Можеле ама не беше така, така да поарно да споделам искуство да не се мафта уште некој како мене . Сега правам КС , ја проверува матичен педијатар, ми ја праќа на вибер, утредента сум спремна. За 10 мин завршуваме и одиме на прошетка.
Мајки пишав во друга тема ама ај и тука. После колку време од прележан ковид ги носите децата на вакцина? Матичната рече може после две недели, помина и повеќе од тоа ама она уште кашла и има секрет во носе. И што се случува ако се испушти некоја доза на рота?
Не само рота, туку за сите вакцини важи исто како ниедна да не сте примиле,ако пропуштате д ане ставате воопшто. Рота се става точно на 2,4,6 месеци и нема простор за одлагање. Со другите може
Знае ли некоја кога вакцинираат во Букурешт? Или некаде каде може да примиме bsg најбрзо од денес па натаму?Бидејќи бевме испуштени со покачено црп и антибиотик не ни ставија во родилиште, сега сме 15 дена и ми е страв да не доцниме за рота, сега се намали црп и ни кажаа може ама денешниот термин во Ѓорче го пропуштивме
Bsg не мора да ви биде прва вакцина, кога ќе најдете термин тогаш. За рота ви е рано, се прима до 12та недела и не е поврзана со примањето на bsg.
Ви благодарам, патронажната сестра која дојде во посета ми рече мора да има 40 дена растојание помеѓу двете вакцини, зароа се испаничив ☺️
2 месеци сме,ги примивме рота и шестовалентна. Се изненадив, супер поминавме. Имаше само 1 потечна столица. Се надевам така ќе биде и нареден пат
Искуството некој со слаб хемоглобин и шестовалентна? Минатиот пат прими само една доза Рота, сега треба шестовалентна и Рота втора... Матична ни вика на 66 хемоглобин вакцина не, тие ме убедуваа таму дека нема врска хемоглобин, па со убедување само Рота. Што да правам сега нз...??
Незнам за препорака, ќерка ми во петок имаше стомачен, 2 дена (петок и сабота), следниот петок ставивме мрп
Рота и шестовалентна, ако грешам нека ме поправи некоја мама. Ние имавме температура 2 дена, не висока, до 38 со 2 3 највеќе
Како што ти пиша @Secret.women, тие се вакцините Бебка немаше никаква реакција од првата доза, сега ќе видиме втората Ама најчесто имаат покачена температура, 38, 38,5 и не е ништо страшно
Ве молам за совет кога да вакцинирам.Се спремав во понеделникот ја носам малата на крвна слика за да прима мрп, резултати ок и вечерта ја осеќам се затоплува,ама некоја глупа тт до 37. И вчера ја пратам цел ден така качи симни само до 37 оде тт исто и ноќеска.Ниту кашла,нос не тече,е вчера само секрет во окото имаше. И сега ќе си пукнам од мака ,мајка ми ја викнав да ја чува ,се изорганизирсв и ништо.После колку време би можела да ја вакцинирам? Еве ја и крвната слика пред да крене тт
Со ваква крвна слика ставаат вакцини. А и температурата 37 не е покачена, моите постојано имаат од 36.8 до 37.1.
Здраво мајки. Имам едно прашање, денес бевме за вакцинација на 2 месеци и колку што знам требаше да прими рота и шестовалентната, ама ни дадоа само рота и другата ја закажаа дури во октомври.. тогаш ќе има скоро 4 полни. Дали е таква праксата, дали да си барам да го вакцинираат сега, не знам што да правам. Си викам тие сигурно знаат што прават ама пак ако некој знае да ми објасни ве молам пишете.
Колку килограми е бебето? Ако е под 5кг може да не ја ставаат поради тоа. Исто така има шанси и вакцината што требало да ја стават, да ја немаат. Лани имаше дефицит на шестовалентна.
Бебуш ми е 6 кг не е ради тоа.. не ми кажаа причина зошто само ми рекоа сега ќе почнеме со рота па ќе дојдеш пак за боцкање.. ми е страв да не е тоа многу касно за прва доза шестовалентна
И уште едно прашање, дали можам да го вакцинирам во друг диспанзер ако ја немаат вакцината моментално во овој што го вакцинираа денес?
Не е доцна, не се грижи. Моето ги прими вакцините многу подоцна од 4 месеци. Само рота е ограничена временски, другите може да се примаат и подоцна.