Нас еве по телефон ни се јавуваат дека доаѓа време за вакцина. Досега сите на време се примени, ММР е на ред. И двете деца ги имаат примено па имам намера и малово да ја прими, веќе е и закажана. Ќе ја избегнам единствено ако е настината или ако крвната слика не е како треба. До тогаш настојувам здраво да ја хранам (како и секогаш) малку појачано со блитва, спанаќ, цвекло, свежо цедени сокови и разредени...јајце и месо.. Ако докторка Венера од Букурешт оцени дека треба да ја прими ММР, ќе ја ставиме. Безрезервно и верувам.
Добро што прочитав, јас не ни занев за вакво нешто. Последно кога бевме на вакцина, докторката не ми ни спомна вакво нешто кога ми закажуваше термин за вакцинава. Закажана ни е ден после роденденот. ЦЦЦ....
I jas ne znaev mene patronaznata sestra mi kaza koga dojde vo poseta na edna polna godina,da ne znaev moze samo da pretpostavam so ke se slucelo!!!
Каснам со одговор извини. Општо е познато дека дете со алергија на белка може мн бурно да изреагира на ммр. постепено и полека воведувај немој да брзаш .
Не касниш, фала ти. Рано ни е нас, седум и пол сме, ама до сега не сум знаела, па затоа си прашав, срам не срам. Не брзам, уште жолчка не сме ни пробале. Еве колку е корисен овој форум.
Во врска со ММР да се надополнам....Освен да бидат сосема здрави пред примање, така и откако ќе ја примите, ако сте во можност, детето да не биде во контакт со многу луѓе и деца, зашто вирусот од вакцината живее до 20 дена, а со тоа имуниот систем веќе дава имун одговор, па ако закачи уште еден вирус, сигурно нешто ќе се манифестира. Ние денес сме 13 дена од примање, претходниве три дена со 39 температура и мал осип, вироза која можно е и јас да сум ја донела бидејќи работам во училиште. А можно е и закаснета реакција, докторката вели до 14 дена постои можност за реакција.
Ние првите ги немаме примено, ни покана стигнала ни не побарал некој. Дали можам до напролет да пролонгирам за првата? Сега е 3 месеци малиот. Друго да прашам од тие в болница што ги прими како се гледа дали е успешна?
Таа што требаше на два, јас го однесов на 6 и пол месеци. Сестрата таму ми вика прв пат доаѓате онака со лошо, викам да, па ми вика ЗОШТО и викам така сакав и си заќуте. Сега аналогно на почетокот сите покасно ќе ги прима.
И јас ги одложив првите. Ниту покана, нит некој ме побара. И нас следна ни е ММР, или МРП... Мислам дека ММР е странското име (measels, mumps and rubela), а кај нас ја викаат МРП (морбили, рубеола, паротит). Реков дела во иднина ќе ја прима. Немам никаков проблем ни за во градинка.
И јас ММР ја одложив, некако зимово често сме болни, во ноември имаше ларингит, после јас се разболев, таман мислев сме се оправиле пак ме фати вирус па и детево го префати од мене, 5 дена беше добар и пак температура, му се поврати вирусот Сега сме добри ама вчера нешто мм почна да се жали се чувствувал малаксан. Не ми се ризикува, чекам пролет.
Едно прашање може глупо е, дали дете што има примено МРП вакцина одма после вакцината е заразно за околината што не е вакцинирана? Бидејќи нели може реакција да биде и осип како да ја прележува болеста...
Фала на брзиот одговор бидејќи кај син ми во одделение сите ја примија само тој не поради алергија на белка а дома сме со бебе не сакам нешто да закачи не дај боже...
Моето дете вчера прими шестовалентна вакцина за хепатитц.Попладнето качи температура а има и денес.Какви се реакциите на вашите деца од оваа вакцина?
Mamicki da ve prasham kolku dolgo moze da ja odlagam Mmr? Nas ni stasa za na 16ti pokana, dali treba da gi izvestime deka ja odlagame pa da ni pratat pokana za druga naredna vakcina?
Ние ја касниме скоро 3 месеци и никаква покана ми нема стигнато .Се надевам дека нема ни да стигне,бидејќи по препорака решивме да ја одложуваме баре до 18 месеци,па после да ја прими.
И да известиш и да не,ништо не е задолжително. Само може да се изнервираш кога ќе почнат да те пеитискаат,зошто,што како. И јас здравје не планирам на годинка да ја удрам а богами се мислам и дали воопшто.