Zdravo majki, denes ja primivme hepatit vtorata doza, imame 2ipol meseca. Kazete mi dali pred ovaa vakcina pravevte krvna slika. Nas ne ni spomnaa takvo nesto, ja merija, ja pregledaa i ja bocnaa. Ste imale li reakcija od istata? Pozdravce
Дали може некој накратко да ми објасни за ММР вакцината кои реакции може да ги има,освен покачена температура,осип по телото...И дали до 1 недела може да има реакција или....Или некој линк да прочитам малку повеќе.Фала
Ние ја пρимивме,но поκасно на 15месеци,немаше ниκаκва ρеаκција и супеρ поминавме. За повеќе инфо имаш κолκу саκаш само пρогуглај на нет. Патем, @leona83 ја пρимивте таа на 18 месеци што е,κаκо поминавте, имаше ли ρеаκции? Следна ни е нам,затоа пρашувам.
А мајки која вакцина се прима на годинка,ние за месец дена треба,ни закажаа два дена после роденденот и дали ке има некои реакции? Фала однапред.
Za sin mi Mmr sme ja primile na 15 meseci, taka ni bese zapisano vo kniskata, posle istata se prima od 4-6 godini uste ednas, ustvari ne znam dali e istata kako i vo Mk, Mmr-Vaxpro e vakcinata, inaku pisuva deka e protiv, morbili, zauski i rubeola, taa e?
Денес ја прими малечката моја петовалентната. Уште има шестовалентна за два месеци, па после на година. Имам приметено различен однос кај вработените на вакцините. Ист персонал ама се многу подетални, кога и дадов крвна слика пред да ја прегледа, докторката ме пофали дури, што досега никој не спомнуваше. Таму тие што боцкаат многу пати ми го повторија едно исто, да внимавам на неа денес, да и ставам ладни облоги и тоа обавезно, ептен како наредба ми го кажаа тоа, па течности да пила, ова, она. А истата оваа ја има примено во ноември и не ја тинтраа толку. Сигурно биле поучувани. Ги гледав зачудено бидејќи знам дека порано повеќе механички ја вршеле работава. Ме исплашија на момент.
Во која поликлиника се боцкате? @joy1 ќе ти биде ли тешко ова за белката и ММР да ми го појасниш. Новина ми е, до сега никој не ми спомнал. А всушност кога се воведува белка?
Белка после година се воведува. Пред ММР треба таа да е воведена, за да се исклучи можноста за алергиска реакција.
Ako se isfrli od jajce ne smee deteto da ja prima ovaa vakcina.Moeto dete e alergicno i ne ja primi.Jajce do edna godina barem ednas mora da proba.
Јас не гледам причина за брзање. Нека наполни детето годинка, воведете белка постепено како жолчката, па примете ја вакцината. Ако не ја прими точно на 13 месеци нема никаков зијан. Тоа е демек во законски рамки тогаш предвидена, но колку што знам може да се одложува дури до 3 години (не ме фаќајте за збор). Нас не ни стигна никаква опомена што касниме.
Што се однесува за праќање покани, зависи највероватно од општина до општина во која сте. Нас ни стигна две покани дури пред да дојде време за вакцина воопшто. Кога бев таму му кажаа на еден човек дека имаат во картон запишано колку пати му пратиле и сега да не дошол ќе му стигнело за казна За ммр тогаш кажаа дека ножело демек до 18 месеци да се оддложува. Барем тука кај мене така.