Мајки многу сум исплашена од ммр вакцината. Деновиве две мајки ми кажаа дека забележале влошување на говорот по примена втора доза. Читам по нетов и уште толку хаос ми стана во глава па ме интересираат мислења. Бебе прва доза треба да прима во јули па се мислам дали да ја одложам. Ај некоја која разбира повеќе нека објасни кои се последиците од непримање, а кој од примање без одлагање?
Штом треба да ја прима во јули тогаш би имала 13 месеци. Јас не ја одложив на моето и си ја прими на време. Немаше никакви проблеми ни со говор ни со ништо. Имаше период кога престана да вика мама тато и после тоа до втората година веќе ја научи цела азбука и да брои до 10. Децата имаат одреден период од возраста каде да кажам стагнираат или прекинуваат да зборуваат па после продолжуваат да зборат со зголемен фонд на зборови и не сопираат. Стварно не знам на кој начин би можела вакцината да делува на говорот доколку детето нема проблеми со говорот. Тие деца што не примиле мрп, а се случило истово што правиме со нив? Еве имам во комшии едно дете 6 години е прво оделение не знаеше да збори, а не е вакцинирано, само знаеше на англиски неколку збора и толку.
Петокот ја боцнав до шестовалентна и пнеумококс. Истиот ден качи тт. Еве ноќеска пак имаше, до кај 38. Можно е веќе трети ден да има реакција? Меѓувемено почна и носето да и тече... Мн
Тука втора доза е на 15 месеци 9 месеци ќе е во јули. Се мислам прва доза да ставам после година, а втора кога убаво ќе прозбори, на 4-5 години. Мило ми е што читам дека многу мајќи сметате дека вакцината нема поврзаност со говорот. Едната мајка ми кажа дека по вакцината имало моменти детето било како хипнотизирано и не реагирало на ништо неколку минути. Ова претходно не се случувало. Страв во коски имам од неа сега
Мрп се става од 12ти до 13ти месец прва доза, втората во прво оделение се става или 6 години кога ќе има. Детето можеби било уморно сепак се работи за вакцина која телото треба да се избори и е малце потешка од другите. Би бил омалаксан, нема да јаде детето, не заинтересирано. Ние коа сме настинати или вирус да имаме па исклучени сме од цел свет дури и деновите кога ќе закрепнеме.
Овде е на 9 месеци прва доза, на 15 втора. Тоа хипнотизираноста кај девојчето трае сеуште а има 4 години. Поретко е сега ама се дешава уште. Мајката тврди дека прв пат се десило по приманата втора доза.
На 18 месеција прими, дека е прематурче педијатарот ми ја одлагаше (демек ај ради претпазливост) но мораше да тргне во градинка и ставивме се на кантар, и си ја прими. не би сакала да закачи морбили па да се јадам жива цел живот. Во однос на говорот, кажуваше по некое зборче, соодветно на возраста.Сега е 21 месец, има зголемен фонд на зборови, дури и одредени гласови супер ги изговара, како на пример Ч. Сеуште не сврзува две зборчиња ама се разбираме. не мислам дека е поврзано со вакцината т.е дека ради вакцината сеуште не сврзува.. Се сега има деца на 18 месеци што сврзуваат 2-3 збора, ама сепак е индивидуално. Во мк има предрасуди за потеклото на вакцините, незнам дали е оправдано, но да сум во стратнство воопшто не би се двоумела.
Јас додека бев во странство немаше предрасуди за вакцината. Ама таму се знаеше производителот. Така да да сум во странство нема да се двоумам дали да ја прими.
Mom's Во петокот прими ревакцина стрептокока. Вчера видов на рачето прилично голем црвен круг. Никогаш до сега немала реакција на вакцина. Во пункт рекоа болна е вакцината стави лепенка денес и толку беше. Нормално е црвенилото?
Мајки, едно прашање. Ние живееме во Центар. Дали мораме да се вакцинираме во Идадија или може и во Букурешт?
@Anturium леле и јас сум исплашена. Баш денес зборувавме на таа тема со мм. И јас знам случаеви од родители што ги познавам што тврдат дека поради вакцината децата не им зборуваат. Овде кај што живеме се прима на 1 година и се си мислам дека е една доза, треба да видам во книшката за вакцини. Е сега имало нова вакцина што можела да се прими на 6 месеци прва доза, на нас е да одлучиме кога ќе ја прими. Ние нормално рековме на година. За во градинка и на училиште мора да ги има сите вакцини, така да мора да го вакцинираме. Овде можи нема до толку предрасуди за вакцините како во Мк ама сепак ги има. Бабицата што ми ја следеше бременоста и сега развојот на бебето (хебаме се вика тука) ги нема вакцинирано децата од некои вакцини, ама не сакаше да ми кажи од кои. Така да и овде постојат предрасуди баш од некој што му е професија развојот на децата. Незнам што да мислам...