Ми треба мислење или совет од вас. Ја ставивме мрп пред нецел месец. Реакција - температура 3 дена до 38 и малаксаност (можно е и вирусно да беше, не сум 100% сигурна дека од вакцината). Втора доза ни закажаа за крај на фебруари. Да ја ставаме или да ја одлагаме малку?
Мајки мрп не ставивме 18 месеци сме педијатар не советува уште малку да чекаме кежете ми сеа на 18 треба да прими други да одиме да ги прима или мора прво мрп да прими
Не можам да барам. По календар која вакцина се прима на 18 месеци? Една е или две? На детево му ставија сега две ревакцини: дтпр и превенар. Многу имаше гужва и набрзина беше се. Прашував од кај сега две и ми кажаа така е по календар. Можно е едната да сме ја каснеле. Што да му дадам превентивно? Лепенки дали може? И дали знаете дали боли повеќе ако во раче ако го боцнат? Барав во нога а му шлапнаа во двете рачиња.
Koja e taa? Sestovalentnata li? Neli bea Hexaxim na Sanofi Pasteur, francuski ili novi ima sea? Pred sest-sedum god tie bea. Inaku da ako e sestvalentnata ima. Dtp -difterija, tetanus, pertusis,
Da ama na koj proizvoditel se sega? Ovie bea dobri porano sto bea francuskite hexaxim i pentaxim, sega ovie sto gi zbori clenkata novi li se? Ili pa clenkata ne e od mk?
Мислев ммр, ама дитепер и петтовалентна се според календарчето за имунизација. Моја грешка . Сепак одлагам. Има варичела во градинка
Колку време по завршување на антибиотска терапија може да се вакцинира дете од 18м со редовните шестовалентна и превенар? Дали една недела е доволно?
Zdravo, vcera go vakcinirav sin mi so Di te per, malku potkasluvase l, go pregleda maticnata napravivme krvna slika i se bese vo red rece moze vakcina. Od denes dete mnogu kasla. Suvo kratko. E sega strav mi e da ne go imal virusot so golema kaslica vo momentot koga go vakcinirav i sto ako e taka? Dali ima nekoj sto moze da mi odgovori?
Знам дека се тие вакцините, не знаев дека по нов календар требало ревакцина од дтп на 18 месеци. Фала за информацијата за рачето.
2 подобро чекајте. Може да кашла од сув воздух,алергија,загаденост итн не мора да е магарешкава кашлица. Али не се мешајте со луѓе сега