Мајки здраво.. дали некоја се соочила со осип на стомачето и ноџињата како изгореници на бебето после примена 3та доза рота , DTeP и полио на 6 месеци?
Здраво мајки, примав вакцина после породување за рубеола(röteln) во странство, но ми се јавија дека по некоја грешка сум ја примила само водата а лекот останал во шприцот, со изговор дека ваљда е фабричка грешка во шприцот и дека треба пак да идам да ја примам. Дали на некој му се случило вакво нешто?
Здраво мајки, денес (на два месеци и 3 дена) примивме вакцини. Една во уста и две во бутче. Гледам во картончето вкупно 6 вакцини. Ми рече докторката обавезно пробиотик, јас и напоменав дека ги прекинавме затоа што му е подобро без нив рече морало и му дадов прееска. Бебче кенка цел ден, се грчи и качи температура 37,5, сега е подобро. Ме фати страв дека прво дете и први вакцини. Прашањето ми е дали и кај вас 6 наеднаш примаа? Не е премн за бебче? И дали дававте пробиотик? Еве прикачувам слика од примени вакцини.
Да,сите бебиња така примаат. Добро е да пие пробиотик периодов бидејќи вакцината што се пие е за рота(стомачен) вирус. Од вакцината може да се јават грчеви или течна столица. Внимавај на хигиена при менување на пелена. И моето бебе од првата доза качи тт до 37.5, а сега во понеделник ќе одиме за втора доза.
Majki, dali imate iskustvo posle primena prevenar deteto da pocne da krivi so ednoto nodze? Edna nedela otkako malata ja primi prevenar zaedno so petovalentnata, pocna da krivi. Bevme na pedijatar, ortoped, spored niv se raboti za tranzitoren koksit no toa se slucuvalo obicno po virus/bakterija so tt, no malata nemala nisto od toa. Dali nekoj imal vakvo iskustvo?
3 вакцини се, сите така примаат. Едната е рота, другата е Превенар (последната на сликата) и третата вакцина е шествалентна и таа покрива 6 вируси, затоа е така запишано на книшката.
И моето примаше така. Не давав пробиоток и немаше потреба ни од парацетамол за среќа само лепев четвртинки лепенки директно на местото на вакцината
Здраво мајки, денес (на два ипол месеци) примивме вакцини. Една во уста и две во бутче. Направивме крвна слика денес се беше ок. Му ставив чепче за секој случај од страв да не качи Т, а за лепенки одма се лепат или ако има потреба, прашувам бидејќи ми е прво дете и сега прва вакцина страв ми е.
Лелее зошто чепче стави? Не се секирај,обично немаат голема тт од овие вакцини. Лек за температура се дава откако ќе качи температура а не однапред. Препораките се над 38.5, или 38 доколу е малаксано детето. Внимавај да не си направиш беља. На боцнатото ставав облоги со борова вода првиот ден.
Чеп не се става ако нема температура. Ако качи температура, омалаксано е, да, но вака нема потреба. Може беља да се направи.
Мајка ништо нема да му биде не се плаши. Инаку чепче јас редам само на 39+ . Ќе знаеш за друг пат. Сега не се секирај се сторило , прати го само и реди облоги со борова или лепенки.
Температурата не е страшна толку, значи организмот се бори, не треба за превенција чепче, немој друг пат да му ставаш... За бебе до 38 ми кажаа да чекам за чепче, додека за поголемо до 38.5, на големиот над 38.5 му давам парацетамол.
Без разлика дали ќе му ставиш чеп пред да качи температура, кога може да ти качи пак и ќе нема да смееш ништо да му дадеш. Втора работа прашај си матичен педијатар што би се случило доколку температурата не дај боже му се спушти испод нормалната, превентивно за омалаксаност и за болка можеш да дадеш пола доза сируп, али чеп во крајни случајности кога има 39,40 ремпература и не се симнува со сируп.