Ми треба совет. Последно сум го вакцинирала со мрп,пред короната. Сега ќе полни 4 години. Сакам да му ги доставам сите вакцини ,и да завршиме,додека да тргне во школо. Останати му се дитепер што се прима на 18 месеци, детска парализа што се прима на 20 месеци, и гледам на 4 години се прима пертусис. Дали овие три да му ги ставам сите наеднаш,да ги поделам,да чекам? Што е најпаметно да направам?
Јас би го однела на вакцина и таму тие на лице место да кажат дали сите се ставаат. Или јави се, прашај како препорачуваат.
Телефонски прашав,таа ми рече сите одеднаш... затоа малце ми е фуфка.. Ќе го носам од понеделник,здравје па ќе видиме..
Секако дека ти фуфка. Колку пати и да се вакцинираат, секогаш е фуфка Ама ќе помине, може и никаква реакција да нема.
По некој календар идам што го имам. Ме збуни сега и мене Да,во Мк живеам. Ќе видам баш понеделник во Јане што ќе ми кажат пак.
Таа вакцина што ја спомнува @Мариаа. ја има во книшката дека се става на 4 години, баш ја забележав кога ја вакцинираа сега малата. Ама како со пенкало да ја чкртнаа таму.
Да, во право си тоа во книшката не им е точно порано ги ставале така. На 18 месеци има мислам само 1 вакцина после мрп и толку наредно во школо ревакцина мрп.
Да. Тоа е тоа. Добро е. Треба да ги прими уште тие што му се останати на 18 месеци што се примаат. Ќе челичам живци викендов,таман.
Дали е во ред да се стави вакцина кога вади запче? 5 месечната треба да ја прими. Нервозна е овие денови не спие убаво. Температура нема качено. Не знам дали да презакажам, не знам колку ќе трае ова... Некој со искуство?
Ако дете не е болно може да се вакцинира, процесот на вадење заби може да трае многу долго. Додека е здраво без вируси и бактерии вакцинирај.
Колку време е доволно да се повлечат од градинка или школо после мрп? Големиот син е за ревакцина, а малиот за вакцина, планот ми е да ги вакцинирам во петок за да фатиме викенд дома. Дали се доволни 3 дена изолација, со оглед на тоа што реакција има после 10 дена, а немам можност да ги чувам толку време дома. Како е најдобро да направам?
Јас малиот во понеделникот го вакцинирав со МРП, во средата отиде во градинка прв ден, денес има тт, качи и до 39. Веројатно е реакција од вакцината, зошто вака нема ништо од страна на нос, грло... Со лесно нека е, и спо помин кај сите
Денес ревакцина дитепер и превенар. Од превенарот претходно 2 пати ми качуваше тт ама следниот ден. Денес е цел ден кенква, нема температура, се жали дека ја боли рачето, таму ми викаат 3 дена ациди бороци да ставам, знам дека нема шанси си реков лепенки ќе ставам, се корне од плачење ни лепенка не можам да и ставам. Дали да и дадам парацетамол вечерва бар да спие нормално или не.