И ние ја примивме ММР. Може имам пишано погоре, не се сеќавам. После првиот роденден некое мрсулче се појави, чекав сосема да оздрави, ја ,,дрежев,, во одлична здравствена состојба една недела (она ,,ја држев,, е поради тоа што оди во градинка плус зимно време беше, време променливо...) па крвна слика и добар преглед кај педијатар и на крај ММР. Две недели чекав и будно ја следев па и во градинка кажав ако приметат билокакво невообичаено однесување да ми јават. Фала му на Бога-поминавме беа ништо. Сега наредната ни е во септември.
Извини што каснам со одговорот. Со имунизација почнавме доста касно и аналогно на тоа сите ревакцини ќе бидат покасно. На година и нешто ја прими таа што е за третиот месец. Следна ни е таа што би требало во шести месец, па следна ММР (ко што реков по третата година) И се по ред но покасно. Распоредот не го менувам. Па и ова вчера беше ревакцина која што ја каснев десет месеци.
Mojov ima dva i nesto meseci, dve ima primeno, vo bolnica tie sto treba koga se prima tretata pred treti mesec, poim nemam?
Вчерa јa примивме вaкцинaтa нa 1.5гoд.штo се примa(петтoвaлентнa)сегa мaлиoв ми е сo тт a дoкт рече не би трребaлo дa дaде реaкцијa.Вие штo примaвте кaкo пoминaвте?
Син ми завчера ја прими,ревакцина на дтп е таа,колку што ми кажаа,немавме никакви реакции.Но јас веднаш ставив лепенка.
Ние денес се вративме од вакцина....со страв во коски го вакцинирав малиот со шештовалентна.Ми беше страв, ама се мислам дека бирав правилно од две зла. Мали е весел,онака кенка некогаш...но овие денови тоа му е расположението постојано.Се плашам да не качи температура.Докторката рече дека,ако не качи до утре-нема воопшто да качи.Инаку не ставам ништо,а го проверувам на челото постојано да не е топол. Ако имате совет на што да внимавам, е добредојден. Причина ми беше што татко му е носител на Хепатитис Б.Како мал се заразил мм и брат му од нивинот татко.Брат му оти бил поголем го прлежал,а мм останал носител оти помал и со послаб имунитет. А, и страв ми е од бегалците...кој знае што зарази носат со себе.Се возам со јавен превоз оти немам возачка и со секави луѓе се среќавам.
Здраво мами Ве молам за мислења и кои се вашите искуства.Бебушот ми е два месеци и во среда сме на вакцина.Дали има реакција и дали е препорачливо да се пролонгира или нема потреба Поздрав
За реакции мене докторката каде што вакцинирам вака ми кажа. Ако на првата имало реакција, не значи дека и на втората ќе има и обратно. Значи не споредувај и не очекувај како било претходниот пат да биде и сега. Во однос на тоа дали се исти. Јас колку што знам една е петвалентна (значи ди те пер, полио и хиб) а другите две се шествалентни (значи ди те пер, полио, хиб ревакцини и плус хепатит).
Na godinka po noviot kalendar so voveduvanjeto potovalentna i sestovalentna, koja kombinacija od vakcini e na red ako znae nekoj? I koga posle godinka e slednata vakcina?
Мене во Бикурешт не ми правеа проблем кога се префрливме, а претходно кај што бевме ми вршеа притисок за ММР.
Moeto since gi ima primeno site vakcini do sega sto odat po red .Septemvri polni tri god Sovet od maticnata posle sekoja vakcina ,polovina cas da pomine i da mu dadam sirupce paracetamol.Samo denta mu davam i do sega nemalo problem so temperaturi koi se karakteristicni posle vakcinite...