Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. Klara91

Klara91 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2020
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    1.206
    Моето планираме во понеделник да го вакцинираме, инаку е 14м, претходно ни ја одложија малце поради горнореспираторна инфекција, сега се надевам дека ќе биде се океј и ќе ја прими. Дали живееш во мк? Дали истиот ден го прати на градинка, што кажуваат во диспанзер околу тоа?

На lemon8ejt му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Klara91

Klara91 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2020
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    1.206
    Кај нас во градинка ми рекоа дека толерираат до 15месеци, бидејќи моето веќе оди на градинка. А мислам дека и тебе без МРП примена нема да ти го примат.

На IJAE му/ѝ се допаѓа ова.
  3. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Не сум во Мкд, ми рече Др да го пратам најнормално во градинка, прими попладне вакцина и нареден ден си продолжи со градинка. Се пројде во ред и без реакција

На Klara91 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. IJAE

IJAE Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2010
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    815
    Не е опоравен, има пост ковид последици првпат прима антибиотик, така да ќе почекам сигурно 2 месеци дур не се стабилизира скроз, прашав во градинка ми кажаа кога ќе го пуштам потврда дека е здрав и потврда за прележан ковид и пост ковид може да се толерира уште месец два преку сила. Ковидов го прележа како настинка ама сега е со температури високи секој ден црп 100ка. Март и април да се опорави од се ова само

На lemon8ejt му/ѝ се допаѓа ова.
  5. An4e24

An4e24 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    513
    Допаѓања:
    1.479
    Bidejki se prima so polni 12 meseci. E sega zasto vas vi ja dale porano neznam...

6. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    420
    Допаѓања:
    955
    Прашањето беше зошто мора да се прима со 12м, а не зошто нас ни ја дале. Кај што живееме се прима и порано, затоа ни ја дале и воопшто не се сомневам дали е испитано за безбедност да се прима и пред 12м.

Последна измена: 26 февруари 2022
  7. Freya123

Freya123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    234
    Мајки ве молам за мислење, бебе ќе полни 3 месеци на 15ти, сега во понеделник ќе одиме да се вакцинира. Читав за ротата по форумов па се замислив дали касно идеме? Бидејќи јас ко што знам се прима во втор месец, т.е до крајот на месецот најкасно, не знаев дека е врзано со недели. Дали е страшно ако не ја примиме првата доза и дали би можеле да ја примиме следната?

8. Bulibu

Bulibu Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.904
    Мислам дека ротата беше од 12 до 14та недела прва доза. Ако не се прими прва доза веќе потоа неможе да ги прими и следните две дози.

9. Anaroz1

Anaroz1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    1.908
    Допаѓања:
    4.778
    мојата ќе прави три месеци на 9 ти, сега ја прими ротата завчера, точно на 11 недели. таман си оваа недела да го носиш не ти е касно :)

10. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.169
    Допаѓања:
    5.728
    Прва доза рота е до 12 недела. Во случај да се пропушти не се примаат и следните дози

11. Freya123

Freya123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    234
    Вклучувајќи ја 12та или до почетокот на неделата т.е до крај на 11та?

Ви благодарам на одговорите. :)

12. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Затоа што во Македонија се прима на 12 месеци. Ти кај што живееш може се прима и на 6м ама во Мк по календар е така.

На lovely91 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.340
    Допаѓања:
    5.237
    Најдоцна со полни 12 недели

На tina2018, Freya123 и Tiny Love им се допаѓа ова.
  14. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    But the measles vaccine administered at 6 through 11 months may not be as effective as later doses will be. This is because some of mother's virus-fighting antibodies may still be in a baby's body―providing some limited immunity but making the vaccine less effective until about 1 years old.

На *katja* му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Ivana-Iva.94

Ivana-Iva.94 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2015
    Пораки:
    197
    Допаѓања:
    314
    И моето исто на 15 ке полни три месеци. Ротата ја примивме пред неколку дена. Бевме првин да прашаме каде што се примат вакцините кога да го носиме на прва вакцина и ни кажаа на 2 месеци, меѓутоа ние го однесовме бебуш на 2 месеци и 1 недела. Инаку ротата најкасно може да се прими до 12 недела односно 3 месец после тоа не ја даваат и ако не ја примите првата доза после не ги даваат ни следните.

На Freya123 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    420
    Допаѓања:
    955
    Членката праша кога нашите бебиња ја примиле вакцината. Јас одговорив и прашав која е причината во Мк. да е стриктно 12м. Ни ти не ме одговори освен "з'ш така требит". Ок, фала.

17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Па така ти го сфатив прашањето. Ти зошто ја ставаш на 11 месеци? Каква разлика прави 1 месец? Во Германија ја ставаат на 6 месеци зашто таму некој рекол дека така треба. Не сме имунолози ние, пола македонки да ги прашаш ќе ти речат да не ја ставаш.

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Freya123

Freya123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    234
    Мајки дали тие лепенките ги ставате одма после вакцинација или само во случај ако крене температура? Кај овие Антипиреа пишува за покачена темп, а ко што читав низ темава некои одма им ставале на бебињата

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.169
    Допаѓања:
    5.728
    Ставам штом си дојдеме дома, 5-10 минути после боцкањето. Ја сечам лентата на 3-4 парчиња и лепам на боцнатото. Менувам на 6-8 часа.

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.230
    Допаѓања:
    46.364
    За да прими ММР вакцина, треба да е детето скроз здраво?

На Klara91 му/ѝ се допаѓа ова.