Немам опција И летово едвај го гураме со боловања и одмори ради што не ја примаа летово, него од септември Незнам како ќе правам
Мојата во септември ќе почне во градинка. На колку месеци се прима вакцината? И тој дел не го сфатив, зошто не се носат во градинка кога се примс вакцината?
На наполнети 12 месеци. Не препорачуваат зошто пред вакцината може да фати бактерија или вирус па да се одложува.
На 13 месеци ми пишаа на книшка во Јане диспанзерот. И тука е главниот проблем ем ново во градинка со вируси бактерии ем вакцината, а немам избор мора да оди и затоа сакав да видам искуства како поминале другите
Реакција најчесто имаат ама и не мора да значи. Мојот имаше температура од 7ми до 10ти ден. Може подобро како матичниот што вика или втора опција да тргне во градинка, па ако се разболува ќе ја одложуваш, ништо страшно.
Ние минатата недела ја ставивме мрп на 13++ месеци, инаку од 10 месеци одат во градинка. Од градинка ни рекоа две недели да не ги носиме, еве од денес втора недела сме дома. Здравје од понеделник ќе одат.
Ич да не се плашиш. Син ми ни гримасата не ја смени додека го боцкаа, не боли. Околу симптомите, после 7миот ден може би имал температура. Ај со лесно
Уф фала ти, значи раат ќе сме една недела Планирам да ставам веднаш лепенка, друго нешто превентивно да давам или да чекам симптоми прво?
Јас само на првите вакцини ставав лепенки, после тоа не. Обично ништо не правам после вакцини, функционираме нормално, единствено после мрп препораките се малку да се изолира детето ама има мајки и во градинка што ги праќаат наредниот ден така да, како мислиш така. Превентивно ништо, само парацетамол ако качи температура. Мене ми рекоа тогаш ако се појават додатни симптоми како кашлица, осип итн тогаш да се однесе на контрола.
Фала ти многу. Ќе прашам утре за изолираноста ама не ми се верува тука таква препорака да има. Лепенка ќе ставам за секој случај, се надевам нема да треба ништо друго
Од 7-10 ден температура колку што памтам што ми имаат кажувано, кај мене децата без симптоми имаат поминато и двајцата, јас ја имам таа ставено над 2 години на двајцата
Нас ни кажаа за МРП да не ставаме лепенка на боцнатото. На двете деца не ставав ништо за таа вакцина. Превентивно не се дава ништо, ако има температура после неколку дена ќе дадеш антипиретик. Со лесно.
Здраво. Денес примивме МРП па заборавив да прашам дали може после 17ч да се изложиме на сонце? Живееме во Охрид каде што не е толку жеско после 17ч, сакам да одиме на плажа да се ладиме, дома полудеа децава, но се плашам за вакцината иако вчера бевме од 17 до 20ч воопшто не беше жешко.
Да вчера беше посвежо малку него претходните денови...моето мрп ја прими лани во јуни, ама беше претопло нешто вакви температури, ама еден ден мислам го чував дома..после тој ден нормално после 5-6 шетавме, не одевме на плажа ама шетавме ама еден ден мислам дека го почував дома...не сум сигурна што ми препорачаа од пункт, следи го детето, ако не е омалаксано и ако мислиш дека е океј терајте
Затоа што пред 3 год кога син ми ја прими беше друга докторка и таа ми кажа да не се изложува на сонце да не предизвикаме температура од топлото, затоа прашав, иако после 17ч и не така жешко, сепак сакав да се советувам со вас за секој случај