Zdravo majki, 2 ipol meseci sme i deneska ne vakciniraa samo so rota, za 2-3 nedeli ni rekoja da dojdeme pak za da ne vakciniraa so drugite vakcini. Gi prashav na shto treba da pazam, mi rekoja samo ako kaci temperatura dajte paracetamol drugo nishto, a tuka citam deka so kakata treba da pazime da ne se cepne. Iskustva?
За ротата треба да пазиш на каката и можеби ќе има грчеви можеби и не да не се чудиш, али на каката обавезно пази зошто е многу гаден вирусот.
За другите вакцини биди спремна со лепенки за температура зошто ќе го болат ножињата и може да ти плака. Веднаш по вакцинирање дома залепи четвртинки од лентата на 2те нози. Менувај ги на 5-6 часа и така барем додека не минат 36 саати.
Dali ako kazam deka nesakam rota da ja primi ke mi pravat problem? Da otidam posle 12 nedeli nesakam tolku da gi kasnam drugive posebno dtp radi epidemijava sto ni se zakanuva, a i streptokokata ni e redovem gostin kaj bato dodusa.... I dali moze poedinecno, vo razlicni denovi da se stavat na primer denes dtp a posle edna dve nedeli drugata, nema da pravat ni toa problem ili zavisi od dispanzer do dispanzer? Nekako mnogu vakcini odednas mi se gledaat, ne bese vaka so pogolemoto.
Па сигурно дека ќе се обидат да те разубедат. А зошто не сакаш да ја прими? Јас како што сум читала искуства многу голема беља знае да направи рота вирусот.
Pa nisto ne mu fali na golemiot sto ja nema primeno. A i iskustvo od vnuceto odkako ja primi mu se poremeti stolicata odvaj izlaga posle nedela zastoj. A i tuka citam slicni iskustva.
Лелее Јас сега сум збунка. Ај те молам освен овие три што се во една вакцина дали нешто друго и фали да прими до мрп на 7год што се прима?
Не можам многу да разберам ама мислам да. За Превенар гледам само една дата, може не ја гледам другата.
Да. И превенар една треба и оваа. Фактички две вакцини уште треба да прими до мрп. Ми рекоа двете одеднаш во диспанзер.. Фала ти многу.
Моето прими во ист ден ммр и превенар втората доза, супер помина без никакви реакции. Уште таа на 18м ни остана и ќе здивнеме
Денес имавме ревакцина рота+ шестовалентна. Бебево спие , се буди само за цицање . Температура нема , меѓутоа ептен е поспан . Дали е тоа нормално и дали да го будам?
Zdravo kerkami treba da primi vakcina za ran pubertet sto mislite vase mislenje kolku e zdravo da se primi i reakcija posle vakcina vi blagoradam