Денес веќе и моето е подобро, уште си кемка ама помалце и спие Му давам Инфаколик капки по два пати на ден и добро сме со грчеви. Ќе помини. Само да не се паничиме
Здраво драги мамички. Кажете ми дали БСГ вакцина има реакција? Моиве не ја примиле во болница, дека едната бебка беше под 2500гр, па сега имаат точно 2 недели и утре треба да ги носиме...
Може да има локална реакција, на местото на убод да има црвенило, па дури и гној да течи, ама сѐ тоа е нормално, не се чепка, не се третира никако.
Мајки дали во поликлиника Јане Сандански има повеќе докторки што вакцинираат? Вчера бевме да примиме 6-то валентна и рота, и се потсетив на стравот што го имав од детството затоа што ништо не се сменило, уште се груби до максимум, како да не работат со деца (конкретно за таа што боцкаше), докторките што прегледуваа беа фини. За наредена тура му ја мислам да не се погоди истата.
Се надевам ќе се погоди фината следен пат. Се потсетив за некоја членка што имаште пишано дека некоја мајка и се напнала со папучата и викам мора да е истата . Бебево отиде весело им се смееше на сите и после ептен жал ми падна.
Да..годинава во најжешкото ја прими МРП, сега треба да прима превенар, а лани почнавме во мај и цело лето ни се погодуваа вакцини...за лани паметам во мај во многу жешко, во јули, во септември во жешкото сите тие пати се вакциниравме, никогаш сме немале проблем
Мајки, синко е 2.5г. На 12.07 ја прими МРП и таа ни беше последна.Минатите вакцини до сега поминаа без реакција. Е сега, точно 1 недела по вакцината му се јави осип на телото сличен на осип од алергија. Педијатаров вика не е од вакцината, ама не се ни овчи сипаници иако мн личат на нив. Алергиска реакција до сега немал, но за секој случај давам Цетиризин и мачкам со течна пудра затоа што се чеша малиов. Дали сте имале слична реакција?
Нашата докторка рече дека може и осип да се јаве од мрп. Обично 1 недела од аплицирање на вакцината се појавуваат симптомите и кај вас се поклопува тоа..
Мене ме секира тоа што нашиов педијатар вика дека поинаку изгледал осипот од мрп и дека се ширел од глава надоле А мојов има како точкичиња по стомак и по нозе
По 3 дена гледам нема нови искочено. Ако се влоши недај боже го носам одма. Сега за сега е мирен, се надевам ќе помине. Сакав да слушнам искуства дали се случува како реакција на вакцинава. Мојов не оди уште во градинка, од есен сакаме да го носиме и затоа ја прими сега МРП
Може да не е поврзано со вакцината туку со топло. Мојата по грпче и на вратот од позади под косичето имаше точкички повеќе, ги пратив на педијатарот ми кажа дека биле од топло и ќе се повлечат сами. Денес нема веќе. Ова пред 3-4 дена
Најново инфо од педијатарот дека според најнови препораки сега за вакцинација со МРП бебе не треба да е алергично на бујон од говедско месо и некој лек беше, искрено не го запамтив. Ќерка ми е алергична на белка, ми рече дека можно е да ми речат на вакцинален пункт да ја одложиме. Вакцинирал ли некој во Букурешт бебе со алергија на белка со МРП и дали го вратиле?
За бујон и лекот ти кажал, а за јајце? Ние сме и на белка и жолчка, рано ни е за вакцина како и да е, се надевам до тогаш да се повлече алергијава. На тебе да не ти кажував еднаш дека во Јане С една мајка прашуваше кој производител го имаат на МРП ради јајцето, тоа да не го праша? Низ темиве читав дека ги ставаат, ама немам искуство. Сподели што сте направиле и некое ново инфо ако добиеш.