Таква е практиката тука. Одиш на обичен преглед, овие у(1,2,3,4..), и наеднаш ти кажуваат дека сте таман за таа и таа вакцина, при обичен преглед констатираат дека бебето е здраво штом нема црвено грлце, дека не трева крвна слика, и треба се можно за што има испаднато вакцина да прими. Штом кардиологот потврдил дека бебуш е во добра здравствена состојба за телото да се бори со вакцината значи добро е, но сепак во таква осетлива состојба ако не повторна консултација барем крвна слика би било добро. За нив сме само бројче за да касираат пари од здравствената каса па што поеќе пациенти и вакцини подобро за нив...а секоја болка, проблем е најчесто со нормално окарактеризиран. Моето незадоволство од таа индиферентност веќе го имам споделено. Бебуш и заб да вади јас би одложила, при настинка или опоравување од болест секако треба претпазливост. Важно јунакот добро реагира, и со добра мисла. @fairy88 поради моите многу прашања, одговори и реплики на докторката и нејзината индиферентност, за која се е нормално имам прилично лош однос . Од сега знам како ќе биде кога ќе дојде нареден преглед и термин за наредни вакцини.
Не се плаши само следи ја ситуацијата,оти мене ми дадоа флаери кои требаше да ѓи прочитам дома,па ако се одлучам да ѓи потпишам.Јас знаев за ризиците и пак се потпишав и бебто ја прими валкцината. Ако кардиологот рекол дека бебето може да прими вакцина,сигурно знае што прави и не сте единствен случај. Твој бебуш добил вакцина на 2 медеци во Мк даваат на 3 ден што е полошо според мене...ајде со лесно да минете Абе јас си имав супер однос со жената додека не дојде тема вакцини,дури и местички ни даде зимото за бебето...мајка и ѓи плетела за бебињата во ординацијата Заборавив да кажам дека ми рече не можам да ти го истерам стравот од вакцини ,ама може да те уверам дека помали деца добиваат вакцини без несакани ефекти....
Mamichki na mestata kade shto go bocnaa vakcini bebush, mu se stvrdnaa kako nekoi topchinja. Normalna li reakcija e toa ili da posetam doktor?
Нормална реакција, ставај облоги од алкохол или ациди борици, и менувај ги почесто. Терај ако треба и неколку дена со облогите, но не го чепкајте местото. Со тек на време ќе се повлечат топчињата.
Мамички како е редот за вакцинација која вакцина во кој период се прима ако е се во ред со бебенцето. Прими за хепатит додека бевме во болница и после 1 недела прими бсж. Која е следна? Во сабота прави 1 месец а во понеделник педијатарот ни рече крвна слика да правиме и двете.
Treba da primeme vakcina na 22.ke bideme 2+. Se kreva li temperatura? Da se spemam nekako za pred ili posle?
@irena.1 ако добро се деќавам твоето синче шествалентната ја прими на 5 месеци. Кога и дали ја прими наредната? Моето требаше сега пред една недела, ама еве втор пат ми е поднастинат, затнатно носе и поткашлува, а веќе наполни 7. После ќе биде и пожешко па не ми се става многу во најжешкотo. Колку ја одложивте вие?
Не. Сега сме година и уште не. Сакав но еднаш имаше воспалениена уво, сега па со недели беше со растечен нос. И се причекувам. План ми е идната недела. Но ќе видиме зависи и од времето. Ако не па во септември. И онака Ммр не ја ставам до 3 години, па овие две можеме да ги влечкаме до тогаш.
Ние треба на 12јули да примиме вакцина па читам дека повеќето ја одложуваат за сеп оти било жешко,сега незнам шо да правам некој да ми даде совети што примил вакцина во лето
Ние денес примивме вакцина. Таа што требаше на три месеци. Вчера бевме кај матичната, сабајле крвна слика и решивме да ја прими. Сега за сега е ок. Ставам лепенка на рачето. Незнам до кога да очекувам тт. Ни останува уште една, па ММР. А бидејќи ММР ќе ја прими после третата година имаме цели две години за последнава.
Може ли вакцината да го тера на спиење? Втор пат спие денес. Никогаш тоа не му се случило. Дури и во раце ми заспа без цицање.
Da moze, mojov od site vakcini epten uspan bese, a od ni edna ne kacil TT. Inaku i jas MMR ja odloziv, no ne do posle 3god, porano... Nekade nakaj 20m, 2god da ja primi...
И ние денес ја вакциниравме малата. Колку време делува лепенката, т.е кога да ја сменам? И колку време да ја ставам?
На упатството пишува до 10 часа. Ама ми нема логика. Плус сама се изместува од мрдање и облекување. Јас на 3-4 часа. Сега го чекам да стане да му ставам нова. Иако он локално нема проблем. Ја мрда раката без проблем. Лупа со неа, мава. @mariz мене и една др чие мислење многу го почитувам ми рече ич да не му ја мислиш (јас тогаш се двоумев) ММР на три години. Вика нека пркне нека се развие говорот, па после. И од како и педијатрите излегоа со став дека од сега пролонгирањето на ММР може се повлекува до 3 години. Готово, завршено до три години не му ја ставам, а тогаш пак ќе се преиспитам. Штом они смениле став има и зошто.
А планираш ммр на три години, а дитепер што се прима на 18 месеци регуларно исто така да оставиш подоцна или само ммр да ја прескокнеш? Оти дитепер е ревакцина па ми нема смисла да ја оддлагам, а тука кај нас секогаш одат по ред. Не знам како би реагирали кога би побарала ммр да ја оддложам, а таа покасно да ја прими регуларно Ние секако касниме. Ни следува сега ммр, јас првен мислев некаде на година и пол да ја прими, ама ќе видам, може и покасно.
Ќерка ми на 1 ја прими фамозната ммр, немаше никаква реакција поминавме супер. Наредна ни закажаа на 19 ама таа ќе ја одложам за во септември, во лето не ставам вакцини, им кажав и во вакцини рекоа не е проблем.