искрено јас би почекала, треба да е здрава, јас ја чував 4 недели исто дома пред вакцина, предходно беше со бронхит и спушетено на гради, чекав скроз да се оправи, ниту поткашлуваше, ниту нос и течеше и ја боцнавме
Во Грција ја прими Варивакс (Varivax) На 15 месеци. Варивакс е индивидуална, значи само Варичела. Кога се преселивме во Германија, веќе доцневме некој месец со ММР, пошто и во Грција и во Германија ревакцина е после година од вакцината, а вакцината ја прими на 14 месеци. Ние кога изминуваше година се селевме. Лонг стори шорт, на прв преглед побараа вакцинален картон да и ги префрлат вакцините во интернационалното картонче овде, педијатарката виде дека и недостига само таа ревакцина и уште на прв преглед и ја ставија. Знаев дека ја доцни ММР и мислев се работи само за неа. Тек дома приметив дека и ставиле ПроКуад (ProQuad). Таа е ММРВ. Таа вакцина содржи и варичела во себе. Значи ревакцина на двете прими околу 2-3 месеца пред 3 роденден. Всушност само тие две се за варичела колку што знам. Донесоа вакцина за варичела во Македонија?
Не, нема уште ама слушам има варичела по градинките и се плашам баткото да не донесе. Малечко е уште, а и маж ми нема прележано, ќе биде интересно ако се заразат.
И кај мене исто. Читам и овде има, а бебе е мало за тие вакцини. Плус што и да донесе големава сигурно ќе префатам и јас пошто и ја немам апсолутно ништо прележано како дете.
Ама варичела има нон стоп. Плус и да ја нема во моментот кај вас секогаш постои шанса да ја донесе од некаде. Кај поголемото крај на август, почеток на септемвр вриеше. Он тогаш не ја закачи, а сакав зошто јас бремена сакав да прележи порано, да не ми донесе пред пораѓај или додека е бебе многу мало. Он закачи во Ноември и тоа немаме појма од каде, зошто во градинка никој немаше.
А малото фати? Не се плашам јас за големиот таман му е возраста, малово не знам како ќе помине, а и за возрасните викаат и до болница стигале.
Кај нас секако нема вакцина за варичела мама. Исто ни се фаќа. Децата лесно ја прележуваат. А возрасните се со потешка клиничка слика.
Не не бев породена уште за среќа, ги фати со последен воз да има доволно време да се опорави пред да се породам. Муабетот ми беше повеќе дека не се бира време кога да ги фати, а факт е дека ги има цело време, некогаш повеќе некогаш помалку. Евентуално да вакцинираш, ако има опција некаде во странство.
Нема ама имам опција да го вакцинирам во Грција, докторката ми рече дека е ризично за мало бебе. Секако се прима после година така да и тоа отпаѓа, останува само да се надам дека нема да фати Маж ми секако не сака да се вакцинира, само сум измислувала нешто
Не е задолжителна. Се прима околу годинка заедно со ММР. Едната во една рака, другата во друга. За второво дете рекоа рекоа можело и двете одеднаш во еден шприц, реков подобро посебно, посебно ја ставија. А втората доза е во еден шприц после неколку месеци од првата. Не се плаши. Не мисли на тоа. Ако фати тогаш ќе мислиш. Ти кажува некој кој по десет мислења ќе пишуваше на ден на тема варичела и страв. Ама лесно е совет да дадеш, тешко е да се примени.
те разбирам, јас едвај чекав да ја поминеме, само си правев стрес и никако не можев да ја дочувам здрава, ама на крај решив да ја оставам дома дур не се оправи скроз, на крај ја вакцинирав и бев во прашалници дали доволно време била здрава пред вакцината фала му на бога поминавме супер, само со благо покачена температура 9ти и 10 ти ден. се надевам и вие ќе поминете со лесно
Проблемот ми е ваљда што ја изолира, освен татко и' никој друг нит доаѓа до неа нити сум видела нити дошле, надвор што ќе прошетаме и тоа е тоа. Ајде ќе се стрпам уште недела/недела ипол
Мајки, Искуство со одлагање на мрп? Денес ми стигна и покана, последна опомена пред суд... Ве молам за искуство и совет..
16 месеци е, не сме од Ск.. Не знам дали и во Ск праќаат покани и опомени.. Не оди во градинка и затоа ја одлагаме вакцината. А сега со поканата и опомената не знам што е следно..