Што убава прегледност во книшка, кај нас книшките од 60тите, ни Рота ни Превенар, кај стигне бапни дата, лепенка во картон, во книшка...
Наредна недела сме на вакцина и ни рекоа дека превенарот сега ќе му ја дадат, заедно со пента и рота. Во консултација со педијатар одлучивме да не ја прима во исто време со петтовалентната, па да ми кажете дали би правеле (голем) проблем ако одбијам да го боцнат превенар сега и ја одложам? Нема воопшто ниедна да ни дадат или зависи од диспанзер (за Скопје конкретно)? И доколку некоја мама има искуство ако сака да ми пише лп каде не би ни правеле проблем.
Можеш да се јавиш во Железничар, ептен се фини и сестрата и докторката, па прашај. Секако треба да закажеш термин. Мене ме прашаа дали сакам заедно или да ја одложиме превенарот за после 2 недели ама ги ставивме заедно. Немаше никаква реакција. Спојлер: Број 078283348
Ние примивме прва доза минатата недела. Веднаш и ставив лепенка и освен што попладнето беше малку кенкава друг симптом немаше. Со лесно и на Вас.
Ставив и јас лепенка, беше малку омалаксана попладнево, ама си јадеше убаво и си спие. Се надевам ќе нема температура.
Може ли да ми кажете во која аптека ги купивте лепенките? Во Зегин ги немаше. Ние сме во среда на вакцина, па да се опремам.
Majki dali ke moze da mi kazete sto mislite za rota vakcinata,mnogu sum vo misla dali da ja primame,da spodelite iskustva ako ne vi e problem,bi vi bila blagodarna i od shestovalentnata koi reakcii se projavuvaat?
Јас немам што да мислам, не сум медицинско лице. Затоа си постојат доктори имунолози. Втора доза денес прими, ќерка ми, ништо не и е. Фала богу ако закачи рота кога ќе иде во градинка нема да имам грижа на совест, зашто од рота вирус деца на инфузии завршуваат.
Majki dali e normalno kako grudce posle vakcinata da stoi uste posle mesec i polovina? Edna majka mi spomna deka podolgo vreme stoelo kaj nejzinoto megjutoa dali i nekoja druga ima slicno iskustvo. Masiram i mackam so kremce za otoci ama ne minuva. Blagodaram odnapred
Јас сакав да ја прими пошто знам случаи на дечиња заразени со рота што лежеле на клиника по 7-10 дена, максимално исцрпени од повраќање и дијареа. Твое е да одлучиш ама според мене треба да се прими.
Јас сум да ги прими сите вакцини, после да немаш грижа на совест. Нормално ќе прочиташ едно две мислења, но ако продлабочиш во читање, само ќе се секираш и мислиш што ако?! Ние сите три дози ги примивме, и немаше никаква реакција. Внимавај, прва доза до 12та недела се прима, после тоа не.