Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. Lalalupsi

Lalalupsi Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2022
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    441
    Битна е, треба да биде над 3 кг, а за останатите над 5 кг. Бидејќи е предвремено родено направи му обавезно крвна слика пред вакцинација. Син ми бсж ја прими на 11 месеци. Хепатит прими заедно со дтпр на 20 месеци.

На tina2018 и Tiny Love им се допаѓа ова.
  2. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.096
    Допаѓања:
    21.707
    Од колку до колку саат можам да го однесам малото на вакцина во Идадија? :)

3. hotsauce

hotsauce Истакнат член

Се зачлени на:
    8 април 2022
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    326
    Здраво на сите, направив профил да прашам нешто.
    Живееме во Англија, малата има 18 месеци и треба да ги прима вакцините сега што се ставаат, односно ревакцина мрп и некои други. Е сега, закажани сме во понеделник ама таа се разболе и е на антибиотик од вторник, во сабота завршуваме. Прашав доктор, тука не се прави крвна слика, ми рече дека може да прима вакцини во понеделник, доколку е оздравена.
    Некоја со вакво искуство има ли, знаете ли колку се чека за вакцина после приман антибиотик? Не потценувам доктори, навикната сум на процедурите тука, друг протокол е ама ми е страв од недолечено. Би сакала да слушнам доколку некоја мајка чекала после антибиотик и колку време.

Инаку малата кашлаше цели 2 недели, растечен нос има 4 недели, температура 2 дена(пред 4 недели), ми беше кажано да почекаме дека е вирус, но почна уште повеќе да кашла, сигурно и од мрсулите што одат надолу и дека поминаа 4 недели и пак качи втор пат температура во вторникот и почнавме антибиотик тогаш по препорака од докторот.
    Поздрав :$

4. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Mislam deka dokaj 13 casot se

5. rarepearl

rarepearl Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2022
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    114
    не се сеќавам како беше за првото дете за примена вакцина мрп, ја прими на точно 2 години и немаше ракција, седеше дома, но колку време после примена вакцина? сега малата треба да прими на 15 месеци, ради потпишан договор со градинката, па ме интересира, покрај потполно здрава колку време треба да биде ,,изолирана,,
    и доколку не е добра и не прими, што документ потврда се носи во градинка, ако има некој искуство

6. Dance27

Dance27 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2018
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    3.138
    Мајки каква реакција имаа вашите мали од мрп вакцината?
    Ние ја примавме на 31 март и еве веќе три дена сме со тт.Преку ден скоро и да ја нема но навечер наеднаш качува до 40 ;(

7. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.169
    Допаѓања:
    5.728
    Моето прими на 30ти и вчера почна да качува минимално ама цело време сум со топломерот во рака и само го пипкам колку е топол.

8. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.092
    Допаѓања:
    3.830
    Мајки, денеска примивме Рота прва доза, малиот е под 5 кила, па само таа ја прими. Дали да очекувам темп? Мерам ама нема за сега, ми е страв преку ноќ. Инаку, плаче и не спиеше преку ден.

9. BezglasnaBukva

BezglasnaBukva Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2015
    Пораки:
    718
    Допаѓања:
    1.952
    Мислам температура не качува од рота, може пролив да има ама и не мора. Синко помина без никаква реакција. Само пази на каките, деновиве менувај пелена со ракавици или одма миење раце зошто можеш ти да се заразиш

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.096
    Допаѓања:
    21.707
    Мојата од 2 дози рота нема никаква реакција. Мислам дека педијатарот кај вакцини кажа дека од рота не се крева температура ама бидејќи ги прими и другите, дека од тие може да има темп. Исто и дека потечна столица може да е реакција на ротата. И ми кажа да пазиме неколку дена на менување на пелена за да не се заразиме ние :)

11. Ladysimona

Ladysimona Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2021
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    401
    Nemashe nishto posle nekoe vreme belegot mu se pojavi i toa e.

На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ladysimona

Ladysimona Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2021
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    401
    Daa koga otidovme za vakcina ni dadoa livche za labaratorija i odma rezultati te i bevme primivme.

13. Сара Лав

Сара Лав Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2021
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    1.352
    Дали постои вакцинален картон или не? Денес бевме на прва вакцина на 2 месеца и освен што запишаа во книшка ништо друго не ми дадоа. Инаку прими само рота, а другата му ја одложија за 1месец бидејќи нема 5кг.

На tina2018 и Ladysimona им се допаѓа ова.
  14. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.169
    Допаѓања:
    5.728
    На моите вакцините им ги запишуваат во книшка, а картонот стои таму во диспанзер.

На tina2018, Anaroz1 и Сара Лав им се допаѓа ова.
  15. Сара Лав

Сара Лав Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2021
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    1.352
    Ти благодарам многу:hug:

16. Ladysimona

Ladysimona Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2021
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    401
    Jas imam kartonche i so toa sekogash odime na vakcina(prilep).

На tina2018 и Сара Лав им се допаѓа ова.
  17. Asher

Asher Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    295
    Во средата ги примивме првите вакцини и ни запишаа во книшка и отворија картон кај нив што останува. Пред скоро 5г за првото дете имав картонче и за нас. Ги прашував сега рекоа не е повеќе така. Ова во Ј.Сандански

18. Dance27

Dance27 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2018
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    3.138
    Јас имам вакцинален картон и на секоја вакцина со книшката си го носам.

19. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Бебе мое денес на 2+ го вакцинрана прва Рота, 6- кратната и Пнеумокока и викам на докторката да не е многу наеднаш ми вели немало врска така ги давале. Сега ми е криво, требаше може поупорна да бидам да и закажам за друг пат ама ете се стори, ваљда докторката знае. Сега прашањето ми е, вакцините ги прими во 10 сабајле, прилично е поспана отогаш, само еднаш се разбуди и се изнаплачи како никогаш и се искака премногу, ваљда од Ротата? Температура мерев пред еден час немаше, колку често да и мерам ?
    Има ли друга мајка што наеднаш бебето ги примило вакцините и како поминале? Треба 2- 3 дена да и мерам ама вечерва е најкритично или како ? Душа мајкина се изнаплачи

20. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.489
    Допаѓања:
    97.014
    Поспаноста е нормална, исто и тоа што ги примила трите вакцини наеднаш. И мојата така ги прими, беше поспана првиот ден и толку. За среќа други реакции немаше. Ставав антипиреа лепенки на убодите 3 дена, на 6 часа.
    Ако детето е весело и не е млитаво и плачливо, нема зошто да мериш тт, јас не мерев. Реакции се очекуваат до 72ч макс.

На tina2018 и Honny им се допаѓа ова.