Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.456
    Допаѓања:
    38.505
    Мене спротивно на тоа ми рече, доколку нема во никој случај да не давам за да не му ја спуштам нормалната температура. Превентивно веднаш лепам антипиреа на боцнатото. А парацетамол над 38.5.

На makedonkamak, galapce и joy1 им се допаѓа ова.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.819
    Допаѓања:
    325.589
    Preventivno ne se dava nitu eden lek
    Sem probiotik

На curious-doll, galapce, Sweetheart87 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Sweetheart87

Sweetheart87 Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    Мајки,
    вчера синко прими шестовалентна вакцина што се прима на 5,5 месеци ама ние на полни 7 ја примивме. Синоќа ми качи ТТ 38,2 ама не дадов ништо, ни сируп нити па туширав и сл. Сама по себе се спушти накај 3 часот ноќеска.

Во контекст на муабетот на @joy1 од погоре, и јас сум против давање на лек "превентивно". Го слушав Д-р Сајковски, педијатар од Систина и баш тој посочи дека со превентивно давање на лек против ТТ не му дозволуваме на организмот да се избори со вирусот. Кога ТТ ќе достигне 38,5 се ослободуваат леукоцити кои се борат со вирусот/инфекцијата. Доколку се даде нешто за намалување на ТТ тој процес се прекинува и организмот не може да се избори (може јас не објаснив баш добро, ама се надевам ја сфативте поентата :D) . Ми се виде многу логично ваквото објаснување и до сега немам дадено ни обичен парацетамол на синко, а 3 пати ми има кренато ТТ од кои еднаш до 38,7.

Друго што ме "плаши" е оваа реакција (на сликава) . Нормално ли е... до сега немал вакво црвенило на ножето :(. Во белото боди е од вчера, а во синото од денеска...

IMG_20160809_195708.jpg IMG_20160808_220958.jpg

4. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.835
    Требаше ладни облоги вчера после вакцината да му ставаш, ама секако не е ништо страшно. Ќе помине брзо.
    И на моите се случувало, не секогаш, ама се има случувано.

На Sweetheart87 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Sweetheart87

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    Заборавив да напоменам дека му ставав ладни облоги со ациди борици :) ама до сега не ми јавил ваква реакција па малку ме исплаши... всушност, до сега никаква реакција немал од вакцина а сега и црвенилово и плус тт :(

6. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.835
    Му спадна тт така?
    Не се грижи, црвенилото ќе му помине исто така.
    На син ми после една вакцина му стоеше тврдото поткожно топче многу долго, ама не го болеше, само го осеќав под рака.
    Кога наредниот пат ја прашав таа кај вакцините зошто му беше така, ми велеше дека можеби од убодот му се појавило.

7. Sweetheart87

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    Да, да му спадна тт во текот на ноќта така сама по себе, не дадов ништо. Инаку можно и да е од убодот, имаше многу гужва и сестрата го боцна ептен набрзина. Може лошо да е боцнат :?:...
    Ти благодарам многу :*

На Sky-butterfly му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.456
    Допаѓања:
    38.505
    @Sweetheart87 моето и повеќе имаше, се повлече за 2-3 дена, само од лепенките антипиреа ставав.

9. Sweetheart87

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    Ќе мора да си ги набавам лепенките и јас. Имам слушнато за нив, ама ете... од немарливост не си набавив.
    Ти благодарам @kristina.k :*

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Manuela.

Manuela. Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2015
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    3.384
    Ние во четвртокот ја примавме фамозната ММР :sweat:
    Три пати ја одложив и решив да одиме.Крвна слика топ,црп негативно.Ја боцнаа,не плачеше многу...
    На мене душата ми гореше.Само што пристигнавме дома,тт 38 качи.Ја симнав.После некој час пак тт...Три дена траеше ова.Поминаа демек трите дена па почна носе да и тече,да кашла,па да има некои ситни брунчиња низ телото...Сите работи ги поврзав со вакцината.Верувајте од тој ден до сега,една недела моето дете не јаде!Ништо не сака!Се е со молење,со трчкање низ масата,со песни,ама не,не сака.А пусто една сила во неа,не јаде а трча си игра по цели денови.Ке пукнам и незнам што да мислам.Ја однесов на лекар ми даде некој витамински сируп да пие за да добие апетит па ке видиме.Јас од пусти страв сега само се молам дете да јаде,ништо веке не е битно...Може и период е може не.

11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.819
    Допаѓања:
    325.589
    Reakcija na mmr po obicaj se javuva tek po 10-15 dena so T i osip po teloto

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Manuela.

Manuela. Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2015
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    3.384
    @joy1 тука си ти...Ми помогна многу кога ќерка ми беше болна ако се секаваш.Сега јас само си давам претпоставки дека е од вакцината,а појма немам што и е.Може ја иштипкало нешто?
    Само незнам како да пројаде пак

13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.819
    Допаѓања:
    325.589
    Isipot nisto cudno da e od vakcinata

Za nejadenjeto poleka ke se stabilizira,bez nervoza
    Se iscrpil 3 dena organizamot so T veryvam ke se vrati nabrgu vo normala

На galapce и Manuela. им се допаѓа ова.
  14. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.178
    Допаѓања:
    135.931
    Kako odi so vakcinite? Dtp vakcina pa slednata revakcina? Ako ima temp za prvata ke ima i za vtorata? I na CRP se gleda li virus ili samo bakterija?

15. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.268
    Допаѓања:
    36.884
    После првата примена доза на ДТП следуваат уште две. Ако од првата качи температура, не мора да значи дека и со другите вакцини ќе биде така. Поголемиот син качи температура само од првата доза. Помалиот син само од втората доза. И само тогаш имаа температура. Од ниедна друга вакцина не качија температура.

16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.376
    Допаѓања:
    76.504
    Dtp posebno ja primi ili petvalentna primi? Inaku nemora da znaci deka od site kje kreva TT... Sinko mene od niedna ne mi kacil do sega. A crp mislam deka bakterija, eve mojov salmonela koga ja imase mu bese mnogu pokaceno crp... Virus na krvna slika se pokazuva, a dokolku e i crp pokaceno bakterisko nesto e, neka potvrdi nekoj ne sum 100% sigurna...

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.819
    Допаѓања:
    325.589
    Crp se pokacuva pri infektivni zaboluvanja pneumonija,bronhit,sepsa,crevni infekti i slicno

18. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.178
    Допаѓања:
    135.931
    Znaci za virus ne se pokacuva. Kako da znam dali ima virus pred vakcina?

19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.819
    Допаѓања:
    325.589
    Obicno pri virus pagjaat leukocitite

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.178
    Допаѓања:
    135.931
    Aha. Znaci da napravime obicna krvna slika i crp. Pregled kaj maticen i tolku. Drugo?

I kazete kade da odime za krv. Avicena se uzas. Ednas na redovna kontrola ne pratija prstot 24 saati i bese otecen od stiskanje. Na klinika koga sme bile nemalo vakvi traumi. Tuka bez oset se