Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. Mrs.Nebittnaa

Mrs.Nebittnaa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2019
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    154
    Исто и јас се двоумам...

На Серотин му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    1.663
    Moeto primi ponedelnik I toj den bese ok ama vtornikot I krena temeratura I isto taka grcevi do besvest I taka gi Imase ama ova strasni bea se kakase 2 pati my olesna. Plus I pri jako placenje mu dadov espumisan kapki I se smiri do vecer.

3. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.580
    Допаѓања:
    2.505
    Мајки прва рота 11 март, 1 април крвава столица целата како слуз, 15 април повторно крвава столица. Најпрво не се сомневаа дека е од вакцината дека поминати две недели беа, потоа почнаа, крвна слика супер, ехотомографија на абдомен и уринарен тракт ок, сега треба на 13 мај да примиме втора доза, но докторката и е страв, ни вика ако не да сме направиле консултација на имунологија за дали да ја примиме. Некој искуство. Страв ни е да ја примиме втората доза, но исто ми е страв и од самиот вирус. Дали има некој што примиле само една доза рота или пак дали има некој примено рота интервенозно(ако воопшто постои таква опција?).

На Cecko85 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    Да ама 2 дена мака ни спиење ни јадење, Аууу преж8веавме

5. MamaOfTwo

MamaOfTwo Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2022
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    25
    Прва рота ништо. Ја прими само таа. Втора доза по 10 дена (комплет со сите шо требаат како за прво вакцинирање дтп, хепатит б, пнеумококал, полио, инфлуенца плус само ротата втора доза) 10 дена никаква реакција. По 10 дена пролив по 6-7 пати дневно, без повраќање, температура и слично. Јаде, пие нормално, единствено проливот не поминува. Ноќно исто не се какаше никогаш сега и навечер пролив. Дали е можно толку касно да има реакција од ротата? Некој со слично искуство? Трета доза дефинитивно не му ставам, што сака нека биде, ама и да е од вакцинава па толку долго ли траат нус појавиве?

6. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    За деца со алергии на храна дали настанал некој проблем при ставање на мрп?
    Доцнам со вакцинација,има алергија на млеко и млечни производи. Пред да откриеме не бил доволно здрав за да ја прими,па сега кога ке зајакне дали слободно да го вакцинирам?
    Не е само мрп има и други вакцини.
    Педијатарот ми вика дека нема да има никаква промена но сакам да слушнам искуства...

7. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.380
    Допаѓања:
    2.882
    Како да прочитав тука дека треба да има одреден период меѓу ревакцина преневер и мрп. Дали е така, и ако е - колку време треба да помине од една до друга вакцина?

8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Може и во ист ден да се примаат според упатството на ммр вакцината од Мерк.

На Kolache na mama му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Te@

Te@ Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    207
    Денес на малата и ставија една вакцина во ноџето, една одложија за месец и пол, и една орално испи. Два месеци има, прво бебе ми е па сега ме фаќа малку страв, што да очекувам, дали треба со рака да проверувам дали е топла или на секое да мерам температура со топломер ( имам дигитален обичен ) , дали да пробувам во рачето под мишка да и мерам или во устето или газето ? На колку време да мерам ?

10. Anaroz1

Anaroz1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    1.908
    Допаѓања:
    4.778
    мајка не се секирај и ја бев таква после првите вакцини, стави ацитиборици облоги кај што е боцнато 2 дена или лепенки од аптека земи, ја и мерам тем со обичен живин мислам најточен е под мишка исто како за нас, малце е тешко на бебе да го изведеш тоа ама така ми е најсигурно, имам и дигитален ама не е точен, иначе тем се проверува на вратче таму фаќај го за да видиш дали е топло не мораш цело време да и мериш, барем јас не мерам. најчесто немаат реакција, конкретно мојата два дена беше во кома, спиеше многу од првите вакцини, вторите ништо .

На Te@ му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Te@

Te@ Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    207
    Да, и ставив лепенка, сега за сега нема тт и спие се надевам така и ќе остани дека исто и неа нема да и е ништо Фала ти, малку ме утеши ❤️

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Нас денес ни ставиа 3, не се паничи до сега мојава никакви нус појави немала, само лепенки одма ставии кај што е бицната и толку. Проверувај за температура и со лесно :hug:^_^

13. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.094
    Допаѓања:
    21.695
    Реакција мислам дека ми кажаа до 72 саати дека може да се појави од првите вакцини ( нека ме поправи некој ако грешам ). Мислам дека нема шанси да утнеш ако има температура. Проверувај ја од време на време позади вратчето и мери чат пат. Мојава немала до сега ама претпоставувам дека ќе се примети бебе со темп.
    За топломер, најобичен живин под мишка. Имам и дигитален, има некоја 0.2 разлика во температура.
    Стави ациди борици/лепенки на боцнатото и со лесно, да нема никаква реакција :inlove:

На Te@ и Jana06 им се допаѓа ова.
  14. Te@

Te@ Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    207

А дали проливче имаа вашите бебиња ? Дали сите имаат или и за тоа секое бебе е различно ? Докторката ми кажа само премногу да внимаваме кога ќе ја преслекуваме, и обавезно миење теменло рацете после тоа..

15. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    И јас мислев нема да приметам температура дека прво дете ама првото разболување одма осетив и тоа во спиење. Претпоставувам превенар ја одложиле, а најчесто таа прави реакција. Би требало без проблем да поминете освен ротата ако направи тегоби во мешето. Со обичен јас мерам само под мишка, земи ја во раце и држи и го рачето, занимавај ја да издржи 5мин. Можеш да ја избањаш, да ја прошеташ, да биде лесно облечена и да си биде убаво хидрирана. Со лесно.

На Te@ и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  16. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.094
    Допаѓања:
    21.695
    И за тоа е различно. Мојата немаше ама апсолутно никаква реакција ни од првите ни од вторите вакцини, ни течна столица ни ништо. Иначе да, миење раце после секое менување на пелена обавезно неколку дена :)

17. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Немаше мојата ни пролив ни никаква реакција, сега со 3те ќе видиме

18. Te@

Te@ Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    207
    Фала ви на сите ❤️ Полесно ми е сега, досега е супер нема ништо
    , се надевам така ќе остани☺️

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Anaroz1

Anaroz1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    1.908
    Допаѓања:
    4.778
    немаше проливче, миј раце 5 дена , не е ништо страшно :)

20. Iphone7

Iphone7 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2017
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    47
    Здраво мамички сакам да прашам денеска пред 40 минути бебуш прими 2 вакцини 1 за рота другата не знам за што беше али знам дека се првите вакцини до 3 месеци што се примаат исто така му дадоја во устето нешто сакам да прашам го боцнаја во 2 те ножиња и на едното ноже му се растече малку крв колку време трае кај бебче вакцината за да крени температура или слично ?
    Ви благодарам однапред