Сепак во поликлиника Ченто бевме за вакцина, не е задолжително крвна слика само ја прегледаа. Фала ви во секој случај
Го вакцинирав со последната ,петовалентна за 19месечни деца. Се надевам дека нема да качи температура.Ми остана непримена уште мрп.Се договорив со педијатаркара здравје за три месеци да му ја пуштам .Нејзиниот став е дека нема потреба уште мнолгу да ја одложувам,оти детето има правилен развој .Искрено и мене ми е страв да не се појави епидемија на морбили .
А оди во градинка? Јас ем сакам да ја пуштам ем мине страв од мрп? Последно кога имаше епидемија? А шо се уствари симптомите на морбили?
Не се толку страшни симптомите туку компликациите посебно за деца под 5 год и возрасни над 20. Последно епидемија во Македонија е 2019 со два смртни случаи на деца под 5 години. Компликации се слепило, менингитис, енцефалитис, пневмонија, смртност...
За пента/хекса мене вака ми имаат кажано. Сите три дози плус ревакцината да бидат примени најдоцна до навршување 5 год, со тоа што ревакцината(таа што редовно по календар е на 18 ) се пушта мин 12 месеци после третата доза За превенар незнам зошто за малиот не беше во редовен календар и самоиницијатвно ја ставив после 2 и само една доза му ставија.
Здраво мајки. Јас сум нова овдека и новопечена мама. Ќе ве молам која би сакала објаснување околу првава вакцина, сега ќе правиме 2 месеци па да прашам. Читам петваленти или поединечно што е како е тоа и што е најдобро. Реакции дали има од првава, што да очекувам? Фала
Мајки здраво,сакам да прашам рота прва доза се прима до 12 недела,но дали е вклучена и 12 недела или не, ние од четврок ја почнавме 12 недела ама бевме во болница во петок не пуштија поради вирус и се плашам дека го испуштивме рокот...во болница еднаш спомнав дека требаше да примиме вакцина и докторката ни рече ќе примите не се секирај и малку ме збуни..затоа прашувам може некој е поупаѕен за оваа тема...благодарам
Бебо денес прими Рота 2 доза, петовалентна и превенар. Какви реакции да очекувам и за колку време? Од првата тура вакцини немаше реакции.