Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.373
    Допаѓања:
    286.612
    Таква е практиката тука.
    Одиш на обичен преглед, овие у(1,2,3,4..), и наеднаш ти кажуваат дека сте таман за таа и таа вакцина, при обичен преглед констатираат дека бебето е здраво штом нема црвено грлце, дека не трева крвна слика, и треба се можно за што има испаднато вакцина да прими.
    Штом кардиологот потврдил дека бебуш е во добра здравствена состојба за телото да се бори со вакцината значи добро е, но сепак во таква осетлива состојба ако не повторна консултација барем крвна слика би било добро.
    За нив сме само бројче за да касираат пари од здравствената каса па што поеќе пациенти и вакцини подобро за нив...а секоја болка, проблем е најчесто со нормално окарактеризиран.
    Моето незадоволство од таа индиферентност веќе го имам споделено.
    Бебуш и заб да вади јас би одложила, при настинка или опоравување од болест секако треба претпазливост.

Важно јунакот добро реагира, и со добра мисла.

@fairy88 поради моите многу прашања, одговори и реплики на докторката и нејзината индиферентност, за која се е нормално имам прилично лош однос :tmi:.
    Од сега знам како ќе биде кога ќе дојде нареден преглед и термин за наредни вакцини(facepalm).

На Mariangel му/ѝ се допаѓа ова.
  2. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.567
    Допаѓања:
    8.026
    Не се плаши само следи ја ситуацијата,оти мене ми дадоа флаери кои требаше да ѓи прочитам дома,па ако се одлучам да ѓи потпишам.Јас знаев за ризиците и пак се потпишав и бебто ја прими валкцината.
    Ако кардиологот рекол дека бебето може да прими вакцина,сигурно знае што прави и не сте единствен случај.
    Твој бебуш добил вакцина на 2 медеци во Мк даваат на 3 ден што е полошо според мене...ајде со лесно да минете(fingers)
    Абе јас си имав супер однос со жената додека не дојде тема вакцини:?:,дури и местички ни даде зимото за бебето...мајка и ѓи плетела за бебињата во ординацијата8)
    Заборавив да кажам дека ми рече не можам да ти го истерам стравот од вакцини ,ама може да те уверам дека помали деца добиваат вакцини без несакани ефекти....

Последна измена: 23 мај 2016
  3. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Mamichki na mestata kade shto go bocnaa vakcini bebush, mu se stvrdnaa kako nekoi topchinja. Normalna li reakcija e toa ili da posetam doktor? :)

4. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.198
    Нормална реакција, ставај облоги од алкохол или ациди борици, и менувај ги почесто. Терај ако треба и неколку дена со облогите, но не го чепкајте местото. Со тек на време ќе се повлечат топчињата.

5. a.c.k.a

a.c.k.a Популарен член

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    609
    Mamicki me interesira dali smeam posle vakcina da go banjam bebusko,samo sto go vakciniraa

6. bella24

bella24 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2014
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    789
    Мамички како е редот за вакцинација која вакцина во кој период се прима ако е се во ред со бебенцето. Прими за хепатит додека бевме во болница и после 1 недела прими бсж. Која е следна? Во сабота прави 1 месец а во понеделник педијатарот ни рече крвна слика да правиме и двете.

7. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    2.716
    Na tri meseci imas sestvalentna. Odi na google imas kalendar na vakcinacija.

На bella24 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    171
    Treba da primeme vakcina na 22.ke bideme 2+. Se kreva li temperatura? Da se spemam nekako za pred ili posle?

9. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.454
    Допаѓања:
    38.505
    @irena.1 ако добро се деќавам твоето синче шествалентната ја прими на 5 месеци. Кога и дали ја прими наредната? Моето требаше сега пред една недела, ама еве втор пат ми е поднастинат, затнатно носе и поткашлува, а веќе наполни 7. После ќе биде и пожешко па не ми се става многу во најжешкотo. Колку ја одложивте вие?

10. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Не. Сега сме година и уште не. Сакав но еднаш имаше воспалениена уво, сега па со недели беше со растечен нос. И се причекувам. План ми е идната недела. Но ќе видиме зависи и од времето. Ако не па во септември. И онака Ммр не ја ставам до 3 години, па овие две можеме да ги влечкаме до тогаш.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.454
    Допаѓања:
    38.505
    Фала @irena.1 и јас ќе почекам.

12. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Ние треба на 12јули да примиме вакцина па читам дека повеќето ја одложуваат за сеп оти било жешко,сега незнам шо да правам некој да ми даде совети што примил вакцина во лето

13. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Ние денес примивме вакцина. Таа што требаше на три месеци. Вчера бевме кај матичната, сабајле крвна слика и решивме да ја прими. Сега за сега е ок. Ставам лепенка на рачето. Незнам до кога да очекувам тт.
    Ни останува уште една, па ММР. А бидејќи ММР ќе ја прими после третата година имаме цели две години за последнава.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  14. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Може ли вакцината да го тера на спиење? Втор пат спие денес. Никогаш тоа не му се случило. Дури и во раце ми заспа без цицање.

15. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Да може

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.371
    Допаѓања:
    76.502
    Da moze, mojov od site vakcini epten uspan bese, a od ni edna ne kacil TT. Inaku i jas MMR ja odloziv, no ne do posle 3god, porano... Nekade nakaj 20m, 2god da ja primi...

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.438
    И ние денес ја вакциниравме малата. Колку време делува лепенката, т.е кога да ја сменам? И колку време да ја ставам?

18. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    На упатството пишува до 10 часа. Ама ми нема логика. Плус сама се изместува од мрдање и облекување. Јас на 3-4 часа. Сега го чекам да стане да му ставам нова. Иако он локално нема проблем. Ја мрда раката без проблем. Лупа со неа, мава.
    @mariz мене и една др чие мислење многу го почитувам ми рече ич да не му ја мислиш (јас тогаш се двоумев) ММР на три години. Вика нека пркне нека се развие говорот, па после.
    И од како и педијатрите излегоа со став дека од сега пролонгирањето на ММР може се повлекува до 3 години. Готово, завршено до три години не му ја ставам, а тогаш пак ќе се преиспитам. Штом они смениле став има и зошто.

На zuto и mariz им се допаѓа ова.
  19. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.835
    А планираш ммр на три години, а дитепер што се прима на 18 месеци регуларно исто така да оставиш подоцна или само ммр да ја прескокнеш?

Оти дитепер е ревакцина па ми нема смисла да ја оддлагам, а тука кај нас секогаш одат по ред. Не знам како би реагирали кога би побарала ммр да ја оддложам, а таа покасно да ја прими регуларно :?:

Ние секако касниме. Ни следува сега ммр, јас првен мислев некаде на година и пол да ја прими, ама ќе видам, може и покасно.

20. Пчела

Пчела Популарен член

Се зачлени на:
    3 мај 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.437
    Ќерка ми на 1 ја прими фамозната ммр, немаше никаква реакција поминавме супер. Наредна ни закажаа на 19 ама таа ќе ја одложам за во септември, во лето не ставам вакцини, им кажав и во вакцини рекоа не е проблем.

На Tajnaotrovna и Petar80 им се допаѓа ова.