Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Мое мислење не би чекала нема научно докажување дека претставува проблем со говор па и проодување вакцината. Единствено нешто е што можеш да вакцинираш и да спасиш дете од не дај боже да фати морбили па после по клиники да се влечеш,зошто морбилите се лоши бидејќи исфрлањето е повеќе внатрешно одколку надворешно што значи го гуши цел организам.

На SummerGirl и Skyler им се допаѓа ова.
  2. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    507
    Допаѓања:
    586
    Јас сум прашала педијатар кој е во пензија и ми кажа дека мн голем дел од колешките нејзини внуците си ги вакцинирале после 3та година со сите вакцини. Исто зборував и со детски психолог и ми кажа дека нејзиното дете го вакцинирала со мрп пред да наполни 2 години а тие петто валентни и шестовалентни ги каснела мн повеќе ми рече не е битно колку ама доста ги каснев, од причина што според неа за да едно премало дете прими одеднаш 6 вакцини, треба да има изграден имунитет а реално толку малечки бебенца немаат. Кај повеќето најверојатно нема да има дисбаланс на имунитетот ама кај некои ќе има… Изборот кога ќе ја прими е на родителите, размисли си најдобро ти или зборувај со доктор на кок му веруваш.

3. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    10.062
    Јас утре треба да ја носам за шестовалентна, некако ептен ми е страв...

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.322
    Јас на ммр, во петокот не вратија поради покачени тромбоцити, едвај чекам утре да направиме нова крвна слика.

На LiquidLuna и Viveki им се допаѓа ова.
  5. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.062
    Допаѓања:
    21.465
    Не сум чекала ни едното ни другото. Еве ја трча, на таван ќе се качи и збори доволно за возраст. На време ја ставивме

На Tiny Love, idontwannabeyou, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. IChika

IChika Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2017
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    432
    Јас сега го вакцинирав на 2 ипол години и фала богу добар е, дури уште позборлив него ли што беше :D

На idontwannabeyou му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.482
    Допаѓања:
    2.584
    За мрп треба ли да се однеси нешто во диспанзер, дека ни пишаа на 13 м сега да ја прими, ама нон стоп е настината или вируси од градинка има. Како ќе ја ставиме вака незнам, сиг ќе биде цела зима вака ;(

8. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.322
    Крвна слика со црп најдобро. Не знам ни јас, еве втор пат не враќаат со покачено црп и леукоцити, а детето е супер вака физички. Којзнае што му е, а не оди во градинка.

На Cloverrrr му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.482
    Допаѓања:
    2.584
    Аман веќе :(
    Ваљда не прават проблем одма со тие казни чуда, мојава физички поткашлува и има мрсоли, па затоа не сум ни ја однела, нели викаат за мрп да е здраво, ама ај здраво сега на времево :worried:

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.322
    Па не, опомените ги пуштаат од диспанзерите. Ти најдобро однеси ја кога ќе можеш, ќе видат дека не е спремна за вакцина.

На SummerGirl и Cloverrrr им се допаѓа ова.
  11. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.175
    Допаѓања:
    7.165
    Некој искуство со вакцина ИРС19 во форма на спреј?
    Спречувало горно респираторни болести доста долго време.
    Составена од бактерии, состав најдов на нет.
    100 ml roztworu zawiera: lizaty bakterii: streptococcus pneumoniae (typ I, II, III, V, VIII, XII) 6,66 ml haemophilus influenzae typ b 3,33 ml klebsiella pneumoniae ssp. Pneumoniae 6,66 ml staphylococcus aureus 9,99 ml acinetobacter calcoaceticus ssp. Baumannii 3,33 ml moraxella catarrhalis 2,22 ml neisseria subflava ssp. Flava 2,22 ml neisseria subflava ssp. Perflava 2,22 ml streptococcus pyogenes grupa a 1,66 ml streptococcus dysgalactiae grupa c 1,66 ml e nterococcus faecium 0,83 ml enterococcus faecalis 0,83 ml streptococcus grupa g 1,66 ml substancje pomocnicze:

12. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    507
    Допаѓања:
    586
    Не прават , праќаат покани само не се плаши. А и најмалце да ти е болно детето ќе ти го вратат назад сами.

На Cloverrrr му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.269
    Допаѓања:
    18.387
    А замисли да се повреди пред 3 години и да треба одма да ја прими шестовалентната?
    Имам пример од моето дете. Ја задоцнивме ревакцината на 18м и некаде на 2ипол години си ја дупна главата од маса. Педијатарот не прати веднаш да ја прими ревакцината. Тогаш носот му беше растечен,малку настинат што во нормални услови не би го однела на вакцина. Но подобро да спречам нешто посериозно го однесов и си ја прими.

Јас сакав да прашам за бебето. Дали има врска кога треба да се прими втора доза за рота вирус? Односно дали мора баш на датумот кога ми пишале? Имам блиска свадба следниот ден,па не сакам пред свадба да го боцкам да не има реакција. Дали ќе е проблем да ја прими 3 дена подоцна?

14. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    1.813
    Не мора точно на датумот, само да биде до 22 недела примена дозата.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.322
    После колку време од антибиотик се прима вакцина, конкретно Оспен 10 дена? 3-4 дена доста се?

16. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.387
    Допаѓања:
    25.029
    Најмалку две недели.
    Јадранка од Ремедика ме советуваше дури и месец дена најдобро да помине.
    Немој сега,рано е ептен.

17. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.322
    Оффф, знам што е најдобро ама јас ако почекам толку бато нешто друго ќе донесе од градинка и така до бескрај. Фала ти.

На Мариаа. му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    507
    Допаѓања:
    586
    Не дај боже секогаш има секскви ситуации затоа велам изборот е наш, треба секој родител да си размисли добро. Инаку ротата може да се закасни денови нема гајле само како што пиша членката подолу треба да се запази рокот. Ако се пропушти после не ја редат. На ќерка ми свесно и ја пропуштив дека син ми имаше мн лоша реакција па не го ревакцинираа.

Од антибиотик треба да има најмалку 10 дена и плус крвна слика да направиш (лично мој совет).

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  19. kelly.r

kelly.r Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    502
    Дали пред да се прими мпр вакцина да го чувам дома да не иде во градинка, колку време

20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Најубаво 2 недели пред и 2 недели после вакцина али ако имаш услови нормално.

На kelly.r му/ѝ се допаѓа ова.