Mene ne mi e jasno okolu vakcinive, gledam nekoi decinja sto se kolku moevo (6 mes) primile streptokoka i prevener, nie dosega imame dve dozi rota primeno, edna 5to val i edna 6to val. vo kniskata gledam ne pisuva nikade streptokoka, zosto? Ili vo ovie poveke valentni sto gi spomnav, gi ima vkluceno? Stvarno ne mi e jasno, nekoja mama da mi pojasni
Пнеумокок вакцина се прима плус со овие што ги кажуваш. Јави се во вашиот диспанзер и прашај зошто нема примено ниедна до сеа.
Zdravo majki, nekoj da spodeli iskustvo za pnevmokok 3 doza dali treba do 2 godinki da se prima nie za 20 dna pravime 2 godini a peme antibiotik i neznam dali ke sme zdravi da ja primame vakcinataa
Ако прими прва доза до 6м, ќе прими 3 дози превенар, ако имунизацијата почне после 7ми месец, тогаш оди во две дози. Спојлер: Превенар
Фала на инфо мами...ние примивме 2 и докторката ни вика толку завршивте со вакцини...кога фатив да се убедувам со неа дека стрептокока има 3 дози кутра жена отиде на 3 места да провери, не бе ми вика готово завршивте со вакцини...океј викам ама пак ми беше нејасно
Здраво мајки , ме интересира искуство со ММР, керка ми е 2,5 години и планирам да и ја ставам периодов. Исто ме интересира која е поврзаноста на вакцинава со алергијата на јајце? (така слушнав) Немаме алергија на јајца, мегутоа и се појави израсток (хормонски наводно) од конзумација на јајце, исчезна после неколку месеци (ова беше пред година дена), од тогаш јајце не и давам, ептен ептен многу ретко, па ма интересира дали едното со другото има некаква врска.
Мајка, а ти кажаа некоја информација кога ќе имаат нови? Ние треба да одиме за десетина дена за шестовалентната.
Наводно дека има белка во вакцината. Мене во диспанзер ме прашаа за алергија, така да ќе си кажеш таму за ова со јајцето и тие ќе ти кажат најдобро. Син ми имаше температура 38.5 од седмиот до десетиот ден како реакција од вакцината.
Dali na nekoja majka i se slucilo da posle vakcinata vo nodze se napravi topce i po 1 mesec seuste da stoi. Sega pocnav da mackam so krema za otoci za decinja. Predhodno ne stavav nisto kao ajde ke pomine. Bev i kaj dr koja mu stavase vakcini rece normalno e ama da si prasam jas pak nekoja so iskustvo. So prvoto nemavme takov problem. Blagodaram na odgovorite
Да, кај моето беше така. Го масирав местото само. Седеше подолго време. Исто го носев на педијатар, ми кажа дека се случува кај некои деца ама не е ништо страшно.
Малата прими денес втори дози од хекса и превнар. Како реакција има зелена столица, и еве температура 38,56 ама мерена ректално (во газе) ја туширавме еднаш. Да давам ли нешто или да чекаам уште малку? Инаку има добро расположение.
Не давај ништо, ректално температурата е повисока за 0.5-1°, значи има 37,5-38°. Прати ја, разладувај ја. Со лесно да поминете, спокојна да ви е ноќта.