Мислам дека се 3 дози, барем ние толку примивме, а за размак искрено не знам...еве што најдов на интернет -Вакцинација со пневмококна вакцина се спроведува најдоцна до 5 години. Бројот на дози зависи од возраста на детето во моментот кога е отпочната вакцинацијата. Кај деца на возраст од 2 до 11 месеци се даваат две дози вакцина и една доза ревакцина (бустер). Кај деца на возраст од 12 до 23 месеци, се даваат две дози на растојание не пократко од 2 месеци, без бустер доза. Кај деца на возраст од 2 до 5 години се дава една доза вакцина, нема бустер доза. Воопшто немавте примено превенар или втора доза примивте на годинка?
Немавме примено. На 13м прими прва доза. Некако друг редослед имавме дека немаше примено бсж и хепатит во болница.
Ако одиме тогаш по ова што го пишува на интернет, тогаш на 15 месеци треба да примите втора доза и толку
Матичната ми посочи кога ќе ставиме вакцините (конкретно поради Рота), недела дена да менувам пелени со ракавици и на подлошка, внимателно да фрлиме пелената... Нешто вакво пазевте? Некако пре-опрезно ми звучи
Само во каката. Менував и јас пелени со ракавици. Така ми кажаа и плус некој со намален имунитет да не менувал какани пелени.
Reakcii od mrp revakcina? Golemata mi e nonstop so mrsuli a treba da ja prima denovive , t.e site od skolo.
Дали се број денот на боцкањето како прв ден кога се работи за реакции од вакцина, или од наредниот ден ?
Малата денес прими прва доза и матичната ми кажа после менување на пелена искакана да мијам раце само за да не се разболам јас. Јас ива го знам оти синко прележа рота, па миев темелно. Ама јас секако после менување на пелена мијам раце. Овде оваа вакцина се плаќа. Јас реков кога ќе имам второ дете ќе го вакцинирам од рота. Син ми ја помина доста лошо и со последици. Туку освен прочив, какви реакции дава? Матичната рече дека може, ама не давала температура. И дадов пробиотик јас.
Ние реакција од ротата имавме диареја и грчеви од прва доза исто и од втора, прв ден малаксаност и поспаност, тт не!
Освен температура највисока 37.7 која траеше половина час друга реакција немаше. Поминаа 10 дена од примена вакцина супер си е бебево.
Мене за ротата ми кажаа дека не давала реакција со тт, туку другите што ги примаше заедно со ротата. Од рота само дијареа имало реакција. Дали е така не знам од искуство, оти од сите вакцини само поспана беше
Здраво малата сега треба да прими ревакцина дитепер ,што да очекувам за рекција се плашам искрено многу за оваа вакцина
Кога Ја однесовме млата за Мрп ја прими само таа и следна ни рекоа имат на 18 месеци дитепер,кога бев да закжам за дитепер ми рекоа дека имат уште една непримено пнеумокок вакцина и јас да ти кажам се збунив затоа што ко ја примаше мрп ми рекоа само уште една имат на 18 месеци а испаднаа две
Некој да сподели искуство од примени рота, петовалентна и превенар во ист ден? На првото дете во Идадија му ги ставија само рота и петовалентна/ шестовалентнс па по нивната трета доза ни закажаа за превенар прва доза. Сега малото го носам во Јане Сандански и таму ми рекоа со втората доза рота и петовалентна ќе ја прими и превенар. Наводно превенар и петовалентната давале иста реакција па подобро било во ист ден отколку да се мрцварело детето да се боцка пак после, ама некако три вајцини во еден ден ми звучи претерано. Ја симнав и апликацијава бебо и гледам дека таму во вакциналниот календар превенар прва доза е ставена дури на 2 месеци заедно со прва доза рота и шестовалентна.
Вака ни ставија нас. 1 ден температура ама сама си ја спушти не дадов ништо. Исто викав многу е, ама од друга страна си викав кај ќе пазам 2 месеци да не нешто се разболи ако ги двојам за да има период измеѓу нели.