Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    6.181
    Ај мајките што се Германија/Швајцарија нека ме просветлат. ММР Röteln е ротата така?

2. Anaroz1

Anaroz1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    1.902
    Допаѓања:
    4.776
    цел месец ја чував дома за да ја вакцинирам, не идеше во градинка, кс слика правевме ден пред вакцината супер беше :?: под кој стрес сум значи ;(

3. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    8.780
    Јас мал апдејт да направам.
    Вчера поминаа две недели од примена мрп. Реакција на 9 ти ден температура 37.8/9. Едно туширање и спушти. Следното утро повторно мала температура. И толку. Помина, нека поминува кај сите

На azelea, lovely91, Romantic и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Mese4inka

Mese4inka Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2010
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    20
    Здраво. Ме интересира какви се вашите искуства со примање на МРП вакцина на 4 годишна возраст? На синко не му ја ставав затоа што до 3 години не збореше многу. После 3тата година се пушти, а сега после 4тиот роденден не престанува со зборење, но тоа што го сака го збори, тоа што не сака не збори, а све знае. Доста интелегентен е знае да чита, пишува, брои, собира одзима до 1000. Бројки до милион препознава и ги пишува и има фантастична фотографска меморија. Од друга страна имам проблем со јадењето, односно се гади од лигави работи, меки, сварени и за да јаде морам да му пасирам јадења, овошјето уште рендано го јаде. Џвака само сув леб, плазма и било какви бисквити суви, леб со путер намачкан, чипсови и крекери, соленки и сега почна да јаде наполитанки и чоколадо. Од течности само вода пие и ретко сок. Друго ништо не сака. Носен на дефектолог, ми кажаа дека е преинтелигентен но има сензорни нарушувања и се работи со него. Ова беше втората причина зошто не го вакцинирав со МРП до сега. Но за да можам да го пуштам во градинка ми ја бараат МРП. Се решив да ја ставам наредна недела здравје, па сакам да видам Ваши искуства со примање на МРП на оваа возраст, дали децата ви имале реакции и дали воопшто сте ги вакцинирале ако сте имале вакви слични проблеми како моите.

Секое искуство е добродојдено.

Ви благодарам.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.000
    Допаѓања:
    32.353
    МРП нема никаква врска со проблеми во говор и сензорна интеграција. Еве како вашиот пример. Ако е детето такво такво ќе биде и со и без вакцина.

Како вакцина не дава никакви нус-појави веднаш (за разлика од ДТП која дава првиот ден по примање). Може до три недели по примање реакција од типот осип (ради морбили компонентата) и блага температура. И вакцина кон 2 години и ревакцина (во школо) ништо реакции кај моето.

Паничите веројатно зашто се трудите се да бидр најдобро за вашето дете, а анти-ваксерите ви тураат масло на огнот.

На ladystardust, azelea, Romantic и 13 други им се допаѓа ова.
  6. Marii12.

Marii12. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2021
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    63
    Majki kolku vreme se drzi lepenkata zalepena na mestoto kade sto e bocnato bebceto?

7. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    810
    Допаѓања:
    780
    Jas ja menuvav na 8 casa. Pa lepev nova. I taka pravev denta koga ja primi vakcinata i sledniot den. I super pomina

На Marii12. му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Marii12.

Marii12. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2021
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    63
    Fala mnogu ❤️

9. Romantic

Romantic Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    214
    И не само ова, лани или пред некоја година биле аплицирани 4000 дози на МРП и ниту еден родител не пријавил случај на аутизам кај дете после примање на истата.
    П.с. се гледа совест кај вас што сакате детето пред градинка да го вакцинирате. Јас познавам такви што со врски успеаја децата да ги внесат во градинка без вакцината и многу веројатно е дека и во школо кога ќе го запишуваат ќе го пробаат истото, дали ќе им успее ќе зависи од врските.
    И после епидемии, е па епидемии.

На JoyJoy, azelea, LiquidLuna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Anaroz1

Anaroz1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    1.902
    Допаѓања:
    4.776
    исто, познавам луѓе што ги немаат вакцинирано децата со ниедна вакцина, едни од нив идеа во бугарија и плаќаа пари да им стават лажно дека има примено, детето тргна оваа година во прво одд, со лажно примени вакцини

На Romantic му/ѝ се допаѓа ова.
  11. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.339
    Допаѓања:
    5.237
    Да пријавам примена МРП вакцина без никаква реакција :)

На Tea SK, cocopuff, Romantic и 8 други им се допаѓа ова.
  12. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.078
    Допаѓања:
    21.589
    Ајде честитки :party:

На brm_brm и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  13. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.339
    Допаѓања:
    5.237
    на толку мислење и секирации чипирани сме комплетно :*

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Anaroz1

Anaroz1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    1.902
    Допаѓања:
    4.776
    честитки, нас ни е 11 ти ден денес, два дена со благо покачена температура:drunk:

На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  15. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.339
    Допаѓања:
    5.237
    Да помине со лесно мама :D.
    ММ се смее, вика ни го вакцинираа детето за беснило.....100ка на саат е ден и ноќ.

На Daddy.girl, Tiny Love, Anaroz1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.399
    Допаѓања:
    1.381
    :rofl::rofl::rofl: претходно правевте крвна слика? во план ни е да го вакцинираме од 04.03 натака таман да го искористам стариот одмор

17. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.078
    Допаѓања:
    21.589
    Јас потврдувам дека тоа е од вакцината!
    Чипот дефинитивно си ја врши работата, нема застанато детево. Пред некој ден станува од спиење, цела зашеметена гледа у една точка, му викам на мм де рестартирај го чипот, многу е мирна :rofl::rofl:

На Mother of 2boys, Anturium, LazaLaza и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.339
    Допаѓања:
    5.237
    Да, пред секоја вакцина правам крвна слика и одам кај матичен да ја прегледа.

Баш кога сакав да ја вакцинирам, на крвна слика се покажа црп 9 и откажавме. и се растече носето.
    После 3 недели пак крвна слика и боцка

19. Anaroz1

Anaroz1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    1.902
    Допаѓања:
    4.776
    обавезно ден пред да го вакцинираш напраи му крвна слика со црп. со лесно :D

20. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.318
    Допаѓања:
    5.360
    Можно ли е 39.6 од мрп да качи (9ти ден му е)? Три дена има некоја смотана температура меѓу 37-38, ама ноќеска ептен висока...