Здраво мајки. Незнам во која тема да се обратам. Малата ми е 2ипол месеци треба да примиме втора доза рота и систематски преглет на 5ти Април. Е сега, за една недела го напуштаме градов и одиме во друг град, при што морам таму да ја вакцинирам, дали знае некоја која е процедурата? Дали ќе и отворат нов картон и таму или треба да извадам некој документ или сл. од таму каде ги прими првите вакцини? Благодарам
Не. Систематски преглед се прави на 3 месеци таму кај што се вакцинира, носам крвна слика, го мерат тежина, должина... и го прегледува педијатар, така беше и за син ми и сега за ќерка ми исто.
Мене на секое одење на вакцина ми викаат да го соблечам, го мерат и го прегледува педијатар. Исто како и кај матичниот. Ова во ченто
Да, и нас така, пред вакцина, диши диши, на вага....па на боцкање. Ама не знаев дека тоа е систематски преглед.
Исто пред секоја вакцина го соблекувам, исто како преглед редовен, но др. ми кажа и тогаш за син ми и сега за ќерка ми дека ќе и прават систематски преглед. Најверојатно е исто ама внесуваат во картон податоци за тежина, должина, крвна слика (досега крвна слика немаме направено освен во болница), незнам зошто ама ми напомена др. и тогаш и сега, и дека следен систематски е на две години, го однесов син ми и му направи целосен преглед. Ова е за во Кавадарци.
За градинка нас не ни побараа вакцина, а за на училиште исто не смеат затоа што е задолжително, а ни една ваквина не е задолжителна. Моите внуки одат на училиште, а немаат примено ни една од раѓање, едната е трето, а другата прво одд.
Јас кога аплицирав ми рекоа кога ќе го носам прв пат да однесам и доказ за примени вакцини инаку нема да го примат. Сите се задолжителни за во градинка освен рота
Да бараат и јас однесов копија од картонот за имунизација иако не ни беа примени сите, како и мрп ама си почна градинка и си оди веке година ипол никој ништо не ни рече. Инаку вакцините не се повеќе задолжителни и неможе никој да ве натера да вакцинирате дете ако не сакате, но кај нас сеуште си работат "на стара слава". Познавам дечиња што немат ниту една вакцина, а си одат во градинка.
Mislam deka si greska samo streptokoka i rota se nezadolzitelni ama ostali antivakseri po skoli i gradinki gi primaat nevakciniranite i gi krijat taka teraat. Edna inspekcija i posledici ke ima i direktorot na ustanovata i roditelite,osven ako nema opravdana medicinska pricina za nevakciniranjeto
Ради вакви муабети имавме епидемија на морбили во 21ви век. За тие што не ги вакцинираат децата треба забрана да се воведе да ги лечат на доктор. Од полуписмени што мислат дека се медицински писмени со гледање видеа на јутуб и не вакцинираат деца, страв ми е детето во градинка да го пратам, од што ги примаат со врски невакцинирани деца.
Ревакцината што е на 7год дали може да се одложува Треба да прими вакцина на денот кога ке летаме со авион па затоа не сакам да ја прими Или некоја ако ја ставила порано мислам пред 7год И дали има некои реакции после неа
Majki dali nekoja go vakcinirala porano od zakazaniot datum. Imame vakcina na 29 mart ama sega na 22 ke odime Prilep pa ne znam dali mozhe porano za na odam pak na 29? Imam i kartonche sekogash koga idevme na vakcina go pokazhuvame tamo dali ke mozham so toa da go vakciniram i tuka. Fala inaku sme 8 meseci.
Во родилиште не примивме БСЖ вакацина. Ќе ја примиме дополнително. Па ме интересира дали се истите реакции како другите вакцини, со температура или не?