.inaku od oblogi mu stavav pamukcr natopeno so acidi borici i lepenki mu stavav na bicnatoto tie Antipirea , prvo vo frizider da se izladad pa mu gi lepev i mu stoea 3 4 casa.
Тоа е, нема ништо друго. Лепенки или ациди борициди ладни облоги на местото 48 часа ставав јас. Сируп само ако има над 38.5 температура, за пониска расоблекуваш, туширање без главата. На пелените ќе пазиш, да миеш раце обавезно. Мислам секако ги миеме.
Jas a vidam 38, ma i 37.8 vadam sirupot, toa rasoblakanje tusiranje mi e samo gubenje vreme i macenje bebe. Znam site doktori taka vikaat ama mene koa mi se kacuva temp ni se rasoblakam ni tusiram lapam paracetamol. Koa trgnalo da se kacuva kaj e 38 ke e i 38.5 pa moze i poveke
Е нас ни помогна туширањето 38.2 качи ја истуширав и повеќе не качи повторно, па поминавме без сируп, затоа се вика да се почека над 38.5 ако не помогне туширање, расоблекување.
Јас до сега само еднаш дадов сируп на 38.8тем. Дури и еднаш на 38.5 туширав, па спадна и не крена пак. Ако е весел го оставам да се бори сам организмот. А ни јас не пијам одма апче на температура, секогаш се туширам прво.
Здраво мајки Во петокот примивме вакцина таа на годинка ипол. Немавме никакви реакции до сега. Но денеска приметив кога спие како да и крчи нешто, нема секрет во носето нонсе плашам да не настине или од вакцината да има реакција. Почесто се буди ноќе .
Мајки, до кога може да се одложува МРП? На крај на септември требаше да ја прими, меѓутоа како почна есента, така му опадна имунитетот на синко, па ја одложив поради растечено носе и темп. еден ден, со тројкиве вадење е хаос. 15++ е сега. Нели на 18 е ДиТеПер, па не сакам да му бидат близу една до друга.
Кога е паузата во амбуланта Јане Сандански? Треба на малата да се направи крвна слика па евентуално да ја вакцинираат. Прашувам за да не дојдеме баш на пауза па да чекаме
После рота смее одма да јаде или треба 2 саати да поминат? На вакцинација ништо не ми спомнаа, мајка ми вика требало да поминат 2 саати. Инаку мене сестрата ми рече одма да дадам сируп за темп превентивно, гледам некои од вас воопшто не давале, па во мисла сум сега.
Одма си јадеше и никаков сируп не дадов, а не ни качи температура. Денес една недела од вакцина, нема реакција.
Температура не е реакција на рота колку што знам, 3 дози примени и немаше реакција освен со третава 1 ден почести столици. Не давај сируп без потреба. Инаку нормално си цицаше, никаква пауза не правев ниту ми спомна некој дека треба.
Се препорачува да не јаде минимум 40мин. до 1 час пред и по вакцинација за да не бљуцне и ја поврати вакцината. Сируп превентивно не се дава.
Se vakcinirav i se razbolev neznam dali e od vakcinata samo kivam nosot mi tece i kaslam moze greska napraviv sto se vakcinirav pred toa bev zdrava super bev sega katastrofa sum na sekoi 2 min kivam i kaslam a nosot samo mi tece