Син ми има 4 годинки. Вакциниран е со вакцините до 1 година, до МРП.МРП ја одложив прво за да попорасне нели што викаат да почне да зборува, во меѓувреме пред пандемијата со ковид кај мене се појави некое автоимуно заболување, имам позитивни автоимуни антитела за лупус, сјорген и артрит. Се консултирав со педијатар за син ми , ми рече поради случајот со автоимуни реакции кај мене да не го вакцинирам син ми додека не го прегледа детски имунолог и да даде насоки за понатамошна имнунизација.Почна ковид и никој не издаваше упати за никаде. Све одложивме, син ми е уште нвакциниран а наполни 4, сакам да го пуштам во градинка ама ке морам да го вакцинирам. Прашањето ми е, дали има детски имунолог на приватно, и на државно, ако има кој лекар би го пепрачале за консултација?
Еве линк од детска клиника за имунологија http://ukdetskibolesti.mk/%D0%B8%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%98%D0%B0/ Јас мислам дека е најдобро таму да го однесеш детенцето. Не знам дали има детски имунолози на приватно, ама и да има, пак од клиника се излезени. Ако треба да прима вакцини под надзор, пак на оваа клиника треба да ги прима, така што, јас да треба да носам мое дете таму би носела без размислување. Матичен педијатар шо вели?
Пред 2 дена прими трета рота, вчера и денес има измешана текстура на измет, и кашеста и течна. Бојата е темно зелена. Други симптоми нема. Освен повеќе течности, треба да превземам нешто? Ако јас фатам рота, што да очекувам?
Мами вчера примивме ROTA+PCV. Вчера малово немаше никаква реакција, а денес ми е кенкав и нервозен. Дали може од вакцината утредента да има реакција? И уште нешто во книшката ми ја запишале само ротата. Дали во картонот кај нив заведуваат кои вакцини се ставени, да одам да ми ја запишат и во книшка?
Книшката не е толку важна, битно е во картонот да е запишано зашто него го бараат секаде кај што е потребно. Треба да имаш копија и ти, ако не ти дале досега.
Немам копија, тоа значи нареден пат да си побарам или кога ќе имам потреба (пр.градинка)? Ова ни е втора вакцина, 3++ сме, па не сум баш упатена.
Па би требало уште сега да го имаш картонот, јас го имав уште од првите вакцини. Еден има кај нив и еден кај мене. Како и да е, може зависи од диспанзерот, за во градинка ќе ти бараат фотокопија и картонот на увид.
Ние на 09.02 (2м+9д)примивме рота и шестовалентна. На 15.03(3м и 15д) рота и пцв. На 31.03(за 2 недели) ни закажаа петовалентна.
Значи паралелно ги заведуваат вакцините и кај нив и кај тебе во картон? Затоа се вознемирив малку, бидејќи мислев дека книшката ми е потребна како доказ за примени вакцини
Да, кога одиме го носам и нашиот картон и запишуваат и кај нив и кај нас. Во книшката не ми текнало да проверам ама за во градинка ете пример го бараат картонот.
Ете чудно ние вчера примивме шестовалентна и рота на 2 месеци и 15 дена и следна ни закажаа за на 10 мај нешо не ми е јасно
И ние прва на 2 ипол месеци примивме, втора закажаа за 4 и нешто, претпоставувам порано даваат за да не примиш 3 вакцини во ист ден. Во нашиов случај сите 3 од еднаш ќе бидат. Ова со картонов не ми е јасно. Јас во Јане ставав и мислам дека се ми заведоа во книшка. Треба плус да си носам копија од картон и таму да ми заведуваат?
Со вакциниве стварно се зачудив А за картонот незз и нас ни заведоа во книшка а картоните останаа кај нив исто и ние во Јане бевме...