Вчера ми стаса покана за вакцината за морбили. Свесна сум дека она не е причината за аутизам и дека каде што има аутизам и без вакцината ќе се појави. Знам колку е опасно да не е вакциниран ама ќе ја одложувам од пусти страв. Никако не е човек да одлучи кога се работи за сопственото дете.
Имаше дијареа месец и пол и по 5 -7 столици на ден. И во диспанзер ми рекоја никако втора доза. Едит: на ќерка ми ротата не и ја дадов од пусти страв намерно ја промашив. Многу беше исцрпувачки за детето цел месец..
Женички не пратам тв и не знам Кај нас во државава колку пати пандемии се јавуваат со морбили? Секоја година?
Се надевам дека мислиш на епидемија а не на пандемија. И нема секоја година нормално, последно што памтам е 2017.
Дали некој имал реакција после ММР повраќање? Ве молам искуства и за колку дена поминува.Денес ни беше 8 ден после вакцина.Повраќа
Ние сме со една доза рота заради крвави столици. Исто покасно се јавија, не беше баш непосредно после вакцината и иако не прими уште една доза, имаше крвави столици подолг период. Не беа обилни, беа чести, сите испитувања беа во ред. Се повлекоа сами од себе. Разговарав со неколку педијатри, бидејќи и син ми има склоност кон алергиска реакција од одредени млечни производи, сите до еден ми викаат да го вакцинирам. Има 12 полни месеци и здравје наредна недела планирам да го носам за да прими ммр. Шествалентна (хекса, пента, па пак хекса оди), 3та доза рота и читање на белег од бсж.
Не е тоа од ММР. Одете на лекар ако продолжува повраќањето. Од ММР им паѓа имунитетот и можно е да е нешто друго.
Здраво.Денес требаше да примиме вакцина,таа што е на 6месеци(инаку вчера наполнивме 6мес),но сабајле малата крена температура.Нормално нема да ја носам бидејќи штом има тт има нешто ќе треба да испитаме.Но прашањето ми е до кога најкасно може да се стави вакцината?Благодарам.Поздрав.
Moze povrakanje da se javi i od mmr kako poretka reakcija,megutoa moze.Inaku bevme na lekar,ne se sigurni i oni bas dali e nastinka pa od shlajmovi povrakja ili e rekacija od mmr.
Inaku citav komentari i od drugi majki deka od mmr vakcinata decata imale nagoni za povrakanje ili povrakale,taka da ne znam se e sobrano...
2 дози и една ревакцина. Почести до кај 4-5 месеци, после поретко. До 6ти месец веќе престанаа да му се јавуваат. Освен крвави столици, имаше и промена на бојата-буквално сите бои освен бела и црна ги помина.
Мојов сеа пуни 5м, ме оболеа овие крвави столици веќе, одвај чекам да ги снема, педијатар ми рече докај 6м да ги очекувам.
Која е прва вакцина? Во која недела се прима и какви се реакциите после неа? Нешто патронажната рече во капки била не боцкање, но некој кажува со боцкање дека е Или повеќе се примаат одеднаш?
Повеќе одеднаш, Ротата е орално, а другите се интервенозно. Читни си календар за имунизација на google.