Вакцинирање и реакции после вакцина

Discussion in 'Бебе' started by stefi23m, Oct 30, 2012.

1. Teo2020

Teo2020 Истакнат член

На која возраст е идеално да се прими мрп? И дали да чекам да прооди?

Klara91 likes this.
  2. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Ako primate rota pola saat pred i po vakcina da ne jadat za da ne ja bljucnat rotata. Za tie sto se bockaat nema veze dali jadele ili ne

MissChievous likes this.
  3. Klara91

Klara91 Истакнат член

Од градинка денес ни кажаа кога ќе ја прими МРП вакцината после 2 недели не може да оди во градинка...

Noranora likes this.
  4. Teo2020

Teo2020 Истакнат член

Е ова не го знаев

5. Klara91

Klara91 Истакнат член

и јас сум во истите дилеми, не знам што е паметно плус оди на градинка и имаме притисок од таму... ќе барам совет и од матичната

Teo2020 likes this.
  6. Noranora

Noranora Истакнат член

Машала..

7. Ano

Ano Форумски идол

Слободно прашај ги по кој закон е тоа така. Никаде нема одлука за вакво нешто и не смее да наметнат. Друго е да посоветуваат заради пад на имунитет да го причувате ако можете за да не закачи нешто друго детето.
    Во сред епидемија пред 3 години ги боцкаа и веќе утредента децата си беа во градинка.

8. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Мајки од БСЖ вакцина после колку време се јавува реакција на рачето? Неможам да видам каде е боцнато за да не го топам воопшто не се гледа...

9. Klara91

Klara91 Истакнат член

Не знам мене многу ме изнервира ова како однапред така, демек заразно е тогаш па ќе ги разболи другите лелеее... немам зборови веќе

10. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Не смеат вака. Може совет да се даде за изолација за детето чисто за да бидеш ти на мирно ама и мајка ми работи во градинка и имаме зборено за ова баш. Ги советуваат заради пад на имунитет од боцкањето ако можат да поседат дома, не смеат да ти кажат дека не можеш да ја носиш. Твоја е одлуката. Па и две недели да седи бог да чува.
    Инаку јас не сум во Мк, си одеше веднаш по мрп на градинка, ништо не фати. Знам нема правило ама чисто да кажам

Klara91 likes this.
  11. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Мајки дали има врска во која општина живееме Скопје за во која поликлиника да одиме? Пример ние сме општина Центар можам да одам Јане Сандански или мора во Железничар или Идадија?

12. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Мислам дека можеш каде сакаш.

Bubamaricka likes this.
  13. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Si biras, nie sme kisela voda se vakcinira vo idadija

Bubamaricka likes this.
  14. Klara91

Klara91 Истакнат член

Се јавив до раководителката на објектот во кој оди син ми во врска со информацијата дека по примена МРП 2 недели треба да седи дома и прво ми рече дека тоа е пожелно, но ако го пратиме веднаш на градинка доктор да ми напише потврда дека е вакциниран и по кој основ да оди на градинка, па продолжи дека градинките се вухан, дека може одма да се разболи, па потоа ми рече дека до 15 месеци толерираат да не ја прими, а за да се одложи мора од специјалист мислење, па детето ако не оди 2 месеца во континуитет на градинка дека ќе го отпишат и веќе не знам што да правиме....

8Moonlight13 likes this.
  15. Tea SK

Tea SK Форумски идол

Кај ќерка ми после еден месец се јави. Не смее да се бања само дента кога е боцнато, после тоа нема гајле.

16. WhiteAngell

WhiteAngell Популарен член

Мајки дали има некоја искуство со примање прва доза на рота после 12та недела, дали ви ја имаат дадено ?
    Ние во недела правиме 12 недели но јас сум ковид позитивна а веројатно и беба ( не е тестиран ). Во понеделникот правевме крвна слика и спремни бевме за во вторник на вакцинација но попладнето качи температура и сега не знам дали ќе ни ја дадат после 12та недела.
    Педијатарот ни рече ќе напише дека сме биле ковид позитивни и се надева дека ќе ни ја дадат но не знам... што ако не ја примиме ?

17. marta993

marta993 Форумски идол

Ќерка ми беше позитивна во август (немаше ни 40 дена) , откако оздравивме педијатарот ни кажа за вакцина минимум 3 месеци да почекаме. Така што ја пропуштивме рота, додека шествалентната ја примимво ноември.
    Пред месец дена ќерка ми имаше рота вирус, сменивме пробиотик по препорака на педијатар. Сега е супер :)

WhiteAngell likes this.
  18. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Мене па ми кажаа дека 10 дена не смее да се мокри да сум лепела ханзаплас :?: на таа кожичка ако залепам после треба да и ја откорнам кога ќе го вадам. Сега ставам газа, но сепак се водени... Значи секаде различно кажуваат.

19. Tea SK

Tea SK Форумски идол

Како бе 10 дена. Свашта. Каде ова ти кажале?

20. BlackSwan7

BlackSwan7 Истакнат член

Здраво, малиот е 6 месеци и една недела. Денеска имавме закажано за примање 3та доза рота и 3та доза шестовалентна. Кога стигнавме дома во книшката видов дека му ставиле рота и прва доза за стрептокока. Дали некој знае да ми каже колку дози треба да се примаат од шестовалентната и до кога може трета доза да се прими? Нз дали згрешиле нешто денес.
    Исто ме интересира дали е точно дека неколку денс после рота не треба да се воведуваат нови намирници дека баш од пред една недела почна да пробува вкусови. Ова го прочитав на фб не ми е инфо од лекар ме интересира дали на некоја од вас и била дадена ваква насока. Фала.