Рота е ограничена до 12та недела, ако ја пропуштите нема да може да се прими подоцна. За другите не е проблем.
Ние за првото ги прекинавме вакцините. Второто не е вакцинирано воопшто. За први вакцини има старосна граница мислам, за рецакцинација кога сакате.
Кои ги прими па ги прекинавте? И јас ги прекинав на првото, второто се мислам дали да вакцинирам, за почеток мислев да ги одложам првите
Од МРП имаше многу лоша реакција од прва доза, и побаравме на писмено да гарантираат дека нема ништо да се случи со детето ако го ревакцинираме, не сакаат така, не се нафаќа никој да одговара, и не ги вакцинираме. Инаку има 2 вакцини МРП, од различни производители, и ако ја ставате , рокот е мах 30 секунди. Има молекули во вакцината кои после 30 секунди со допир со воздух оксидираат и после тоа е многу лошо. Правевме и алерготест дали е алергичен на некоја од состојките, излезе дека не е.
Да споделам искуство. 14 ден од ММР вакцината...(ставена на неполни 4 години) Кога ја ставивме одма вечерта и се растече носето, од следниот ден се појавиа зелени густи мрсули кои ги имаше до вчера (се појавиа и кај сестра и, и кај мене, ваљда некоја бактерија закачивме сите). На 9тиот ден, односно ноќта крена температура 37.7 која траеше два дена и две ноќи, се качуваше до 38.9 и не опаѓаше помалку од 37.3 Мислам дека лесно поминавме со вакцинава покрај стравот што го имав, и се надевам дека толку ќе биде од реакцијата дека кажаа да очекувам реакција до 14тиот ден.
Ние на време ја ставивме и имавме реакција на 20от ден. Сакам да ти кажам дека можно е и после 14от ден да ти крене температура за да не се испаничиш и тоа би било реакција од вакцината.
Koi gi prekinavte so prvoto I I kako mozat da se odlozat prvite? Neli se so rok do koga treba da se primat.
Мајки, деновиве сме на вакцина втора доза рота, шестовалентна и прва доза преневар. Срце ми се стега дека првиот пат ептен емотивно беше. Да очекувам реакции?
Кај бебе немаше реакција никаква. Може само малку покенкав да беше дента. Инаку стандард се можните реакции - температура до 72 часа и потечна столица.
После колку време од ММР може да се примат ревакцините што се на 18 месеци? Малата е 2,5 години, сега ја прими ммр и уште тие 2 ревакцини ни останаа (едната ди те пер и превенарот беше мислам другата). Во картонот ми имаат пишано датум за нив 03.07, а ммр ја прими на 31.05, што е 1 месец размак меѓу вакцините. Не е малку некако?
За ревакцината гледаат да е доволно време поминато од претходната доза, не од ММР. Има случаи каде со ММР ставаат и друга вакцина.