Мое мислење не би чекала нема научно докажување дека претставува проблем со говор па и проодување вакцината. Единствено нешто е што можеш да вакцинираш и да спасиш дете од не дај боже да фати морбили па после по клиники да се влечеш,зошто морбилите се лоши бидејќи исфрлањето е повеќе внатрешно одколку надворешно што значи го гуши цел организам.
Јас сум прашала педијатар кој е во пензија и ми кажа дека мн голем дел од колешките нејзини внуците си ги вакцинирале после 3та година со сите вакцини. Исто зборував и со детски психолог и ми кажа дека нејзиното дете го вакцинирала со мрп пред да наполни 2 години а тие петто валентни и шестовалентни ги каснела мн повеќе ми рече не е битно колку ама доста ги каснев, од причина што според неа за да едно премало дете прими одеднаш 6 вакцини, треба да има изграден имунитет а реално толку малечки бебенца немаат. Кај повеќето најверојатно нема да има дисбаланс на имунитетот ама кај некои ќе има… Изборот кога ќе ја прими е на родителите, размисли си најдобро ти или зборувај со доктор на кок му веруваш.
Јас на ммр, во петокот не вратија поради покачени тромбоцити, едвај чекам утре да направиме нова крвна слика.
Не сум чекала ни едното ни другото. Еве ја трча, на таван ќе се качи и збори доволно за возраст. На време ја ставивме
За мрп треба ли да се однеси нешто во диспанзер, дека ни пишаа на 13 м сега да ја прими, ама нон стоп е настината или вируси од градинка има. Како ќе ја ставиме вака незнам, сиг ќе биде цела зима вака
Крвна слика со црп најдобро. Не знам ни јас, еве втор пат не враќаат со покачено црп и леукоцити, а детето е супер вака физички. Којзнае што му е, а не оди во градинка.
Аман веќе Ваљда не прават проблем одма со тие казни чуда, мојава физички поткашлува и има мрсоли, па затоа не сум ни ја однела, нели викаат за мрп да е здраво, ама ај здраво сега на времево
Па не, опомените ги пуштаат од диспанзерите. Ти најдобро однеси ја кога ќе можеш, ќе видат дека не е спремна за вакцина.
Некој искуство со вакцина ИРС19 во форма на спреј? Спречувало горно респираторни болести доста долго време. Составена од бактерии, состав најдов на нет. Спојлер: Состав 100 ml roztworu zawiera: lizaty bakterii: streptococcus pneumoniae (typ I, II, III, V, VIII, XII) 6,66 ml haemophilus influenzae typ b 3,33 ml klebsiella pneumoniae ssp. Pneumoniae 6,66 ml staphylococcus aureus 9,99 ml acinetobacter calcoaceticus ssp. Baumannii 3,33 ml moraxella catarrhalis 2,22 ml neisseria subflava ssp. Flava 2,22 ml neisseria subflava ssp. Perflava 2,22 ml streptococcus pyogenes grupa a 1,66 ml streptococcus dysgalactiae grupa c 1,66 ml e nterococcus faecium 0,83 ml enterococcus faecalis 0,83 ml streptococcus grupa g 1,66 ml substancje pomocnicze:
Не прават , праќаат покани само не се плаши. А и најмалце да ти е болно детето ќе ти го вратат назад сами.
А замисли да се повреди пред 3 години и да треба одма да ја прими шестовалентната? Имам пример од моето дете. Ја задоцнивме ревакцината на 18м и некаде на 2ипол години си ја дупна главата од маса. Педијатарот не прати веднаш да ја прими ревакцината. Тогаш носот му беше растечен,малку настинат што во нормални услови не би го однела на вакцина. Но подобро да спречам нешто посериозно го однесов и си ја прими. Јас сакав да прашам за бебето. Дали има врска кога треба да се прими втора доза за рота вирус? Односно дали мора баш на датумот кога ми пишале? Имам блиска свадба следниот ден,па не сакам пред свадба да го боцкам да не има реакција. Дали ќе е проблем да ја прими 3 дена подоцна?
Најмалку две недели. Јадранка од Ремедика ме советуваше дури и месец дена најдобро да помине. Немој сега,рано е ептен.
Оффф, знам што е најдобро ама јас ако почекам толку бато нешто друго ќе донесе од градинка и така до бескрај. Фала ти.
Не дај боже секогаш има секскви ситуации затоа велам изборот е наш, треба секој родител да си размисли добро. Инаку ротата може да се закасни денови нема гајле само како што пиша членката подолу треба да се запази рокот. Ако се пропушти после не ја редат. На ќерка ми свесно и ја пропуштив дека син ми имаше мн лоша реакција па не го ревакцинираа. Од антибиотик треба да има најмалку 10 дена и плус крвна слика да направиш (лично мој совет).