Јас мислам да не одложуваш. Ако прима само рота, докторката ми кажа најслаба доза била третата. Немаше моето никава мака од неа.
Ако може некој да сподели искуство со ревакцина БСЖ. Нема мојот белег, само минимална црвена точка. Не се ни познава. Сестрите ми закажаа за Јануари, ако и дотогаш е вака ќе мора ревакцина. До кога се става? Тогаш ќе е 11 месеци. И што да очекувам од реакции? Тешка е?
Зашто ревакцина? Таа не се прима само еднаш? И мојава има само точка црвена нема белег (6 месеци е за некој ден).
Му проверија сестрите денес дали има белег (друга вакцина примаше), и рекоа дека треба пак да се боцка. Сега читам низ темава, на некои им велат нема потреба иако нема белег. Ќе каже докторката во диспанзерот сигурно кога ќе одиме во Јануари, ама изгледа има различни практики, шо знам.
Знам дека ако не е успешна вакцината се проверува прво со Мантау тест и тогаш се пребоцкува. Ај докторкиве нека кажат
Педијатарот во диспанзерот треба да провери дали има белег, точка, шо и да е. Се важи за позитивно и ако точка се појавува после притисок врз местото (лева надлактица). Ако нема белегче, до годината се дава бсж без манту проба, над година се прави прво манту проба, ако е негативна тогаш се дава вакцината. Не дава реакција, може на местото на убод да се јави гној. И во тој случај не се третира, ќе помини само од себе (исто како во болница на раѓање).
Фала ти ептен, ми разјасни! Го притискаше баш сестрата денес, не се појавува ништо. Точката едвај му ја наоѓам, избледена е скроз. Баш утре ќе го проверам пак. Ќе се боцне изгледа, што се мора се мора.
Ja imame primeno vo kombinacija,ama na 18meseci ni kazaa deka e samo taa, Ke vidime utre kako ke pomineme
@kostovaivana мама, вас кога ви закажаа за трета доза рота (ако воопшто сте ги примиле првите две, не памтам), дека тука сме со датумов, нас утре ни е
Не примивме рота ние мами. Нас сега на 22ри не боцкаа петовалентна и перевенар. Наредно за 2 месеци ама не знам што ќе прима.
Izvini sto ti se ufrluvam, nie utre treba 6valnetnata da ja primime, mi kazaa uste edna zaedno da primi, ama mene mi e strav, da ne i dojde mnogu? Do sea ne mi krenala tt visoka, najmnogu 37.2
Ne razbiram sto ti znaci da ne e mnogu....stom e taka preporacano od medicinski aspekt e ok,a mene kako majka polesno mi na ednas da e bocnato i vo isto vreme da gi istera tie bolki. Inaku vo 2 razlicni dena ke place za ista rabota 2 pati. I temp 37.2 ne e krenata za bebe, nego e normalna. Moeto bebe se si primi po kalendar i na 6mes e zavrsena so se, do mrp miruva. Koga se odlagaat i te faka podocna a bebe e popodvizno i go boli poveke nogata pri mrdanje prevrtuvanje. Uste pa ako loso go bocnat moze i otok da ima. Mojata na poslednata tura na 6valentnata voopsto ne zaplaka i se smeese na sestrata, na prevenarot koga i ja pustija tecnosta sto pecela...ama toa e poveke do sestrata nego do bebeto jer na drugite placese
И мене не ми е јасно што им се многу вакциниве, си има вакцинален календар и има зашто се примаат на таа возраст и зашто сите заедно.. И ние си примавме по календар, ни остана уште ди-те-пер на 18 месеци што требаше, ама тој период беше многу болен и не ја прими, а сега коски ми се тресат како ќе го однесам.. 2год+ е веќе, многу е силен и разбира, ќе треба двајца да го држиме за да го боцнат. Криво ми е што заостанавме, ама бидна. Прва прилика ќе го однесеме.
Toa baska sto pomali poveke gi pazis i ne nastinuvaat posle jas ne znam kako ke bideme zdravi za mrp koa ke odi vo gradinka. Eve na 7.5 veke mi nastina
Здраво, Моето дете не прими рота вакцина, одбив да и ја стават. Гледам дека има поделени мислења околу тоа дали е задолжителна или не. Прашањето ми е дали да очекувам некаква парична казна или можеби проблем при упис во градинка и дали воопшто е задолжителна? Доколку има некој вакво искуство, да ми одговори. Благодарам
Не, многу деца ја немаат примено воопшто или само некоја доза. Си има рок вакцината и ако ја пропуштиш од некоја причина тоа е тоа, не може да ја прими понатака.
Ne e zadolzitelna,preporacana e. Moze da ocekuvas da ti zakaci rota i da se macite so nea ama paricna kazna ne