Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Јас сум во Грција и тука е воведена веќе само не знам од кога затоа што пред 3 години за син ми ја немаше вакцината против рота вирусот

2. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Мајки ајде искуство за вакцината на 18 месеци, поливалентна е- полио со ди те пер. Има ли реакција и како се дава-ги боцкаат или ја пијат?

На LaDyDoLl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Мислам дека е петтовалентна сега и таа, полио, хиб и дитепер (истата што ја даваат до 6 месеци), кај нас четворовалентната не ја носат. Се боцка и не би требало да има никаква реакција, барем кај повеќето тука немало.

На leona83 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.952
    Допаѓања:
    29.044
    со боцкање петовалентна е.. Ја примивме во октомври, со скоро 22месеци.. Реакција на место на убод немаше, ставав облоги само со водичка. Вториот ден по боцкањето преку денот му крњна температура 38.5но се симна само по себе. Се на се, супер поминавме

На galapce, leona83 и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  5. MarchelineAmaru

MarchelineAmaru Популарен член

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    1.343
    Ve molam za Sovet... Maloto e skoro pet meseci I osven vakcinite na bolnica shto gi ima primeno, ne e vakcinirana. Se razbole od Bronhopneumonia koga napolni dva meseca I logichno, ja odlozivme vakcinata. No mora da ja primi, pa se prashuvam dali bi bilo dobro da ja odnesam sega, me buni ladnovo, a i toa shto jade samo uspana, strav mi e od komplikacii. Posle bolesta Jas za se se prishtrekuvam, strav mi e duri ko ke ja kapam dw ne mi nastine, iako e doma Toplo. Pedijatarot mi reche deka se e chisto I deka veke smeam da ja vakciniram, no imam nekoe grozno chuvstvo shto me Tera da odlozuvam... Se izvinuvam za lat, od mob sum...

6. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Мојата малечка првата доза ДТП со Полио, хиб и хепатит (хексата) ја прими дури на 6,5 месеци.
    Можеш да ја пролонгираш, не е проблем.

7. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Da si pocekas!Solsusaj si go vnatresniot glas za vakcina nikoga ne e docna kolku pokasno tolku podobro.Od sto dobilo bebenceto bronhopneumonia ako ne e tajna?

8. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.082
    Допаѓања:
    5.781
    Малата има 10 недели, утре треба да ја вакцинираме . Треба претходно да имаме крвна слика испитано ?

9. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Убаво е пред секоја сама да бараш са правите.
    Да видите дали мируваат леукоцитите. Ако не мируваат,да одложите.

На makedonkamak, m.i.g и Kaetana им се допаѓа ова.
  10. Milibrod

Milibrod Нов член

Се зачлени на:
    18 декември 2015
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Ќе ве молам за совет пред 1 недела ја примивме шестовалентната вакцина прва доза на 3 месеци и немавме реакција НО после 1 недела ни се растече нос киваме поткашлуваме и зелена столица, леукоцити се 24.000 ни препишаа цефалексин ни мене ми е страв на толку мало бебе да давам може ли да се покачени леукоцити од вакцина или сме закачиле нешто?

11. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Не плаши се од антибиотикот за два дена ќе сте подобри. И времево е заникаде. Правеше ли крвна слика пред тоа,пред вакцината? Но давај пробиотик со антибиотикот да не и створи дијареа.

12. Milibrod

Milibrod Нов член

Се зачлени на:
    18 декември 2015
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Па правевме дента на вакцина леукоцитите беа 13.5 тоа било во граници на нормала, незнам зошто но се ми иде паметот дека е ова реакција од вакцината, а ако е така антибиотикот е непотребен тоа ме плаши...

13. kiki4kablondy

kiki4kablondy Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2010
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    444
    Здраво мајки ке може да ми кажете која е вакцината што се прима на 4 месеци и каква реакција да очекувам?

14. Bibi 88

Bibi 88 Активен член

Се зачлени на:
    6 март 2015
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    54
    Мајки во недоумица сум дали да ја буцаме оваа вакцина за стрептокока? Не е во редовни, ама ми понудија да одам да ја буцнам ја имале? Некој, некоа информација повеке за неа?

15. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Ние денес ја примивме Ммр и сум извадена од памет!
    Отидовме демек за друга ревакцина и незнам како се сложивме за оваа. Демек оди во градинка, плус едвај ја опоравив од сите вирози, месец дена седеше дома, па си помислив ако не сега, незнам кога нареден пат ќе биде тотално здрава. И кога- морало уште 20 дена да седи дома ради оваа вакцина :(
    Ете сеа ги оставив дома со татко и, јас на работа, а како ќе го истерам денот да не мислам на тоа...незнам.

Ако даде некакви реакција ќе пишам искуство, а инаку дојдов само да си се олеснам бидејќи знам повеќете мајки ми ја разбирате мојата мака и загриженост.

На Annath, Kaetana, *цветче* и 2 други им се допаѓа ова.
  16. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.732
    Допаѓања:
    322.889
    А кој така рече да се седи дома 20 дена ?
    Еве ако неможеш да седиш дома 20 дена ?
    Боледување ќе ми дадат тие за нега на дете ?

17. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    mila znam kako ti e,nie koga ja primivme mmr bas i toj den najde da nastine malata de nose pa kivajne pa nitu jadese em ladno em virus imase naokolu.
    pomina dobro tt ne kaci mnogu osven malce vecerta i so ednas sto i dadov sirup pomina tt,ke pomine dobro.
    za ova 20dena doma da sedi nam ne ni kaza jas nakaj pladne posle 3ti den ja setkav oti bese sonce pa malce si igravme.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Е ајде де...што да кажам ни јас незнам. Докторката тоа го кажа. Среќа што има кој да ја чува па ајде ќе ги послушам да не ја пуштам во градинка. Ама ако немаше...абе бог да чува!

@girl-miri не се мислеше за неискачање од дома туку во градинка да не оди 20 дена.
    Ајде...ќе пробам да мислам позитивно.

На girl-miri и referentka им се допаѓа ова.
  19. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    971
    Normalno deka ke vi ja ponudat, vcera na time.mk imase eden kup napisi deka ministerstvoto za zdravstvo nabavilo 6000 vakcini po nivna procenka, a bidejki e nezadolzitelna do sega se potrosile samo 1000 dozi. Ostatokot od 5000,sto so nego? Jas n moe.dete ne bi ja.stavila.

20. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.732
    Допаѓања:
    322.889
    Jas ja staviv vakcinata za streptokoka.Preporacliva e ako deteto odi vo gradinka.
    Ja poracavme,ja trebuvaa i posle dva meseci ja dobija.Doktorkata se javi deka ja dobile i ja stavivme prvata doza.Nema nikavi rekacii.
    vtorata doza se stava posle 45 dena.
    Bidejki odime vo gradinka podobro da sme imuni otkolku da ja zakacime pa da se lecimee so meseci.
    ZNaete i sami streptokokata do sto moze da donese.